Fietsverhalen

Heb je grinta of ben je een pannenkoek?

De leukste wielertermen

Bij het wielrennen horen de bijzonderste termen. Over ‘gechickt worden’ en 7 andere leuke wielertermen.

Gechickt

‘Gechickt’ is een nieuwkomer onder de wielertermen. Als je als man wordt ingehaald door een vrouw, ben je gechickt. Zoals de mannen op de foto hierboven. Wielrenster Kaat Cramer: “Dit was op de Fromberg tijdens Amstel Goldrace vorig jaar, nadat ik wat haantjes had gechickt.”

Chasse-patate

Een renner wil in zijn eentje een oversteek maken naar een groep ervoor. Na een paar kilometers blijkt dat hij het niet gaat redden, want het gaat te hard. Hij heeft al veel krachten verstookt en zit in de ‘chasse-patate’. Als kijker zit je hoofdschuddend voor de buis: dat wordt helemaal niets. En het onvermijdelijke gebeurt: de anderen halen hem tergend langzaam weer in – herstel: vegen hem op.

Grinta

Tijdens de Tour de France komt ‘ie ieder jaar voorbij: de ‘Grinta’. Het is dan ook een heerlijke Italiaanse term. Een renner met grinta is fysiek en mentaal heel sterk en maakt indruk met zijn hevigheid en overtuiging. Kort gezegd: grinta betekent dat je ballen hebt.

Vierkant door de bocht

Als je niet al te soepel door de bocht gaat.

Pannenkoek

Wanneer een renner in het algemeen over weinig talent beschikt. Je zou zo genoemd worden!

Strijkijzer

Als je niet zo snel bent in de sprint, ben je een ‘strijkijzer’.

Geparkeerd

Wie heeft het niet meegemaakt? De krachten zijn helemaal uit je lijf, je komt niet meer vooruit: je staat ‘geparkeerd’.

Aan het elastiekje hangen

Als je achterin een groepje steeds moet ‘lossen’ en maar elke keer weer kunt aanhaken, dan hang je aan het elastiekje. Dit zie je meestal bij beklimmingen, want op het vlakke zijn je kansen meteen bekeken als je in je eentje in de wind terechtkomt.

Meer wielertermen

Meer leuke wielertermen weten? Op Sport.info.nu hebben ze er hoop verzameld en uitgelegd.

Volg deze blog

Over de auteur

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.