Bluffen tijdens wielrennen

Heuveltjesbluf

Altijd je kalmte bewaren en onder je omslagpunt een heuvel op rijden, ik heb het zelf geschreven in mijn ‘Klimtips’. Mooi niet dus, afgelopen zondag in Zuid-Limburg met Team Cycling Connects People.

Ik ben niet heel competitief aangelegd. Maar ik blijf ook niet graag achter. Dus als onze koprijders de eerste de beste heuvel vanuit Valkenburg, de Geulhemmerberg, met twintig kilometer per uur op knallen, ga ik erachteraan.

Zelfspot is een goede pleister op de wonde van je ego.

Mijn hartslag schiet meteen naar 187. Halverwege de klim komt gastvrouw Manon Zuurmond, die de route heeft uitgezet, me doodleuk twee keer zo snel voorbij fietsen – dat maak ik ook niet dagelijks mee. Ik kan er wel om lachen: weet je meteen waar je staat, Janneke.

Wielrennen in Zuid-Limburg
Afdalen door herfstig Zuid-Limburg.

Gelukkig ben ik niet de enige en kan ik samen met de andere mindere goden uit het peloton een pact vormen. Zelfspot is een goede pleister op de wonde van je ego. Wat niet wegneemt dat ik de hele rit lang die heuvels sneller beklim dan ik normaal gesproken zou doen.

Ik doe alsof dit de normaalste zaak van de wereld is voor mij

Camerig, halverwege de rit. Ik fiets in een – alweer – iets te hoog tempo naast Manons vriend Ronald Vos. Ik probeer niet al te hoorbaar te hijgen en doe alsof dit de normaalste zaak van de wereld is voor mij. Hoe lang duurt die rotklim nog, denk ik terwijl hij ontspannen babbelend naast me fietst. Er komt maar geen einde aan.

Wielrennen in Zuid-Limburg
Wegkapitein Manon Zuurmond is in haar element in de Zuid-Limburgse heuvels.

Later, fietsend naast Manon op de Ingberggracht, een flauwe maar lange klim, komt mijn journalistieke ervaring goed van pas. Veel vragen stellen en haar laten vertellen, en zelf mijn mond houden terwijl mijn hartslag de 193 nadert.

Bluffen op de Dodeman

Bijna op het einde van de rit is er ineens de Dodeman. De naam had me moeten waarschuwen maar toch ben ik verrast door de steile klim. Met vuurrood hoofd kom ik boven waar al een paar andere fietsers al staan te wachten.

Op zo’n moment is het zaak om snel je ademhaling onder controle te krijgen en laconiek commentaar te leveren op de klim. Eitje!

Cycling Connects People en Zijwielrent in Zuid-Limburg
Gaan we de Cauberg nog doen? Túúrlijk!

Op de valreep scoor ik nog een QOM op het segment ‘Cauberg – Daalhemmerwegrondje‘. Niet te danken aan mijn klimtijd, wel aan een nogal snelle afdaling.

Heuveltjesbluf, ik ben er best goed in. Alleen jammer van die hartslagregistratie op Strava.

Heuveltjesbluf, ik ben er best goed in

ccp_wielrenteam
Team Cycling Connects People

Wil je ook een keer meefietsen met team Cycling Connects People (CCP)? Volg het team op Facebook en Twitter en hoor het als eerste als er weer een nieuwe rit aankomt. 

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024