Fietsen in de Ardennen

In het rood op 20%: ode aan de Ardennenklim

In Zuid-Limburg kennen we de steile klimmetjes wel, en kunnen we uitspellen hoe die verlopen. In de Ardennen niet. Laat je maar (onaangenaam) verrassen! Die spanning hoort bij de Ardennen. Ongepolijst, hevig en bokkig: een ode aan de Ardennenklim.
Een stijgingspercentage van meer dan 20% is geen uitzondering in de Ardennen. Maar een waarschuwing vooraf ontbreekt meestal. Vaak weet je niet wat je kunt verwachten. Welk gezicht heeft deze beklimming? Is het een gemene, een valse? Aan de huizen en bosjes onderaan de klim kun je weinig aflezen. Duikt de weg een dichte begroeiiing in, dan mag je je vasthouden. Onder het dichte bladerdek wacht je een strijd tegen de zwaartekracht. Maar ook middenin een woonwijk, omringd door rode voorgevels, heb ik al eens mijn tanden mogen zetten in ruim 20%.

Vóór me verrijst in de schaduw van het groen een muur van asfalt. Dit is serieus intimiderend. Ik schakel terug en ga staan. Gewoon eraan beginnen. Al snel stijgt het stijgingspercentage naar 20% en daar blijft het niet bij. Een fractie van een seconde voel ik mijn voorwiel een stukje van het wegdek komen. 

Zijwielrent klimmen
Doorbijten tijdens de toertocht ‘LBL Classic’ in augustus 2018, met o.a. Côte de la Combe en Roche aux Faucons.
Onbekend maar niet mild
Aan haarspeldbochten doen ze liever niet in de Ardennen. Meestal gaan de klimmetjes recht omhoog. Zo, pof, tegen de helling aan. Soms zie je fietsers zelfs omvallen. In Zuid-Limburg was zo’n heuvel al lang een klim van naam geweest, roemrucht zoals de Keutenberg of de Eyserbosweg. In de Ardennen geen tromgeroffel, daar krijg je ze gewoon voor je kiezen. Al hebben ze ook in de Ardennen hun legendarische beklimmingen. De Stockeu, La Redoute, de Côte de Wanne… Beklimmingen met een dieprood hoogteprofiel. De namen alleen al boezemen ontzag in.

Op het bordje in de straat aan mijn linkerhand staat ‘Stockeu’. Voor Bart reden om alarm te slaan. “Dat is de Stockeu, dat is een hels ding.” Hij heeft er van alles over gehoord: “Dat hij hels zou zijn, en steil, en dat je erop kapot zou gaan. Een muur van 21%.” Bij de voet staan we te twijfelen: zullen we erop gaan?

De beklimmingen zijn trouwens, hoe venijnig ook, soms van een sprookjesachtige schoonheid. Zoals Côte de Brume Sud, deel van de Route Sommets (aanrader!). Vanuit het dennenbos fiets je zo het open veld in, met boomhutten en een vredig bankje op het einde. Een echt kabouterweggetje. Je zou ervan genieten, ware het niet dat je een hartslag van 180 hebt.
Het gaat lang door
Een Ardennenklim gaat altijd nét wat langer door dan je verwacht en vaak gaat er nog een schepje bovenop. De Gulperberg in Zuid-Limburg is een gemene klim, inderdaad, maar na tweehonderd meter is de ellende voorbij. Zo niet bij een klim als de Voie des Chars bij Chaudfontaine. Die heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 10,5% (maximaal 22%) en is 1,3 kilometer lang. Wie hoopt op verlichting, komt bedrogen uit.

Mijn racefiets verheft zich onder me. Tussen de pedaalslagen kom ik bijna tot stilstand. Mijn ademhaling klinkt schurend, alsof die uit twee kelen komt. Hoopvol kijk ik omhoog. Hoe lang duurt deze klim nog? Zou het na die bocht gedaan zijn?

Hoogteprofiel Voie des Chars
Hoogteprofiel van Voie des Chars. Bron: Klimtijd.nl.
Je bent niet alleen
Van de witgekalkte namen op de weg tot de andere wielertoeristen die omhoog zwoegen: je bent niet alleen in de Ardennen. Velen gingen je voor en velen zullen nog volgen. Die gedachte is inspirerend.

Puffend klik ik uit en ga over mijn stuur hangen. Aan beide kanten van de weg staan fietsers uit te blazen. We wisselen een blik van verstandhouding uit: zo, dat was me er één. Tien minuten lang ben ik in een andere wereld geweest. Geen things to do, geen plannen in mijn hoofd. Niets anders dan overleven op een schitterende, steile Ardennenklim.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

2 reacties

  1. Hallo Janneke . Ik vind het knap wat jij op de fiets laat zien . Je bent een doorbijter en dat doet me goed . Ik houd van deze sporters . Veel succes U toe gewenst door Ties

  2. Aan je profiel is het ranke al te zien en waarschijnlijk rij je menig macho met een fiets van 8000 euro de vernieling in, wij dronken op weg naar Galibier/Iseran alleen maar grand cafés noir met myrtille taartjes, Tessiere grapefruit limonade aangelengd wat verfissend, dorstlessend en ook spotgoedkoop was, davitamon zouttabletten aan te raden. Wij deden makkelijk een uur met 1/2 ltr bidon en de 1664’s werden ook niet vermeden en een Cote du Rhone bij ons campinggazje, veel coureurs eten nog altijd veel teveel, 8000cal verbruiken en slechts 3000 consumeren is heel goed mogelijk net als ultralopers heel lang zonder kunnen, succes wederom!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024