<< Terug naar artikel

Het verschil tussen een hoge en een lage cadans staat gelijk aan het trainen op spieren en trainen op uithoudingsvermogen. Om een groter verzet rond te draaien (waarbij logischerwijs een lage cadans hoort) heb je meer spierkracht nodig. Op deze manier ben je bezig je spieren te vermoeien.

Bij het rijden op een lage cadans vindt er minder doorbloeding plaats en wordt er minder zuurstof naar de spieren toegevoerd. Dit zijn systemen die je spieren beide nodig hebben om inspanning te leveren. Het trainen op een lage cadans zorgt er dan ook voor dat je snelheid verliest of kramp krijgt. Niet alleen tijdens de training zelf, maar ook op lange termijn.

Verzuring

De te hoge kracht op je spieren zorgt er namelijk voor dat je je bloedvaten afknijpt. Hierdoor komt er minder bloed bij je hart terecht, wat er weer voor zorgt dat er minder zuurstof bij je spieren terecht komt. Hierdoor ga je een situatie creëren die erg lijkt op trainen boven je omslagpunt. Je spieren hebben te weinig zuurstof, waardoor je in de verzuring terecht komt.

Het trainen op een zwaar verzet zorgt er dus voor dat je sneller in de verzuring terecht komt, maar het proces daartussen is misschien nog wel interessanter. Je bloedcirculatie wordt vertraagd door het afknijpen van de bloedvaten. Je kunt je vast voorstellen dat dit geen positief effect heeft op je lichaam en voornamelijk op het hart dat dit bloed rondpompt.

<< Terug naar artikel