8 tips om goud te fietsen tijdens La Marmotte
Tip 1: Fiets zoveel mogelijk lange ritten ter voorbereiding
Als je de 176 kilometer en 5.000 hoogtemeters van de Marmotte Alpes in een goede tijd wilt afleggen, zul je moeten trainen. Hetzelfde geldt voor de 165 kilometer afstand en 5.600 hoogtemeters van de Marmotte Pyrenées. Je trainingsschema hoeft niet extreem te zijn: ik had circa 4.500 kilometers gefietst in 2016 voordat ik de Marmotte Alpes reed. Daar zaten niet eens zo veel hoogtemeters bij.
Wegens tijdgebrek en slecht weer fietste ik doordeweeks niet veel. Wel probeerde ik in de weekends veel ritten te maken van meer dan honderd kilometer. Dat waren rustige D1-duurtrainingen om te wennen aan lange afstanden.
Pas toen de granfondo dichterbij kwam en het ’s avonds langer licht werd, ben ik die trainingen gaan combineren met kortere, intensieve avondritten.
Tip 2: Schrijf je in via een reisorganisatie
Ik raad aan om je voor La Marmotte in te schrijven via een reisorganisatie zoals Tour de Vacance. Dat heeft een aantal belangrijke voordelen:
- Je bent verzekerd van je inschrijving. Geen kans dus om achter het net te vissen zoals mij in 2015 is overkomen.
- De week vóór de Marmotte kun je deelnemen aan een aantal verkennende trainingsritten met fourage.
- Alles wordt voor je geregeld: controle van je inschrijving, logies, ontbijt, fourage, pastalunches na de trainingsritten, uitgebreid avondeten etc. Dan hoef je daar zelf allemaal niet meer aan te denken. Je hebt al genoeg aan je hoofd met die Marmotte op komst.
- Je kunt profiteren van de kennis en tips van de fietsbegeleiders, zelf ervaren Marmotte-rijders.
- Tijdens de granfondo hoef je niet in de rij te gaan staan bij de officiële fouragepunten. Je kunt direct naar je reisorganisatie, die tasjes klaar heeft liggen met eten en drinken dat je zelf hebt gesorteerd. Ook kun je droge kleding meegeven of lange handschoenen, mocht het weer omslaan.
Tip 3: Maak een tijdschema
Als je een bepaald streefdoel hebt voor La Marmotte, bijvoorbeeld vóór de limiet van 18:15 uur bij de voet van de Alpe d’Huez staan of zilver of goud rijden, dan is een tijd- en voedingsschema een belangrijk houvast. Twee dagen vóór de Marmotte heeft fietsbegeleider Evert Duyse van Tour de Vacance een schema voor mij in elkaar gezet. Daarvan heb ik het volgende geleerd:
Voor vrouwen gelden de volgende tijden voor goud:
- 18 – 34 jaar: 9:27 uur
- 35 – 49 jaar: 9:41 uur
- 50-plus: 9:56 uur
Dit is exclusief de afdaling van de Glandon die geneutraliseerd is. Houd daar dus rekening mee bij het maken van je tijdschema.
Schrijf of print je tijdschema op een strookje papier en plak dit op je frame. Plak het af met tape ter bescherming. Of maak er een rolletje van en hang dit om je stuur.
Tip 4: Maak een voedingsschema
Neem in je tijdschema ook op wanneer je eet. Heel belangrijk, want tijdens de Marmotte zul je er niet altijd aan denken om te eten of er geen zin in hebben. Zodra je honger krijgt, ben je al te laat. Zoek uit op welke stukken in de route je makkelijk kunt eten, bijvoorbeeld op vlakkere stukken en op de toppen.
Reserveer voor het eerste deel van de Marmotte vooral voeding die gelijkmatig energie vrijgeeft, zoals bananen en sportrepen. In het laatste deel kun je overstappen op gelletjes. Probeer die eerst uit want je wilt niet kokhalzend op je fiets zitten op de Alpe d’Huez! En maak je sportrepen alvast open voordat je ze in je achterzakje stopt, wel zo handig als je al klimmend moet eten.
Lees meer hierover in het artikel: ‘Eten tijdens een granfondo met een voedingsschema‘
Tip 5: Verken de route
Tijdens La Marmotte geeft het vertrouwen als je een deel van de route al gefietst hebt. Daarom is het aan te raden om een week vóór de granfondo alvast naar de Alpen af te reizen. Begin op de dag na je aankomst bijvoorbeeld met een milde, geleidelijke klim zoals de Col d’Ornon. Doe de dag erna een klim uit La Marmotte, zoals de Glandon, Galibier of Alpe d’Huez.
De dagen vóór La Marmotte kun je met de auto de complete route eens rijden. Je krijgt dan een veel beter idee van wat je te wachten staat. Let bijvoorbeeld op vlakkere stukken in de route: een goed moment om te eten! Ook zul je merken dat de afdaling op de Galibier hier en daar wat hobbelig is: handen stevig op het stuur houden dus.
Tip 6: Rust uit
Twee dagen voor de Marmotte snel nog flink wat hoogtemeters mee willen pakken: niet doen. Die hoogtemeters gaan je niet meer helpen. Rust is de beste voorbereiding.
Niet dat je helemaal niets meer moet doen. Je kunt bijvoorbeeld één of twee dagen van tevoren best beneden in de vallei bij Le Bourg-d’Oisans lekker de benen lostrappen. Maar ga je spieren niet meer onder druk zetten.
Tip 7: Neem warme kleding mee
Als je met een reisorganisatie gaat, kun je behalve je favoriete sportvoeding en sportdrank ook kleding meegeven. Voor iedere top mag je een ander tasje samenstellen. Het is slim om warme handschoenen en een wind- of regenjack mee te geven voor de top van de Galibier. Het weer kan er omslaan en dat gebeurde tijdens mijn Marmotte ook.
Wat was ik blij met mijn lange handschoenen en regenjack op de afdaling van de Galibier! Andere fietsers hebben moeten afstappen en wisten zelfs niet meer of ze nog wel remden, zo gevoelloos waren hun handen.
Tip 8: Verdeel je krachten
Een open deur maar een belangrijke. Houd je aan je tijdschema en pak je rust waar het kan. Op de afdaling van de Glandon wordt de tijdregistratie stilgezet dus hier heb je alle tijd. Trek je windstopper aan, eet rustig wat en daal op je gemak af. Je hebt tijd genoeg, zolang je maar om uiterlijk 18:15 uur bij de voet van de Alpe d’Huez bent.
In het Maurienne-dal tussen de Glandon en de Télégraphe is het belangrijk dat je een treintje vindt met een goed tempo. Ga jezelf vooral niet opblazen. Zorg dat je nog fit bent als je bij de Galibier komt. Op de laatste acht steile kilometers van de Galibier kun je veel tijdwinst boeken als je dan nog redelijk kunt klimmen.
Maar zorg dat je energie overhoudt voor de Alpe d’Huez! Als je daar leeg bent en zelfs even moet afstappen (zoals in mijn geval), kun je veel tijd verliezen. Heb je nog wat energie in je lijf, dan zul je merken dat je de ene na de andere wielrenner ‘opraapt’ en kan je gaan genieten van een onvergetelijke klim.
Lees mijn verslag van La Marmotte Alpes »
Lees mijn verslag van La Marmotte Pyrenées »
Je kan in je Garmin een alarm instellen als reminder voor bv drinken of eten. (Bv elke 15 minuten, of 10km). Altijd handig!