Dit is Nederland op zijn mooist

“I’m a lucky girl”, denk ik bij mezelf als ik langs de rietvelden en plassen van Noord-Overijssel fiets. Het is bijna december, de lucht is blauw en de zon geeft nog wat warmte. En ik fiets door Nationaal Park Weerribben-Wieden, een van de mooiste natuurgebieden van Noord-Europa.

Als Brabantse ben ik gewend aan coulisselandschappen, bospaadjes en bourgondische kerkdorpen. Prachtig natuurlijk, heel knus allemaal. Maar als ik dan een keer in ‘het noorden’ ga fietsen, kijk ik mijn ogen uit.

Wielrennen in Weerribben-Wieden

Fietsparadijs Weerribben-Wieden

De Zaanstreek en het Groene Hart heb ik leren kennen als ware fietsparadijzen. Sinds afgelopen weekend schaar ik daar ook Giethoorn en omstreken onder. Hier hebben Bart en ik de ‘Waterland route’ gefietst, een tocht door Giethoorn, Nationaal Park Weerribben-Wieden en Steenwijk.

Wielrennen in Giethoorn

Wielrennen rondom Giethoorn

In Giethoorn zelf valt amper te wielrennen, of je moet willen slalommen tussen zwaaiende selfiesticks.

Ik zet mijn racefiets tegen een van die pittoreske witte bruggetjes en geniet van een tafereel dat ik nergens anders ter wereld zal aantreffen: authentieke rietgedekte woningen aan weerszijden van smalle kanaaltjes, alsof ik in een schilderij ben beland.

Lieve rode kater in Giethoorn

Tussen de rietvelden vallen we ten prooi aan de schrale Noorderwind.

Direct achter het beschutte, verkeersvrije Giethoorn opent zich Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Je kunt er prachtig doorheen fietsen over uitgestrekte fietspaden.

Wielrenner in Weerribben-Wieden Nationaal Park

Waterwegen

De Weerribben-Wieden is een weids, drassig gebied met een aantal grote meren. Tussen de rietvelden vallen we ten prooi aan een schrale Noorderwind. Overal komen we de talrijke waterwegen tegen, we fietsen er langs af en er overheen. Het water weerspiegelt oude boerderijen en rietkragen.
Wielrennen in Noord Overijssel

Het water staat hoog. In de verte liggen weidse velden onder een helderblauwe lucht.

Na twintig kilometer warmen we ons op in een eetcafé met ‘Blokzijler Brok’ en een kom goedgevulde tomatensoep. We hebben dan nog geen weet van de natte sneeuw die de vredige tocht zal veranderen in een bar koud cyclocross-avontuur.

Opwarmen tijdens wielrennen bij kop tomatensoep

Maar zo ver is het nog niet. Eerst fietsen we langs een kanaal met glimmende brugjes en huisjes zo schilderachtig dat het een fantasie lijkt. Het water staat hoog. In de verte liggen weidse velden onder een helderblauwe lucht. Dit is Nederland op zijn mooist.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

2 reacties

  1. Ooooh gaaf eh, die Weerribben! Vorig jaar tijdens fietsvakantie daar ook een dag rondgereden, ge-wel-dig! Maar er zijn zoveel mooie gebieden in Nederland om te fietsen, dat ik niet meteen durf te zeggen welk gebied ik nou écht het mooist vind hoor! De Posbank, Veluwezoom, ook sú-per mooi! De Kempen, za-lig! En natuurlijk niet te vergeten, Limburg!

    Ik geloof dat uiteindelijk dat is waar de magie van Nederland ligt. Op zo´n relatief klein stuk zijn er zoveel geweldig mooie gebieden om te fietsen, dat het nooit verveelt!

    1. Hoi Mirjam, ja ongelooflijk hoe divers de Nederlandse landschappen zijn. Noord is zo anders dan zuid en hetzelfde geldt voor oost en west. Op mijn verlanglijstje staan nog: Friesland (die Elfstedentocht lijkt me geweldig om eens op eigen gelegenheid te fietsen in de zomervakantie) en ik heb nog nooit gefietst in Groningen. Ook in Drenthe valt nog veel te ontdekken. Je hoort het, toch eens wat vaker in de auto stappen en op naar ‘het Noorden’!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024