International Women’s Day Ride 2024 in Valkenburg – puur genieten

Het is net voor 13:00 uur als de deur van Fixed Gear Coffee, onderaan de Cauberg in Valkenburg, open slaat. Een vragende blik: ‘zit ik hier goed voor de International Women’s Day ride?’. Ja, zeker! Al snel komen er meer dames door de deur. Fietsen worden opgehangen, de eerste ‘specialty coffee’ wordt besteld en al snel zie ik lachende gezichten. Dat gaat wat worden vandaag! De International Women’s Day Ride 2024 is al een succes voordat we goed en wel begonnen zijn.

Foto’s: Sanne Meurice // Meurice Photography

International Women’s Day – it’s all about women

Voor deze dag zijn we met ZijWielrent neergestreken in Valkenburg. Als er één plek in Nederland gelijk staat aan wielrennen, dan is het wel Valkenburg. Al jarenlang start en finisht hier de Amstel Gold Race en vele WK’s, EK’s en andere evenementen concentreren zich rond die ene fameuze klim: de Cauberg. Vandaag zullen we deze heuvel letterlijk links laten liggen, want de route die we rijden trekt langs de grotten van Valkenburg richting Maastricht om via Meerssen en de Waterval verder het Limburgse land in te trekken.

Twister Rides & TENUE des Femmes

Ride leader en stralend middelpunt van vandaag is Aenea. Met haar initiatief ‘Twister Rides‘ organiseert ze social rides voor alle vrouwen, ongeacht niveau en achtergrond. Ook aanwezig vandaag: Lea van TENUE des Femmes. Niet alleen hebben zij hele mooie fietskleding speciaal voor de vrouw, maar zij vieren op 8 maart ook nog eens hun bedrijfsverjaardag. Een mooiere combinatie kan haast niet. Nadat iedereen koffie heeft gekregen en de laatste instructies worden gegeven voor de ride is het tijd om te vertrekken. Natuurlijk niet zonder een groepsfoto te maken. Met 17 dames bij elkaar is dat gelijk een prachtig statement!

Off we go!

Na de foto gaan we dan echt op pad. Terwijl de zon heerlijk begint te schijnen, gaan we met de wind in de rug op een fijn tempo onderweg. In de groep hoor je het vrolijke geluid van blije dames die een gezamenlijke passie delen: de fiets! We rijden gezamenlijk op naar het eerste klimmetje. Want als je in Limburg bent, dan weet je een ding zeker: je zult een keer moeten klimmen, om daarna beloond te worden met een mooie afdaling. Al snel uit het vertrek horen we het geklik van de camera. Sanne Meurice is verdekt opgesteld bij een mooi gravelpaadje om de eerste foto’s van de ride vast te leggen. Wow, dat is alvast meegenomen.

Langs de Waterval

Na het eerste klimmetje duiken we de afdaling in richting de Waterval. Dit stukje Limburg is bij velen onbekend, maar het is er prachtig. We rijden tussen de velden door, die door de zon heel erg mooi kleuren. Ook daar worden we weer verrast door Sanne en haar camera. Op een trapje, tussen de velden, heeft ze haar positie ingenomen en het resultaat mag er zijn! Na dit mooie stuk worden we wel even op de proef gesteld door de wind. Hoewel we met wind in de rug vertrokken, draaien en keren we door de Limburgse heuvels en dan krijg je onvermijdelijk ook een keer de wind tegen. Het is dan ouderwets stoempen, maar in de luwte van de groep kan iedereen fijn meekomen.

Genieten in de zon

Het woord dat het meest genoemd wordt tijdens deze rit is ‘genieten’. Het is genieten om met zo’n grote groep dames op pad te zijn. Uiteraard is het soms even aanpoten op de klimmetjes, maar daarna komt de groep weer bij elkaar en rollen we verder door het land. De route is in totaal 50 kilometer lang en we zien plekken van Limburg die voor velen onbekend lijken te zijn, maar ook die relatief autoluw zijn. Dat is fijn voor een grote groep die elkaar nog niet zo goed kent.

Blije gezichten

Eenmaal terug in Valkenburg alleen maar blije gezichten. Voldoening en een enorme ‘fietsers high!’ Want wat was dit gaaf zeg! De baksels van Fixed Gear Coffee gaan er gretig in. Dat mag ook wel want met de klimmetjes en een aantal stops zijn we bijna 3 uur op pad geweest. Maar zoals met alle rides van Twister Rides geldt ook hier: samen uit, samen thuis! Dank aan alle dames die erbij waren!

Fietsroute – IWD Ride – Twister Rides x ZijWielrent x TENUE des Femmes

Wil jij de route nog eens rijden? Kijk dan even hier op Komoot en daar kun je ook de GPX downloaden naar jouw navigatiesysteem.

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024