Hoe begin je met Mountainbiken

Mountainbiken wordt steeds populairder zowel onder mannen als onder vrouwen. Misschien heb je zelf ook al eens overwogen om op de mountainbike te stappen. Maar hoe begin je met mountainbiken en wat heb je nodig?

Als jij klaar bent voor jouw eerste mountainbike avontuur lees dan deze 5 tips. Maar pas op, als je eenmaal begint met mountainbiken kan het zijn dat je direct met het virus besmet raakt!

  1. Huur een mountainbike

Als beginnende mountainbiker wil je waarschijnlijk niet direct een mountainbike aanschaffen. Het is dan een goed idee om een mountainbike te huren. Op deze manier kun je ervaring opdoen en kom je er achter of je het mountainbiken echt leuk vindt. Als je een mountainbike huurt, zorg er dan in ieder geval voor dat je een fiets kiest met de juiste framemaat. Niets is zo vervelend als een fiets die te groot of te klein is. Bij sommige MTB routes vind je een verhuurpunt en anders is er in het dorp vlakbij een MTB route vaak wel een fietsenzaak te vinden die mountainbikes verhuurt.

  • Zorg voor de juiste uitrusting

Je kunt natuurlijk gewoon in je wieleroutfit op de mountainbike stappen. Maar de grote vraag is altijd draag je als mountainbiker nou baggy kleding of niet? Persoonlijk geef ik de voorkeur aan baggy. Ik vind het fijn dat deze kleding wat losser zit en mij wat meer bewegingsvrijheid geeft (plus een net wat stoerdere look!). Tijdens het mountainbiken raak je soms een los hangende tak of schuur je langs een doornstruik. Baggy kleding biedt dan net wat meer bescherming. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kiest voor kleding waarin jij je comfortabel voelt of dat nou mountainbike kleding met een losse pasvorm of nauwsluitende fietskleding is. Draag in ieder geval een broek met een goede zeem en vergeet je fietshelm niet.

  • Begin op een makkelijk MTB parcours

In Nederland zijn op dit moment ruim 200 bewegwijzerde mountainbikeroutes. Het is handig als je weet wat je kunt verwachten op een mountainbike parcours. Kom je bijvoorbeeld veel boomwortels of steile afdalingen tegen of rijd je vooral over rechte paden? Momenteel rolt de wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Hierbij geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart de moeilijkheidsgraad van de routes aan. Net als in de skigebieden. Super handig want zo kun je als beginnende mountainbiker eenvoudig de groene en blauwe, en dus wat makkelijkere parcoursen uitkiezen.

  • Volg een MTB clinic

Iedereen kan toch in het bos fietsen zul je denken dus waarom zou ik een clinic volgen? Maar bij mountainbiken komt meer kijken dan alleen hard trappen: een actieve houding, kijktechniek, de juiste remtechniek, wanneer schakel je, hoe snijd je een bocht aan? Dit gaat echt anders dan op de racefiets. Als beginnende mountainbiker wil je bij de basis beginnen zodat jij met meer vertrouwen, snelheid en vooral plezier over de mountainbike trails rijdt. Zo geniet je meer van het mountainbiken en de omgeving!

  • Amuseer je

Mountainbiken kan uitdagend zijn. Het terrein is anders, je houding kan wat onnatuurlijk aanvoelen, je komt obstakels tegen. Het is super tof, maar ook spannend. Maar naarmate je het vaker doet, wordt het makkelijker en leuker. Laat je dus zeker niet ontmoedigen als het de eerste paar keren niet helemaal soepel gaat. Kijk vooral niet naar anderen maar enkel naar jezelf Het allerbelangrijkste is dat je je amuseert en plezier hebt op de mountainbike!

PS voor een aantal mountainbikeroutes in Nederland geldt een verplicht vignet. Deze vignetten koop je voor een heel jaar bij diverse verkooppunten. Met de opbrengsten van de MTB vignetten worden routes onderhouden en worden er nieuwe routes aangelegd.

Lotte Van Trigt

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024