Een nieuwe fiets kopen, waar let je op?

Ga je net beginnen met fietsen? Of ben je al toe aan je volgende exemplaar? Oftewel: ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Wat enorm gaaf! Er is tegenwoordig zo enorm veel keus, je kunt door de bomen het bos vaak niet meer zien. Wat is wijsheid? Wij geven je wat tips: want waar let je op als je een nieuwe fiets gaat kopen?

Allereerst; Hoeveel geld mag jouw nieuwe fiets kosten en heb jij ‘dit’ echt nodig?

Als je een beginnende fietser bent en je staat aan het begin van jouw fietscarrière is een fiets tussen de 900 en 1600 euro een hele goede keuze! Waarom? De componenten die op deze fiets zitten zijn van voldoende kwaliteit en hierop ga jij de eerste kilometers met veel plezier afleggen.

Waarom zijn er zo veel fietsen en waarom zijn de prijzen zo laag of enorm hoog!?

Fietsen zijn gemaakt van aluminium, carbon of zelfs titanium! Dit allemaal heeft zijn eigen prijs natuurlijk. Ook de componenten, zoals bijvoorbeeld de wielen en de schakelgroep, bepalen de prijs van de fiets. Is de fiets bijvoorbeeld uitgerust met schijfremmen of velgremmen? Kan je elektronisch (di2) of mechanisch schakelen (dus op eigen kracht)? Dit bepaalt in grote lijnen de prijs van een fiets. Ook wil soms een ‘merk’ op zich nog wel eens de prijs bepalen, namelijk; hebben ze dure influencers aan het werk? Maken ze veel (dure) reclames? Hebben ze daardoor zelf hoge kosten? Kortom; ook dit kan ervoor zorgen dat je soms prijsverschillen tussen merken zult zien ondanks dat de fietsen qua specificaties bijna gelijk zijn!

een nieuwe fiets kopen, tips

Wat is belangrijk bij het aanschaffen?

Advies! Je zult niet de eerste zijn die op internet een fiets koopt voor een goede prijs en er dan achter komt dat de fiets nog in elkaar gezet moet worden…. En als dat dan gebeurd is dat hij helemaal niet lekker zit omdat je een te kleine fiets gekocht hebt. Dus; persoonlijk advies van een kenner met daarbij een fietsmeting is belangrijk! Laat je goed voorlichten door een specialist die hier verstand van heeft. Heb je een fietsenwinkel in de buurt met mooie fietsen en zijn de monteurs zelf ook enthousiaste fietsers? Hoor je de buren ook wel eens over de fantastische service van deze winkel? Maak een afspraak en ga er naartoe.

Even proefrijden:

Het beste gevoel met een fiets ontwikkel je als je erop zit. Dan pas weet je of de fiets goed zit, of die bij je past en of het net zo voelt als ie eruit ziet. Moet je te ver rijken? Kun je over je stuurpen heen kijken en zie je dan de naaf van je voorwiel? Niet doen! andere fiets of langere stuurpen, maar zeker niet dit exemplaar! Loopt de fiets naar behoren of zijn er allerlei geluidjes die niet bij de fiets horen? Mocht je veranderen van fiets, dan kun je gelijk het verschil ervaren.

Bikefitting

Wil je je door een specialist goed op de fiets laten zetten, omdat je bijvoorbeeld klachten ervaart tijdens het fietsen? Kies dan voor een bikefitting. Deze specialist kijkt met jou welke fietsmaat je nodig bent, hoe je je schoenplaatjes onder je schoenen moet afstellen, welk zadel het beste bij je past en bepaalt samen met jou de algehele zitpositie op de fiets (zoals o.a. de hoogte van het stuur, zadel, afstand tot je stuur, pedaalslag). Daarnaast analyseert de bikefitter met de nodige apparatuur je fietspositie tijdens het fietsen en kan dit verder zo optimaal mogelijk voor je afstellen.

Onderhoud

Let er ook op dat je na de aanschaf de fiets zal moeten onderhouden, misschien heb je eens een keer een lekke band onderweg of ga je onderuit tijdens één van je eerste ritjes. Kortom; Zorg ervoor dat je iemand hebt in de fietsenwinkel die onderhoud kan uitvoeren en je kan adviseren over fietsverlichting, klikpedalen en het smeren van je ketting. En hoe zit het met de garantie op de fiets? Vergeet dit ook niet!

Help! Er zijn zoveel merken! Welk merk moet ik dan kopen?

Er zijn heel wat fietsmerken te krijgen! Niet alleen de bekende merken zoals LIV/Giant, Trek, Specialized, Canyon, Orbea en ga zo maar door. Er zijn tegenwoordig ook een hoop nichemerken. Als je in een (professionele) fietsenwinkel komt, zul je alleen maar kwalitatief hoogwaardige merken aantreffen. Elk met z’n eigen uitstraling en kleuren. Ga zeker eens kijken op de officiële websites van de merken om te lezen wat hun drijfveer en doel is en vergaap je dan lekker aan alle prachtige modellen. Dus zolang je ene goede bikefitting laat doen, kun je daarna kijken: wat vind ik mooi aan een fiets?

Tweedehands fiets?

Ga je toch voor een tweedehands fiets? Ook op internet of bij sommige fietsenwinkels kan je jezelf zeker een voordeeltje doen met het aanschaffen van een gebruikte fiets. Maar…. let goed op! Er zijn een aantal dingen waar je zelf op zou kunnen letten;

  • Versleten ketting/tandwielen -> als de tandwieltjes puntjes hebben, dan zijn ze versleten
  • Versleten banden -> bijvoorbeeld Continental maar ook andere merken hebben een klein puntje in hun banden. Als dat weggesleten is, dan kun je beter een nieuwe aanschaffen.
  • Algehele staat van de fiets: krassen, schoon, lak nog in tact.
  • Framemaat -> als je geen bikefitting hebt gedaan kun je ook d.m.v. jouw binnenbeen meten de framemaat inschatten.
  • Speling op de trapas -> draait de trapper rond? of heb je het gevoel dat ie wiebelt
  • Staat van het stuurlint -> is dit versleten?
  • Ingesleten remranden of hoor je iets aanlopen?
  • Vraag ook zeker waarom de fiets verkocht wordt, van wie hij geweest is en of er nog een factuur aanwezig is.

Eigen ervaringen

Bijna iedereen is begonnen op een fiets met een basis uitrusting. Voor mij was dat een Ridley met een 105 groep van shimano, velgremmen en een aluminium frame. Al snel wilde ik overstappen naar carbon, want dat was toch iets lichter. Dat werd een Sensa, met Ultegra groep en volledig carbon. Nu rijd ik al jaren op die fiets en ben er heel tevreden mee, maar maak ik toch de overstap naar een Canyon, met schijfremmen, Ultegra Di2 (elektronisch schakelen) en net even dat beetje extra.

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024