Fietsbroek wielrennen dames

Draag geen onderbroek onder je fietsbroek – en andere beginnertips

“Als niemand je vertelt dat je geen onderbroek aan doet onder een fietsbroek, dan wéét je dat dus ook niet.” Zegt mijn collega, die net haar eerste ritjes op de racefiets heeft gemaakt. En gelijk heeft ze.

Je staat er vaak niet bij stil als je al wat langer fietst. Maar veel dingen zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend als je begint met wielrennen. Daarom help ik je graag op weg met wat essentiële zaken die je als beginnend fietser moet weten.

1 Doe geen onderbroek aan onder een wielrenbroek

Een onderbroek gaat schuiven, wordt klam en je kan op de naden zitten. Allemaal redenen waardoor je ernstige huidproblemen kan krijgen. Denk aan schuurplekken, abcessen en andere ongemakken.

Het ziet er ook niet zo mooi uit als je onder het strakke lycra je onderbroek afgetekend ziet. En wielrennen is best een ijdel gebeuren. 😉

Een fietsbroek is gemaakt voor direct huidcontact. Zie het maar als een zwembroek, daar doe je ook geen onderbroek onder aan.

2 Draag een helm (!)

Een helm behoedt je voor ernstige kwetsuren bij een val. Helaas hoort risico om te vallen bij wielrennen. Hoe vaak ik niet op social media foto’s voorbij heb zien komen van een gebutste helm, een geschaafde knie of wang, met de tekst “Gelukkig droeg ik een helm!”

Zonder helm voel ik me incompleet en kwetsbaar. Mijn uitrusting is gewoon niet in orde zonder helm.

Maar wat voor mij zo gewoon is, is dat niet voor iedereen. Elk jaar weer zie ik wielrenners zonder helm. Misschien vinden ze het niet nodig, niet fijn zitten, nieuwerwetse onzin of moeten ze er nog eentje aanschaffen.

Maar neem van mij aan. Als je:

  • Waarde hecht aan je gezondheid en leven;
  • Niet door andere fietsers met de nek wilt worden aangekeken;
  • Er niet als een ‘pannenkoek’ uit wilt zien;

Draag een helm!

3 Ga fietsen met klikpedalen

Vaak gehoord: “Klikpedalen heb ik nog niet en ik durf het ook niet.” Jammer, want met klikpedalen fiets je wel degelijk makkelijker. Je fixeert je voet op de optimale plek op het pedaal en kunt niet alleen duwen, maar ook trekken tijdens de trapbeweging. Dat maakt een groot verschil!

Het is niet eng of gevaarlijk, je moet er gewoon even aan wennen. Doe wat oefeningen voordat je echt een rit gaat maken. Stap een paar keer op- en af, maak eens zogenaamd een noodstopje, dat soort dingen. Hier een paar oefeningen.

Wielrennen met klikpedalen en clips: tips om te beginnen.

4 Neem wat te eten mee als je gaat fietsen

Tijdens je rit kun je wind tegen krijgen, verkeerd rijden, vermoeid raken. Allerlei omstandigheden waarin het fijn is als je wat extra te eten bij je hebt. Gelukkig heeft een wielershirt zakjes achterop, ideaal om vol te proppen met bijvoorbeeld een banaan en mueslirepen.

Hoe langer je weg wilt blijven en hoe harder je wilt gaan trainen, hoe meer eten je mee moet nemen om je energieniveau op peil te houden. Anders ligt een hongerklop op de loer, ofwel de “man met de hamer”. Eet en drink op tijd. Dus niet pas zodra je honger en dorst krijgt, maar eerder al.

Oh ja, en misschien vanzelfsprekend, maar toch: leer jezelf te drinken tijdens het fietsen. Dus met één hand de bidon uit de bidonhouder halen en dan drinken.
Lees: wat te eten en drinken als je gaat wielrennen.

5 Leer je schakelsysteem kennen

Als je een fijn verzet trapt, fiets je makkelijker en plezieriger. Ga oefenen met je schakelsysteem, zodat je precies weet welk hendeltje op de shifters je moet hebben om lichter of zwaarder te trappen. Wissel tussen de tandwielen achter en schakel ook eens tussen je voorbladen.

Let er wel op dat je ketting zoveel mogelijk parrallel loopt aan je fiets, dus niet te schuin ligt. Een te schuin liggende ketting ratelt meer en heeft meer slijtage.

6 Smeer en reinig regelmatig je ketting

Je hoeft niet je hele racefiets te kunnen onderhouden (daarvoor kun je naar de fietsenmaker), maar onderhoud van je ketting is wel belangrijk. Die moet elke paar ritjes gesmeerd en liefst ook schoongemaakt worden. Dit voorkomt versnelde slijtage van onderdelen en irritant geratel tijdens het fietsen door een droge ketting. Kijk op YouTube hoe je dit doet, hier vind je veel filmpjes met uitleg.

7 Leer een lekke band wisselen

Het is geen fijn idee om niet zelf je band te kunnen wisselen. Want dan kun je nooit eens lekker alleen gaan fietsen, of moet er altijd iemand paraat staan om je op te komen ophalen als je eens lek rijdt. En dat zal vroeg of laat zeker gebeuren.

