Lekke band van je racefiets wisselen: stap voor stap

Wat als je een lekke band krijgt tijdens het wielrennen? Laat je door die angst niet tegenhouden om in je eentje te gaan fietsen. Een band van je racefiets wisselen is prima te doen. In bovenstaand filmpje zie je stap voor stap hoe het werkt. En hieronder kun je het allemaal nog eens rustig teruglezen.

Let op: bij het opblazen van de nieuwe band met een CO2-patroon bevriest de mond van het pompje dus kijk uit voor je vingers! En bij stap 13 kun je het beste tegenover het ventiel beginnen met het terug erop leggen van de buitenband.  

Stap 1:

Schakel met je rechtershifter naar het zwaarste verzet. Til je fiets aan de achterkant op en draai de trappers rond, totdat je ketting achter helemaal links op het kleinste kettingwiel komt te liggen.

Lekke band racefiets
Stap 2:

Zet de rem open.

Stap 3:

Zet de snelspanner los.

Band racefiets wisselen

Stap 4:

Haal je achterwiel eruit. Mocht er nog lucht in de band zitten, laat het weglopen. Leg je fiets even aan de kant.

Lekke band racefiets
Stap 5:

Haal uit je zadeltasje: een CO2-pompje, een CO2-patroon, bandenlichters en een nieuwe binnenband.

racefiets_band_zadeltasje
Stap 6:

Pak een bandenlichter en steek deze met het gebogen uiteinde naar je toe onder je buitenband. Haak de bandenlichter achter je spaak (zie filmpje hoe je dit doet). Plaats zo alle drie de bandenlichters naast elkaar zodat je buitenband los komt van de velg.

racefiets_band_bandenlichters
Stap 7:

Stop je vingers onder de  buitenband en ga zo het hele wiel rond, zodat de buitenband volledig los op de veld komt te liggen.

lekke_band_racefiets
Stap 8:

Trek de binnenband er tussenuit. Zorg dat je het ventiel als laatste doet, daarbij trek je de buitenband even opzij, zodat je ruimte krijgt om het ventiel eruit te trekken. Daarna trek je de complete buitenband eraf.

racefiets_band_binnenband
Stap 9:

Controleer de buitenband op beschadigingen en eventuele scherpe stukjes zoals een doorn of steentje aan de binnenkant.

racefiets_band_controleren
Stap 10:

Leg de buitenband weer om de velg. Dit gaat makkelijk want er hoeft maar één rand op.

buitenband_op_velg
Stap 11:

Pak de nieuwe binnenband en stop het ventiel in de velg.

racefiets_ventiel_velg
Stap 12:

Vanaf het ventiel ga je de binnenband in de buitenband stoppen. Let erop dat ‘ie niet gedraaid komt te zitten. Tip: blaas met je handpomp eerst een beetje lucht in de binnenband, dan gaat dit makkelijker.

binnenband_terugstoppen_racefiets2
Stap 13:

Nu ga je de buitenband er verder op leggen. Dit is altijd het lastigste onderdeel van het wisselen van een band, en vaak wordt hiervoor een bandenlichter gebruikt.

Maar er is een trucje waarmee je dit ook zonder bandenlichters of bandenknecht voor elkaar krijgt. In dit filmpje laat Bart zien hoe het werkt. Hieronder zal ik het verder uitleggen.

  • Begin tegenover het ventiel. Duw de band in de velg, tot zover je kunt. Let erop dat de binnenband niet gedraaid of klem komt te zitten tussen de velg en de buitenband. Het laatste stukje bij het ventiel bewaar je voor het laatst.
  • Begin nu weer tegenover het ventiel. Nu komt het trucje: pak de buitenband tussen duim en wijsvinger, en duw de band naar het midden/hart van de velg. (Omdat de velg een kleinere diameter heeft in het midden, krijgt de band op deze manier meer ruimte).
  • Werk op deze manier beide kanten rond richting het ventiel. Probeer ondertussen wat trekkracht op de band te houden. Het laatste stukje band moet je nu redelijk gemakkelijk op de velg kunnen krijgen. Herhaal indien nodig een paar keer deze handeling totdat je de band erop hebt.

Zelfs berucht krappe banden kun je op deze manier op de velg monteren zonder hulpmiddelen zoals een bandenknecht of bandenlichters. Probeer bandenlichters sowieso te vermijden, want daarmee is de kans groot dat je de binnenband kapot duwt.

Met dank aan fietsmonteur Marco van Oord van Bike Pit Stop, die ons deze methode heeft geleerd.

   

Stap 14:

De buitenband zit erop, tijd om ‘m op te pompen. Je kunt hiervoor je handpomp gebruiken. Ik gebruik liever een CO2-patroon want daarmee kun je in één keer je band opblazen. Draai als eerste het pompje op het CO2-patroon.

co2_patroon_band_opblazen
Stap 15:

Pak het pompje helemaal vooraan vast en zet dit stevig op het ventiel. Let op: pak het pompje niet helemaal onderaan bij de ‘mond’ vast want dat bevriest bij gebruik, je kunt dan blaren op je vingers krijgen. Druk dan het pompje in. De band wordt direct opgeblazen.

band_racefiets_opblazen_co2_patroon
Stap 16:

Nu ga je het achterwiel terugzetten in je racefiets. Positioneer je wiel  in de achtervork, zorg daarbij dat het ‘dopje’ van de snelspanner tussen de ketting invalt (een beetje mikken). Zorg dat de ketting precies op het kleinste kettingwiel valt voordat je de fiets laat zakken.

achterwiel-racefiets-bevestigen
Stap 17:

Nu kun je de fiets verder laten zakken en valt het wiel, als het goed is, gemakkelijk in je achtervork.

achterband_in_voorvork_racefiets
Stap 18:

Zet de snelspanner weer vast.

Stap 19:

Zet je rem dicht. En je kunt weer verder fietsen!

snelspanner_rem_racefiets
Meer tutorials lezen?

Lees ook: ‘Stuurhoogte van je racefiets verstellen in 8 stappen

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Twijfelkont

DE PERFECTE ZOMER FIETSOUTFIT: HET WORDT HEET!

IRIS – I Ride In Style lanceert nieuwe collectie: The Outroverts

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024