Racefiets pedalen: welk type past bij jou? Shimano, Look en Wahoo vergeleken
Wil je je pedalen vervangen of zijn je schoenplaatjes versleten, dan zul je zien dat de keuze hierin best groot is. In dit artikel vertellen we je meer over Shimano SPD-SL, Look Keo en Wahoo Speedplay pedalen. Check onderaan het artikel een aantal tips om pedalen en schoenplaatjes te vinden die het beste bij jou passen.
De basis over racefiets pedalen en schoenplaatjes
Racefiets pedalen zul je meestal vinden onder de naam SPD-SL pedalen. Deze pedalen zijn ontwikkeld door Shimano (de S van SPD) en deze zul je op de meeste racefietsen zien. Naast de Shimano SPD-SL pedalen zijn ook Look Keo pedalen en Wahoo Speedplay pedalen populair. Bij ieder merk pedaal horen andere schoenplaatjes. Over het algemeen geldt dat bredere/grotere pedalen meer comfort geven, maar kleinere pedalen zijn weer een stuk lichter.
Shimano SPD-SL racefiets pedalen
Shimano pedalen lijken op elkaar, maar houd er maar eens twee naast elkaar vast: je zult merken dat ze best wat verschillen in gewicht. Iedere Shimano groepsset heeft ‘eigen’ pedalen. Zo zijn er (in oplopende volgorde) 105 pedalen, Ultegra pedalen en Dura Ace pedalen. De SPD-R550 pedalen vallen nog onder de 105 pedalen. De 105 PD-R7000 pedalen, Ultegra PD-8000 en Dura Ace PD-9100 zijn (op volgorde) steeds wat stijver en lichter. Zo is een Dura Ace pedaal nog maar 228 gram, terwijl het R550 pedaal 310 gram weegt. Dat merk je dan ook wel weer in de prijs natuurlijk. Echter heb je als amateur- of recreatieve renner echt niet de allerduurste pedalen nodig. Sterker nog; dat verschil zul je bijna niet voelen. Zo zijn er ook genoeg mensen die op een fiets rijden met Ultegra afmontage maar wel 105 pedalen hebben, bijvoorbeeld.
Wat wel interessant is, is dat de PD-8000 en PD-9100 pedalen beiden een uitvoering hebben met 4mm langere assen, waardoor je voeten iets verder van de fiets af komen te staan. Dit kan volgens Shimano een oplossing zijn voor renners met bredere heupen en stevigere dijspieren. Ook kan dit voor mountainbikers die gaan wielrennen fijn zijn, omdat die door de MTB pedalen gewend zijn aan een iets bredere afstand tussen de voeten. Check het liefst samen met een goede bikefitter of deze pedalen bij jou zouden passen.
Shimano SPD-SL schoenplaatjes
Shimano kent drie type schoenplaatjes; gele, blauwe en rode. De schoenplaatjes onderscheiden zich door de mate van speling. De gele variant geeft de meeste speling. Dat betekent dat je je tenen naar links en rechts kunt bewegen. De gele Shimano schoenplaatjes bieden 6 graden speling, de blauwe 2 graden (maar enkel achteraan) en de rode geen.
Look Keo pedalen
Look Keo pedalen kunnen als de grootste concurrent van Shimano pedalen worden gezien. Dit systeem werkt soortgelijk, maar heeft toch een aantal verschillen. Zo werkt het aanpassen van de veerspanning net even anders omdat Look met vier verschillende bladveren werkt die je kunt verwisselen. Verder werkt het systeem soortgelijk als de Shimano SPD-SL pedalen. Niet gek, want Shimano SPD-SL is afgeleid van Look Keo.
Kies de Look Keo Classic als je op zoek bent naar een budget proof instapmodel waarmee je gemakkelijk kunt in- en uitklikken. Look Keo 2 Max pedalen zijn een goede upgrade om net die 30 gram te besparen, daarnaast gaat deze variant langer mee doordat duurzamere materialen zijn gebruikt. Mag het allemaal écht licht en goed? Dan maak je de upgrade naar de Look Keo 2 Max carbon. Je hoort het al; dit is het carbon broertje van de Look Keo 2 Max.
Look Keo pedalen hebben eigen schoenplaatjes; de rode plaatjes hebben 9 graden speling, de grijze 4,5 graad en de zwarte geen. Wil je dus net iets meer of minder speling dan de Shimano schoenplaatjes kunnen bieden, dan zou je zomaar goed kunnen zitten met Look Keo pedalen en plaatjes.
