Racefietsen

Dameszadel racefiets stap 2: dicht of met uitsparing

Dameszadel voor racefiets
Janneke Scheepers
Geschreven door Janneke Scheepers

De keuze van je dameszadel hangt voor een deel af van je houding op de racefiets.  Hoe sportief zit je op de fiets?

Eigenlijk luidt de vraag: hoe ver staat je bekken naar voren gekanteld? Het is een misverstand dat je bekken automatisch ver naar voren gekanteld is als je heel sportief en ‘diep’ zit. Je kunt namelijk ook met een holle rug fietsen. Het gaat dus echt om de kanteling van je bekken, dit kun je alleen zelf voelen.

Druk verleggen naar zitbotjes
Breedte dameszadel

Bron: SQ lab.

Zadel met uitsparing

Hoe verder je bekken naar voren is gekanteld, hoe groter de druk op je schaambeen. Je wilt die druk zoveel mogelijk op je zitbotjes hebben. Dat kan bijvoorbeeld met een zadel met uitsparing in het midden, zoals het exemplaar op de foto: model ‘Diva Gel Flow‘ van Selle Italia.

Een komvormig zadel, zoals de Oura Pro van Specialized, kan ook een oplossing zijn. Daarover meer in stap 3.

Smal zadel

De kanteling van je bekken heeft ook invloed op de breedte van je zadel (al telt de afstand tussen je zitbotjes hier zwaarder mee). Hoe verder je bekken naar voren is gekanteld, hoe smaller het zadel kan zijn.

Triatlon-fietsers hebben dus vaak een smal zadel. Ook wielrensters die wedstrijden rijden, zitten zeer sportief en zullen gewoonlijk een smaller zadel hebben. In de infographic van SQlab hierboven wordt dit principe geïllustreerd.

Terug naar stap 1 Snel naar stap 3

©Zijwielrent.nl

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Daarom ben ik de website Zijwielrent.nl gestart. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.