Wim Scheepers gaat nog wielrennen

Wielrennen na een hartinfarct, kan dat nog?

“Kan ik straks nog wel wielrennen”, was de eerste vraag die mijn vader (65) na zijn hartaanval stelde. Hij moest zes weken wachten op uitsluitsel. Het was een onzekere periode vol vragen. Voor wielrenners die ook een hartinfarct hebben doorgemaakt, heb ik de belangrijkste vragen en bevindingen op een rij gezet.

De informatie in dit artikel kan nooit uitsluitsel geven over jouw situatie. Ieder lichaam en ieder hartinfarct is verschillend en daarom mag je dit artikel enkel ter kennisgeving aannemen. Overleg daarom altijd met je arts over wat in jouw geval verstandig is.

Kan ik nog wel wielrennen na een hartinfarct?

Het hangt af van de mate waarin je hart beschadigd is geraakt door het hartinfarct. Gewoonlijk duurt het zes weken voordat de artsen echt kunnen zien wat de schade is. Dan kunnen ze pas zien hoe groot het ‘litteken’ is dat het infarct op je hart heeft achtergelaten, en of de hartkleppen en hartpomp nog goed werken. Dit is heel bepalend voor de intensiviteit waarmee je nog kunt wielrennen.

Wielrennen zal waarschijnlijk nog gaan, alleen zal je mogelijk wat rustiger aan moeten doen. Als hartpatiënt krijg je te maken met medicijnen die bijwerkingen kunnen hebben. Dit is iets om te bespreken met je arts. Met een beetje geluk valt het mee bij jou en merk je er weinig van.

Komt mijn hartaanval doordat ik te fanatiek ben geweest met wielrennen?

De oorzaak van het hartinfarct ligt bij een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte of diabetes, niet bij wielrennen.

Misschien heb je tijdens het wielrennen soms pijn op je borst hebt gevoeld, dat heet ‘angina pectoris’ en het treedt op als je hart zich harder moet inspannen dan normaal. Maar die pijn is enkel een symptoom geweest van de verstopping in je aderen. De pijn werd dus niet veroorzaakt door het wielrennen.

Soms hoor je dat jonge mensen tijdens het sporten ineens sterven aan een plotselinge hartstilstand, maar zij hadden dan vaak al een aangeboren afwijking aan het hart of een aangeboren hartritmestoornis.

Een hartstilstand is trouwens heel wat anders dan een hartinfarct ofwel hartaanval. Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen. Bij een hartinfarct klopt het hart nog wel, maar krijgt een deel van het hart geen zuurstof meer door een verstopte kransslagader.

Wielrennen na een hartinfarct
Mijn vader geniet ook na zijn hartinfarct nog volop van het wielrennen.
Hoe weet ik hoe hard ik mag gaan wanneer ik weer begin met wielrennen?

Tijdens de revalidatieperiode in het ziekenhuis gaan de artsen kijken wat je hart nog precies aan kan. Je wordt waarschijnlijk op een soort spinningfiets gezet voor een sporttest. Dit is een nauwkeurige methode om je grenzen te bepalen. Mocht het mis gaan, dan kunnen de artsen direct ingrijpen.

Je kunt tijdens de test dus zorgeloos tot je fysieke grenzen gaan. Door middel van de sporttest bepalen de artsen wat je aankunt qua inspanning.

Het is goed mogelijk dat je al snel weer de weg op mag op de racefiets. Misschien raden de artsen wel aan om een hartslagmeter te dragen tijdens het wielrennen. Je kunt daarmee precies je inspanningszones in de gaten houden en erop letten dat je hart zich niet teveel hoeft in te spannen.

Maar als je een ervaren fietser bent en goed naar je lichaam luistert, dan kun je vast ook zonder hartslagmeter fietsen zoals mijn vader nu doet. Al fietsende krijg je al snel weer meer zelfvertrouwen.

’s Avonds in bed lig je toch te denken: ik had ook de pijp uit kunnen zijn.

Mijn vader zegt hierover:

“Ik heb veel baat gehad bij de revalidatietherapie in het ziekenhuis. Lichamelijk maar vooral ook geestelijk. Als je net een hartinfarct hebt gehad, lig je ’s avonds in bed toch te denken: ‘Ik had ook de pijp uit kunnen zijn. En ik zou graag nog fietsen’. Bij de revalidatietherapie voer je daar gesprekken over. En je leert wat je wel en niet nog kunt.”

“Vroeger rammelde ik altijd maar door. Als ik nu een eind ga fietsen en er staat harde, koude wind, dan schakel ik gewoon terug. Dat leren ze je daar. En dan ben ik weer op mijn gemak omdat ik zonder moeite fiets.”

wim_scheepers_wielrent
Bijna had mijn vader zijn Koga racefiets verkocht. Gelukkig heeft hij nog even gewacht!
Kan ik opnieuw een hartinfarct krijgen door het wielrennen?

Het wordt hartpatiënten juist aangeraden om te gaan duursporten. Het zorgt voor een betere conditie en verbetert de bloeddoorstroming.

Het is wel belangrijk dat je met beleid fietst. Het hart heeft een klap opgelopen en blijft dus kwetsbaar. Ga daarom niet tot het uiterste met het wielrennen en voorkom piekbelasting van het hart. Dus liever geen intervaltrainingen, sprintjes of andere zware krachtsinspanningen.

Gewoon lekker fietsen en genieten van je rit. Op tijd een tandje lichter schakelen bij sterke tegenwind, kan soms ook slim zijn.

