Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

Denk je aan Flevoland dan denk je aan Walibi, Lowlands en de Noordoostpolder. Maar heb je ook al eens aan fietsen gedacht? Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer is een onwijs leuk alternatief voor een huisje in het oosten of het zuiden van het land en je zult je verbazen over de diversiteit aan routes die je vanuit dit park kunt fietsen.

Opwarmertje

Helaas, we treffen het niet met het weer dit weekend en we zullen onze ritten om de buien heen plannen. Het opwarmertje van 36 kilometer fietsen we zo rond Nederlandse etenstijd terwijl het wegdek nog nat is van de bui die vlak hiervoor is gevallen. Het is niet koud en na de autorit hebben we hebben er eigenlijk wel zin in! Landal GreenParks Veluwemeer ligt vlak bij Biddinghuizen, halverwege het onderste eiland van Flevoland. Vanuit hier gaat onze route door het “binnenland” en vanaf kilometer 25 rijden we langs het water terug naar het park. Van te voren schatten we in dat we veel dijken en windmolens tegen zullen komen.

Verrast door de route

Direct na vertrek worden we juist verrast met een route door het bos, over wat strak aangelegde gravelpaden (zonder risico op lek rijden!) en op smalle paadjes tussen het hoge gras. Natuurlijk volgen daarna de brede asfaltwegen langs de weilanden en windmolens die we voorspelden en we eindigen op een kilometers lange dijk van klinkers. Ik zal het woord “kasseien” niet in de mond nemen, maar het stuitert wel! Na ruim een uur warmdraaien zijn we net op tijd binnen voor wederom een stortbui. Met de boodschappen die we eerder die dag hebben gedaan maken we in het huisje een echte fietsersmaaltijd klaar: met lekker veel carbs voor de volgende dag!

Typisch Flevo

Voor de zaterdag willen we eigenlijk een echte Flevoose route fietsen. In 146 kilometer kun je namelijk de hele omtrek van de provincie (onderste gedeelte) fietsen. Geen enkele andere provincie heeft fietspaden zo dicht tegen het randje liggen. Helaas laat het weer dat niet toe, dus kiezen we voor een andere highlight van de provincie: De Oostvaarders Plassen. Op deze route rijden we veel door weilanden, maar ook door natuurgebieden met loslopend wild. Als helden op fietssokken rijden we langs de enorme koeien en halen we steeds opgelucht adem als we weer door kunnen. Tot we op een gegeven moment op een stier stuiten die écht niet aan de kant wil en we besluiten om een klein stukje terug en om te fietsen. 

Grappige ontmoetingen

Dat leidt tot een grappige ontmoeting: een Fransman staat zonder reservebandje stil langs de weg en probeert een Uber te regelen. Wij bieden onze hulp én een reservebandje aan, aangezien hij nog tot Amsterdam door moet. Ingeburgerd als dat hij was zegt hij dat hij wel met een Tikkie zal betalen voor het bandje. Tja, is dat nodig? We deden het om te helpen, toch? Nou, laten we het maar doen, dan kunnen we daar straks een bakkie van halen. Wij blij, en de Fransman ook, want ons tientje was een stuk minder dan die Uber!

Gelijk cashen

Vlak na dit treffen zaten we dus bij het bezoekerscentrum van de Oostvaarders Plassen met koffie en wat lekkers. Nu nog uit de foodtruck, maar later deze zomer kun je lekker op het terras plaatsnemen. Mijn tip voor fietsen op Flevoland: een koffiestop kun je beter een beetje plannen, want de café-dichtheid is hier een stuk lager dan in de Randstad. Genieten van het uitzicht doen we daarna vanaf de Oostvaardersdijk, een weg van 12 kilometer zonder afslagen. Heb je dat ooit op je Wahoo zien staan?! 

Veluwe(meer)

Zoals de naam van het park al doet vermoeden ligt het huisje aan het water. Nadat we de fietsen even hebben schoongemaakt rijden we voor de derde (en tevens laatste dag) over de Harderdijk naar Harderwijk en zitten we binnen no time op de Veluwe. Het contrast tussen de route van zaterdag en zondag kan niet groter zijn. We fietsen via Nunspeet richting Kroondomein het Loo en rijden lekker door het bos en over de heide. In Vierhouten pauzeren we nog even voor een tosti & colaatje.

Routes

De routes over Flevoland zijn perfect voor notoire hardrijders omdat er weinig afslagen in zitten terwijl we vandaag juist veel slingeren en niet echt haast hebben. Na de Ermelosche Heide rijden we het water weer over en komen we weer terug bij het huisje. Daar zetten we nog een lekker bakje koffie en kunnen we nog even kort in het waterige zonnetje buiten zitten. Voor het avondeten hebben we een gezonde pasta op het menu staan. En dan ben je ineens blij dat er een supermarkt in het Landal park zit: we zijn de penne van thuis vergeten mee te nemen!

Leuk alternatief

Ik denk dat veel fietsers voor een weekendje weg een huisje boeken op de Veluwe of bijvoorbeeld in Limburg. Neem de volgende keer Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer ook in overweging. Goede trainingswegen zonder afslagen of cruisen door het bos, het kan vanaf dit park allebei!

En ben je benieuwd hoe het met onze Fransman is afgelopen? ’s Avonds hebben we op zijn Strava kunnen lezen dat hij vanaf Almere, 15 kilometer later, toch op de trein is gestapt. Wie neemt er dan ook geen reservebandje mee?! 

Fietsroutes Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

Hieronder vind je de routes die we gereden hebben, met daarbij ook de routes van de andere Landal GreenParks avonturen die we tot nu toe beleefd hebben.

Wil je nog weten hoe dat was? Kijk dan ook even naar deze artikelen

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Specialized Recon 2.0 Gravel & Mountain Bike schoen review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024