Je kunt het wisselen van een lekke band het beste gewoon eens een paar keer thuis oefenen. Dan leer je de volgorde van stappen kennen en krijg je er steeds meer handigheid in.

In bovenstaand filmpje laat ik het hele proces zien van het wisselen van een lekke band.

En in het filmpje hieronder legt Bart uit hoe je het lastigste onderdeel, het opleggen van de buitenband, voor elkaar krijgt. Voelt goed hoor, de wetenschap dat je jezelf kunt redden onderweg!

8 Accepteer niet dat zadelpijn ‘erbij hoort’

Natuurlijk, als je pas begint met wielrennen moet je een tijdje wennen aan de houding en aan het zadel. Je moet als het ware wat ‘zitvlees’ kweken.

Maar: als je echt pijn van het zadel hebt tijdens het fietsen of last van abcessen en schaafplekken krijgt, doe er dan wat aan. Anders heb je minder plezier of houd je het niet vol. En dat zou super zonde zijn!

Denk niet dat een andere zeem of broekcrème de oplossing is. Die zorgen hooguit voor wat meer comfort. Ook kun je nog wat sleutelen aan je houding.

Maar als je echt pijn hebt, dan past je zadel gewoon niet goed. Ga dan op zoek naar een beter passend zadel. Zoals je ook je voeten pijn gaan doen, als je schoenen niet goed passen. Klinkt logisch toch?

Je hebt zadels in alle soorten en maten. Met een kleine zoektocht vind je vast een zadel dat jou goed past en waarmee je fijn kunt fietsen. Echt, het is enorm de moeite waard. Hier lees je hoe je een goed passend (dames)zadel vindt.

Specialized dameszadel Ruby Expert

9 Wees vriendelijk tegen andere weggebruikers

Super leuk dat je de racefiets hebt ontdekt! Aan deze sport ga je nog zoveel plezier beleven. Er is één maar. Vanaf nu hoor je bij een groep die nogal wat over zich heen krijgt.

Kritiek, woede: de wielerrecreant wordt steeds meer met de nek aangekeken. Incidenten worden uitvergroot en als standaard opgediend.

Dat merk je ook als individuele, goedwillende wielerrecreant of nette fietsgroep. Dat is niet leuk, of je nu pas begint met fietsen of al jarenlang je rondjes maakt.

Je kunt er eigenlijk maar één ding tegen doen. Draag je eigen steentje bij en wees fatsoenlijk en vriendelijk tegen iedereen.

Bel op tijd als je fietsers wilt inhalen. Wacht totdat ze ruimte voor je hebben gemaakt. Bedank ze in het voorbij gaan. Groet tegemoetkomende fietsers en wandelaars, knik naar chauffeurs die je voorrang geven. Kom je met een groepje passeren, kondig dan aan dat er nog fietsers na je komen. Ben je de laatste in het rijtje, zeg: “Ik ben de laatste!”

Met elke aangename verrassing die jij andere weggebruikers bezorgt, draag je bij aan een positiever imago van wielrenners.

Lentetocht fietsen in Breda

10 Zorg dat je racefiets goed afgesteld is

Misschien ben je begonnen met wielrennen op de tweedehands racefiets van een kennis of een familielid. Grote kans dat die niet optimaal past bij je lichaamslengte en bouw.

Je kunt wel proberen om de racefiets zo goed mogelijk af te stellen. Hiervoor kun je een paar simpele vuistregels hanteren.

  • Je zadel staat ongeveer goed op hoogte als: je met de hak van je voet, met een gestrekt been, het pedaal kan raken.
  • Je zadel en stuur zijn ongeveer goed afgesteld als: je comfortabel kunt fietsen met je handen op de shifters (dus niet bovenop het stuur).

Als je een nieuwe racefiets koopt, mag je ervan uit gaan dat die de juiste maat heeft en dat de fietsenverkoper hem (enigszins) goed voor je afstelt.

Wil je daarna je houding helemaal optimaliseren, afgestemd op je bouw, flexibiliteit, doelen en rijgedrag, dan kun je later altijd nog een professionele bikefit laten doen.

Lees ook:

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Landal GreenParks Ouddorp Duin – perfecte uitvalsbasis voor een rondje fietsen over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden

Op weg naar The Ride Ventoux 2024 | P.L.E.Z.I.E.R.

Hoe kies je de juiste fietskleding: Wat te dragen onder verschillende weersomstandigheden

5 reacties

  1. Blij je weer voorbij te zien fietsen, doet je goed die kleine samen lekker in ritme komen en voor je het weet rijd die kleine mee in het wiel.
    Zie je spoedig weer ergens on route.

  2. Leuk artikel! Het lijken simpele tips (hoewel nr 1 precies mijn google-search was) maar ze kunnen zoveel verschil maken!!

  3. Leuk en duidelijk artikel. Ik heb net mijn eerste wielren short gekocht. Al is het voor mij tijdens de spinning les binnen. Toch wel fijn om ergens goed te kunnen lezen over hoe het te dragen. Bedankt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

ZijWielrent © 2024