Fietsverhalen

Ik (wielrenster) heb een man ingehaald, nou en?

Mannen ingehaald als wielrenster

NRC Next schreef er laatst nog over: “Voor vrouwen is het de ultieme wraak op alle neerbuigende en seksistische opmerkingen die ze te horen krijgen als ze wielrennen.”

Neerbuigende opmerkingen? Ik kan me voorstellen dat vrouwen die op hoog niveau fietsen, hier ervaring mee hebben. Zo twitterde Marijn de Vries dat ze tijdens het fietsen door nijdige mannen van de weg is geduwd en in het gezicht is gespuugd. Ook hebben wielrennende vrouwen in het verleden het nodige naar hun hoofd geslingerd gekregen.

Neerbuigende opmerkingen? Ik heb nooit gemerkt dat mannen het irritant vonden dat ik fietste.

Maar ‘gewone’ recreanten anno nu? Ik heb nooit gemerkt dat mannen het irritant vonden dat ik fietste. Ik werd altijd vriendelijk begroet door andere wielrenners. Ook wanneer ik iemand inhaalde. Soms ontstond zelfs spontaan een leuk gesprek of werd een roulerend fietsgroepje gevormd. Ik herken die wraakgevoelens dan ook niet.

vrouwen_en_mannen_wielrennen

Chantal van Tol fietst gewoon met de mannen mee.

Voor mij is het wielrennen altijd een vrije sport geweest, een hobby die vooral door mannen beoefend werd maar waarin ik me welkom voelde. De strijd die vrouwelijke wielrenners met mannen aangaan, ook al is die misschien ludiek bedoeld, kan ik daarmee niet rijmen.

Door het inhalen van de man als ultieme triomf te zien, plaats je jezelf vrijwillig in de underdogrol.

Ik vind het onsportief en kinderachtig om een medewielrenner te gaan inwrijven dat je hem hebt ingehaald.

Misschien is diegene wel gewoon een rustige duurtraining aan het doen. Of heeft hij een blessure of gezondheidsprobleem waardoor hij niet zo hard kan, of heeft hij net 150 kilometer achter de kiezen. Of misschien is hij inderdaad wel niet zo snel als jij. Kan fijn zijn voor jou om te weten, als je daar zelfvertrouwen van krijgt. Maar om daar nou een heel verhaal van te maken…

Waarom laten we elkaar niet gewoon in onze waarde en genieten we ieder op onze eigen manier van het wielrennen? We zijn gelijk, dus moeten we elkaar ook zo behandelen. Door het inhalen van de man als ultieme triomf te zien, plaats je jezelf vrijwillig in de underdogrol. Dat is geen emancipatie maar een stap terug.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!