Tip: neem je mobiele telefoon mee als je gaat wielrennen.
De angina pectoris, de pijnlijke druk op de borst, kan ook na het hartinfarct nog optreden tijdens het wielrennen. Dit kun je zien als een waarschuwingssignaal: even wat rustiger aan doen.

Je krijgt van het ziekenhuis een spray of tabletjes mee die je onder je tong kunt leggen als de pijn niet in korte tijd vermindert. Ook is het altijd slim om een mobiele telefoon en je zorgverzekeringpasje mee te nemen als je gaat fietsen.

Ik heb gehoord van racefietsen met een hulpmotortje. Is dat een oplossing?

Je zou zo’n hulpmotortje kunnen gebruiken als je bijvoorbeeld sterke wind tegen krijgt of een klimmetje voor de boeg hebt. Op die manier voorkom je piekbelasting van je hart (je kunt natuurlijk ook gewoon een paar tandjes terugschakelen). Een hulpmotortje is ook een oplossing als je graag met je vaste groepje wilt blijven fietsen maar je daarbij niet teveel wilt inspannen.

E-bike racefiets

Trek je vooral niks aan van critici die vinden dat een fietsen met een motortje ‘geen wielrennen’ is. Als jij met zo’n motortje kunt blijven genieten van het wielrennen en je kunt het betalen, dan moet je dat gewoon doen.

Mocht je het leuk vinden: in dit artikel vertelt mijn fietsvriendin Ellen, eigenaresse van een e-racefiets, over haar ervaringen.

E-bike racefiets
De Turbo Creo SL, een spectaculaire e-racefiets van Specialized.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Je kunt een e-bike kopen die kant-en-klaar is uitgerust met een motortje. Het aanbod van e-racefietsen is de laatste jaren gigantisch uitgebreid, je hebt tegenwoordig zelfs gravelfietsen met een motor! Zowat alle bekende racefietsmerken hebben inmiddels wel een of meerdere e-racefietsen in hun racefietscollectie. Kijk dus op de website van je favoriete racefietsmerk voor het aanbod.
  • Je kunt ook een hulpmotortje met accu inbouwen in je eigen racefiets. Vivax levert daar losse onderdelen voor. Het enige dat je nodig hebt, is een fiets met Shimano Hollowtech trapas en een zadelbuis-diameter van 31,6mm. Voor carbon racefietsen is er een apart carbon frame met aandrijving. Hier lees je er meer over.
Fietsen een half jaar na hartaanval

Met mijn vader ging het al snel uitstekend na zijn hartinfarct in 2015. Hij voelde zich beter dan vóór het infarct, dankzij het verwijderen van de verstopping in zijn kransslagader. Al tijdens de revalidatie is hij weer begonnen met fietsen en dat ging uitstekend.

Nu, in 2021, fietst hij nog steeds. Mijn vader fietst zonder hartslagmeter en kan onbezorgd van het wielrennen genieten.

Misschien gaat hij niet meer zo snel als voorheen, maar de ritten door de Brabantse Kempen op zijn racefiets wegen daar ruimschoots tegenop. Het enige verschil: “Als er nu een snel groepje voorbij komt zetten, dan laat ik ze gewoon gaan.”

Mijn vader tijdens een fietsritje in augustus 2020.

In onderstaand filmpje van de Hartstichting zie je hoe wielrenner Bas Verbaas werd getroffen door een hartinfarct:

Hartaanval schokkend voor familie

Voor familieleden is het ook schokkend, zo’n hartaanval. In mijn blogbericht ‘Hartaanval‘ beschrijf ik hoe ik het heb ervaren om hiermee geconfronteerd te worden.

Ben je zelf getroffen door een hartinfarct, dan hoop ik dat dit artikel behulpzaam is geweest. Bij de Hartstichting kun je ook veel informatie vinden en natuurlijk verstrekt het ziekenhuis goede voorlichting. Ik wens je veel succes bij de revalidatie en hoop dat je nog vele jaren kunt genieten van wielrennen – ook na een hartinfarct.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Landal GreenParks Waterpark Sneekermeer als perfecte uitvalsbasis in Friesland

Spaanse zevenklapper | Op weg naar The Ride 2024

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

5 reacties

  1. Goed van jou en je vader, dat jullie dit persoonlijke verhaal willen delen! Er zijn ongetwijfeld fietsers, die iets soortgelijks hebben meegemaakt en met dezelfde vragen zitten als jullie. Fijn om te lezen dat het nu goed gaat met je vader en dat hij nog steeds met plezier fietst. Geniet samen van het wielrennen en van elkaar. x

    1. Hoi Inge, thanks voor je reactie! Ja, dit was echt schrikken. Vooral de onzekerheid direct na het hartinfarct is lastig. Hopelijk helpt dit artikel anderen in dezelfde situatie een beetje. Ik ben heel blij dat mijn vader gewoon weer kan wielrennen en dat ik met hem mee kan. Hopelijk kunnen we er nog lang van genieten!

  2. Zeer moedig van jullie beiden om zo een ingrijpende prive gebeurtenis met ons lezers te delen.
    Voor mij zijn vele omschreven momenten dan ook zeer herkenbaar en heb er zeker wat aan gehad.
    Vast en zeker zal ik het nog wel eens lezen.
    Ik wens jullie samen nog vele jaren fietsplezier toe.

    1. Dag John, dat is een moeilijke en onzekere situatie waar je in zit. Het beste ervan hopen (hoop mag je best hebben) en goed revalideren. Het hoeft niet het einde van je fietsplezier te betekenen. Daar zijn veel voorbeelden van. Heel veel beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024