Racefietsen

Een nieuwe fiets kopen, waar let je op?

Geschreven door Redactie Zijwielrent.nl

Ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Wat gaaf! Dan is er voldoende om uit te zoeken en te ontdekken, hartstikke leuk! Maar waar moet je nou goed op letten?

Allereerst; Hoeveel geld mag jouw nieuwe fiets kosten en heb jij ‘dit’ echt nodig?

Als je een beginnende fietser bent en je staat aan het begin van jouw fietscarrière is een fiets tussen de 900 en 1600 euro een hele goede keuze! Waarom? De componenten die op deze fiets zitten zijn van voldoende kwaliteit en hierop ga jij de eerste kilometers met veel plezier afleggen.

Waarom zijn er zo veel fietsen en waarom zijn de prijzen zo laag of enorm hoog!?

Fietsen zijn gemaakt van aluminium, carbon of zelfs titanium! Dit allemaal heeft zijn eigen prijs natuurlijk. Ook de componenten, zoals bijvoorbeeld de wielen en de schakelgroep, bepalen de prijs van de fiets. Is de fiets bijvoorbeeld uitgerust met schijfremmen of velgremmen? Kan je elektronisch (di2) of mechanisch schakelen (dus op eigen kracht)? Dit bepaalt in grote lijnen de prijs van een fiets. Ook wil soms een ‘merk’ op zich nog wel eens de prijs bepalen, namelijk; hebben ze dure influencers aan het werk? Maken ze veel (dure) reclames? Hebben ze daardoor zelf hoge kosten? Kortom; ook dit kan ervoor zorgen dat je soms prijsverschillen tussen merken zult zien ondanks dat de fietsen qua specificaties bijna gelijk zijn!

Wat is belangrijk bij het aanschaffen? Advies! Je zult niet de eerste zijn die op internet een fiets koopt voor een goede prijs en er dan achter komt dat de fiets nog in elkaar gezet moet worden…. En als dat dan gebeurd is dat hij helemaal niet lekker zit omdat je een te kleine fiets gekocht hebt. Dus; persoonlijk advies van een kenner met daarbij een fietsmeting is belangrijk! Laat je goed voorlichten door een specialist die hier verstand van heeft. Heb je een fietsenwinkel in de buurt met mooie fietsen en zijn de monteurs zelf ook enthousiaste fietsers? Hoor je de buren ook wel eens over de fantastische service van deze winkel? Maak een afspraak en ga er naartoe.

Proefrit! Maak vooral een proefrit op de fiets die je op het oog hebt. Zo kun je bepalen of de fiets goed fietst/zit en of het de juiste framemaat is. Loopt de fiets naar behoren of zijn er allerlei geluidjes die niet bij de fiets horen! Mocht je veranderen van fiets, dan kun je gelijk het verschil ervaren.

Bikefitting
Wil je je door een specialist goed op de fiets laten zetten, omdat je bijvoorbeeld klachten ervaart tijdens het fietsen? Kies dan voor een bikefitting. Deze specialist kijkt met jou welke fietsmaat je nodig bent, hoe je je schoenplaatjes onder je schoenen moet afstellen, welk zadel het beste bij je past en bepaalt samen met jou de algehele zitpositie op de fiets (zoals o.a. de hoogte van het stuur, zadel, afstand tot je stuur, pedaalslag). Daarnaast analyseert de bikefitter met de nodige apparatuur je fietspositie tijdens het fietsen en kan dit verder zo optimaal mogelijk voor je afstellen.

Let er ook op dat je na de aanschaf de fiets zal moeten onderhouden, misschien heb je eens een keer een lekke band onderweg of ga je onderuit tijdens één van je eerste ritjes. Kortom; Zorg ervoor dat je iemand hebt in de fietsenwinkel die onderhoud kan uitvoeren en je kan adviseren over fietsverlichting, klikpedalen en het smeren van je ketting. En hoe zit het met de garantie op de fiets? Vergeet dit ook niet!

Help! Er zijn zoveel merken! Welk merk moet ik dan kopen? Er zijn heel wat fietsmerken maar eigenlijk zal je in een professionele fietsenwinkel alleen maar goede merken aantreffen. Elk met z’n eigen uitstraling en kleuren. Ga zeker eens kijken op de officiële websites van de merken om te lezen wat hun drijfveer en doel is en vergaap je dan lekker aan alle prachtige modellen. Wat vind jij mooi en belangrijk aan een fiets?

Ga je toch voor een tweedehands fiets? Ook op internet of bij sommige fietsenwinkels kan je jezelf zeker een voordeeltje doen met het aanschaffen van een gebruikte fiets. Maar…. let goed op! Er zijn een aantal dingen waar je zelf op zou kunnen letten;

  • Versleten ketting/tandwielen
  • Versleten banden
  • Algehele staat van de fiets
  • Framemaat
  • Speling op de trapas
  • Staat van het stuurlint
  • Ingesleten remranden
  • Vraag ook zeker waarom de fiets verkocht wordt, van wie hij geweest is en of er nog een factuur aanwezig is.

Afgelopen jaar ben ik zelf overgestapt van mijn beginnersracefiets naar een nieuwe racefiets. Ik wilde zelf heel graag schijfremmen en een sportievere zitpositie op de fiets zodat ik mijn krachten beter kan omzetten in vermogen. En qua looks was ik op zoek naar een fiets die de kabels in het frame heeft verwerkt. Qua afmontage was ik tevreden met Shimano 105 en wilde ik graag dat mijn nieuwe fiets uitgerust zou zijn met de nieuwe variant 105. Mijn oude racefiets had ik na het zomerseizoen verkocht. Vervolgens heb ik een half jaar gespeurd op internet en in de fietsenwinkels naar een nieuwe fiets die bij mij past. Gelukkig had ik voor de start van het nieuwe wegseizoen een prachtige nieuwe fiets gevonden, zodat ik na de winter weer de weg op kon!

Over de auteur

Redactie Zijwielrent.nl

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.