Wahoo Speedplay pedalen
Wahoo Speedplay pedalen zien er totaal anders uit dan de bovengenoemde varianten. Dankzij het ronde ontwerp van het pedaal en het schoenplaatje kun je alles tot op de millimeter aanpassen naar je wensen. Zo kun je de cleat van voor naar achter, maar ook van links naar rechts aanpassen onder de schoen en de speling is in te stellen van 0 tot 15 graden.
Dankzij het ontwerp van de bredere, gestroomlijnde schoenplaatjes en het kleine, ronde pedaal dat in het schoenplaatje valt is het geheel super aerodynamisch en wordt de krachtoverdracht op het pedaal geoptimaliseerd.
De goedkoopste ‘instap’ pedalen uit de Speedplay serie zijn de Speedplay Comp pedalen. De looks zijn hetzelfde als de duurdere Zero pedalen, maar het verschil zit in het materiaal. Daardoor is de Comp variant net iets minder licht. Speedplay Zero pedalen zijn iets duurder, maar ook een duurzamere keuze; onder andere dankzij de afgedichte lagers en het gebruik van roestvrij staal gaan deze pedalen langer mee.
Welke pedalen passen het beste bij jou?
Bij het uitzoeken van de juiste pedalen zijn een aantal punten belangrijk:
- Zorg dat je de gewenste speling hebt op het pedaal. Meer speling maakt de trapbeweging comfortabeler, maar anderzijds verlies je door de speling krachtoverdracht op het pedaal.
- Een upgrade naar schoenplaatjes met minder speling is niet per se nodig; genoeg competitieve renners rijden met een grotere speling. Dat voorkomt blessures en biedt comfort. Wil je overstappen op andere schoenplaatjes, doe dit dan wanneer je niet blessuregevoelig bent bij je knieën en zoek hulp van een goede bikefitter om de plaatjes goed af te stellen.
- Shimano en Keo pedalen zijn beide kwalitatief goede en duurzame pedalen. Wil je een upgrade en ben je in voor iets totaal nieuws? Kijk dan eens naar de Wahoo Speedplay pedalen. Aan deze pedalen geef je iets meer uit, maar je hebt dan wel écht prestatiegerichte pedalen die je optimaal kunt afstellen.
Conclusie: de pedalen van Shimano, Look en Wahoo in een notendop
Je weet nu meer van de drie bekendste pedalen merken op de markt. Samenvattend is Look Keo de eerste die met het ontwerp van de – inmiddels bekendere – SPD-SL pedalen van Shimano kwam. Echter heeft Shimano veel meer geld in onderzoek en marketing gestopt waardoor SPD-SL pedalen voor veel fietsers nu de eerste keuze is. Voor fietsers die niet bang zijn om uit het oude vertrouwde te stappen zijn er de Wahoo Speedplay pedalen. Deze pedalen zijn nog wat onbekender, maar niet voor niets rijden bijvoorbeeld de renners van Visma | Lease a Bike hiermee rond.
De beste tip die we kunnen geven, is om bij twijfel een bikefitter op te zoeken. Hij of zij kan jou écht het beste advies geven voor de beste pedalen die bij jouw lichaam, houding en voorkeuren passen.
FAQ
Beide pedalen zijn van Shimano. SPD-SL zijn race pedalen en SPD pedalen worden gebruikt voor gravel/MTB.
Schoenplaatjes slijten geleidelijk, afhankelijk van de intensiteit en het type terrein waarop je fietst. Gemiddeld is het raadzaam om ze eens per jaar te vervangen bij recreatief gebruik, maar fanatieke fietsers of zij die vaak lopen op hun schoenplaatjes kunnen al na 6 tot 8 maanden aan vervanging toe zijn. Een duidelijke indicatie is wanneer je moeite hebt om goed in of uit te klikken, of wanneer het plaatje zichtbaar versleten of glad is.
Pedalen gaan meestal jaren mee, maar als ze krakende geluiden maken, los aanvoelen, of je weerstand voelt tijdens het draaien, kunnen de lagers versleten zijn. Ze kunnen dan het beste snel vervangen kunnen worden.
De beste mate van speling hangt af van je flexibiliteit, rijstijl, en persoonlijke voorkeur. Renners met gevoelige knieën kiezen vaak voor meer speling voor extra comfort, terwijl competitie gerichte renners kunnen kiezen voor minder speling om maximale kracht over te dragen. Een bikefitter kan je helpen om de juiste optie te kiezen.
Is jouw vraag nog onbeantwoord? Stel hem in de comments en we geven zo snel mogelijk antwoord!