Bij Landal GreenParks een weekend wielrennen in Zuid-Limburg: hoogtemeters en heerlijk genieten

Op de top van de Col du Cauberg, op 134 meter hoogte, ligt Landal GreenParks Kasteeldomein De Cauberg. Een ideale uitvalsbasis voor een weekend wielrennen in het Limburgse Heuvelland. Je fietst vanaf hier zo naar de Keutenberg, Eyserbosweg, Loorberg en natuurlijk de Cauberg. En op de fiets ben je zó in Maastricht. ZijWielrent verblijft er een weekend!

Puffend kom ik boven aan de Cauberg. Het mag dan een kort klimmetje zijn, maar toch is ‘ie iedere keer weer pittig. Zeker als hij aan einde van de route zit en je benen al flink verzuurd zijn. “Zullen we nog even op de foto gaan?” Oké dan, rood hoofd of niet, het bordje Col du Cauberg vraagt om een foto.

Foto’s en tekst: Aniek Rooderkerken

Valkenburg als uitvalsbasis

Misschien heb je de blog over de International Women’s Day ride al gelezen op ZijWielrent? Een enorm leuke social ride vanuit Fixed Gear Coffee in Valkenburg. Wat je misschien nog niet weet is dat deze tocht het begin was van een heel fietsweekend. Als je dan toch in Zuid-Limburg bent… dan blijf je er gewoon nog even. Want als je ergens in Nederland mooi kunt fietsen, dan is het hier wel. 

Een lang weekend verblijf ik in Landal Kasteeldomein De Cauberg. Dit vakantiepark ligt letterlijk bovenop de Cauberg, en dit maakt het de ideale uitvalsbasis voor een lang weekend wielrennen in Limburg. Vrijdag de Women’s Day Ride, op zaterdag een mooie lange ronde met de bekendste beklimmingen van het Limburgse land, en als afsluiter vrijdag nog een koffierondje naar Maastricht. 

3-landentocht

Over de Womens Ride heb je al uitgebreid kunnen lezen. Het was een goede opwarmer voor de rit die zaterdag op de planning staat. Als ik voor de start namelijk het hoogteprofiel van de route in Komoot bekijk weet ik het meteen, deze rit wordt behoorlijk pittig. Een grote groep fietsers staat al klaar bij de ingang van het vakantiepark. Sommigen met korte broek (guilty), anderen nog in winteroutfit, maar allemaal klaar om op pad te gaan. 

Sander van CyclingDestination heeft een ronde ten zuiden van Valkenburg uitgezet. De route is veel draaien en keren over de Limburgse wegen. We gaan met vooral mannen op pad, dus ik weet dat er volle bak gestart wordt. En inderdaad zit het tempo er meteen al goed in. We fietsen richting het zuiden en de staat van het asfalt verraadt al snel dat we België in fietsen. Een klein lusje door Duitsland zorgt er iets later voor dat het een echte drielandentocht wordt.

Aan de voet van de Loorberg knijpen we in de remmen. Tijd voor een lunch bij Restaurant Slenaker Vallei. De lunch smaakt zo goed dat ik eerlijk gezegd ook nog wel even wil blijven zitten. Maar ik weet dat we nog een eindje moeten en het venijn zit hem vandaag in de staart. Na de Loorberg volgen nog flink wat andere klimmen. De Camerig, Eyserbosweg, Gulperberg. En wanneer Valkenburg na 120 kilometer in zicht komt kan ik het toch niet laten. Nog één klein lusje, want ik wil eigenlijk de Cauberg ook nog omhoog.

Koffierondje Maastricht

Na die lange tocht op zaterdag besluit ik dat de zondag perfect is voor een rustig koffierondje. Dat vinden Sander en Lodewijk ook, dus met zijn 3-en dalen we de Bemelerberg af, fietsen door Sint Geertruid en gaan bij Moelingen België in. Al bij de eerste meter merk ik dat ik de grens over ben. Oud asfalt en elektriciteitskabels tegen de huizen aan verraden dat we in België zijn, maar de mooie klim naar Ében-Émael vlak na Lanaye maakt veel goed. 

Door het Jekerdal fietsen we Maastricht in. Ik heb hier een paar jaar gewoond, dus weet flink wat leuke koffieplekjes. In plaats van naar het centrum te gaan fietsen we de wijk Sint Pieter in, om te lunchen bij Coffeelovers Sint Pieter. Een cappuccino, een chai latte en een tosti. Heerlijk op het terras in de zon. Laat de lente maar komen!

In plaats van de kortste weg naar Valkenburg kiezen we ervoor om via Amby en Geulhem terug te fietsen. Dan moet je nog even klimmen om de Geulhemmerberg omhoog te gaan, maar vermijd je wel de lange en soms wat saaie Rijksweg. Nog even de fietsen schoonmaken, een kopje thee drinken in het huisje, en dan zit ons weekendje Heuvelland er weer op.

Landal Kasteeldomein De Cauberg

Wil jij dit nu ook? Wij verbleven met een groep in een groot huisje bij Landal Kasteeldomein De Cauberg. Het huisje heeft een eigen sauna om na het fietsen in te duiken, maar als je een hele dag van sauna’s wilt genieten ben je natuurlijk ook maar een paar meter verwijderd van Thermae 2000. 

Het park ligt heel gunstig voor fietsers. Een 30 kilometer lange mtb-route start letterlijk bij het park, net als de Amstel Gold Race-routes. Natuurlijk kun je ook zelf een route uitzetten. Op Komoot kun je onze routes zien en kun je direct de GPX downloaden naar jouw navigatiesysteem. Ook fijn: op het park is een afspuitplaats met hogedrukspuit om je racefiets of MTB schoon te maken. Ernaast is er een fietsreparatie-ruimte om kleine klusjes uit te voeren.

Tips in Valkenburg

  • Fixed Gear Coffee ademt fietsen. Het zit onderaan de Cauberg en was ook de uitvalsbasis voor de Women’s Ride.
  • Het Shimano Experience Center is ook een mooie plek om even te stoppen en naar binnen te gaan. Je vindt er allerlei soorten fietsen van oa. Mathieu van der Poel, je kunt er wat spulletjes kopen, kop koffie drinken en beginnen aan de Gravel Experience.

Routes fietsen bij Landal GreenParks

Hieronder vind je de complete collectie met routes die je kunt fietsen vanaf Landal Kasteeldomein de Cauberg

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024