Fietsroute Strabrechtse Heide (100 km)

Een fietsroute in Brabant die ik iedereen kan aanbevelen, is deze wielrenroute over de Strabrechtse Heide, ten zuiden van Eindhoven. Je fietst door één groot landschapsschilderij, schitterend!
Download GPX

Waar moet ik beginnen om te beschrijven hoe afwisselend en leuk deze wielerroute is? Je fietst dwars over de Groote Heide, een van Brabants mooiste en meest uitgestrekte natuurgebieden.

Fietsen over De Malpie

Onderdeel van de Groote Heide zijn de prachtige natuurgebieden de Strabrechtse Heide, het Leenderbos en het groene heidegebied De Malpie bij Valkenswaard, die je allemaal ontdekt met deze fietsroute.

Je rijdt langs vennen, door bossen en over stille landweggetjes te midden van een vriendelijk, pittoresk Brabants landschap. Sowieso lijkt het soms alsof je ín een schilderij fietst!

Maar je krijgt ook een stukje stadse vibe mee, want je fietst vanuit Eindhoven lekker vlot over een snelfietspad.

Gravelpaden

De route is voor een groot deel autovrij. In de heidegebieden fiets je deels over smalle gravelpaden. Laat je daardoor niet afschrikken. Het gaat gewoon om onverharde fietspaden met grind, die er uitstekend bij liggen en ook door ‘gewone’ fietsers worden gebruikt.

Startlocatie

Je kunt parkeren bij Praxis Eindhoven, bij het DAF Museum.

Adres: Tenierslaan 2, Eindhoven

Pauzetips

  • Misschien een beetje vroeg, maar na 18 kilometer kom je vlak langs een prachtige watermolen, de ‘Venbergse Molen, met een heerlijk terras aan rivier de Dommel. Op de Molenstraat in Valkenswaard linksaf slaan (in plaats van de route naar rechts volgen), dan kom je er.
  • Halverwege de route, precies op de Belgische grens, kun je pauzeren bij de Sint-Benedictusabdij van Achel, beter bekend als de ‘Achelse Kluis‘. Dé plek om op het terras te genieten van een heerlijke trappist. De fietsroute stuurt je er recht op af.

Fietsroutes ‘Kleintjes Brabant’ vanuit Eindhoven

Deze wielrenroute is uitgestippeld door Teun Timmers, die gerust de ‘fietsroute-bouwmeester van Brabant’ genoemd mag worden. Hij heeft, onder de vlag van zijn fietsclub Onyva, een hele serie prachtige fietsroutes gemaakt, de ‘Kleintje Brabants Mooiste‘-collectie genaamd. Vanuit Eindhoven verkennen deze fietsroutes de vele onbekende natuurparels en verrassende achteraf-paadjes die Brabant rijk is.

Kaart van de fietsroute:

Download GPX
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024