Keuzehulp: hoe kies je de juiste mountainbike pedalen?

Een nieuwe mountainbike wordt standaard geleverd zonder pedalen. Voor je aan concrete modellen kunt denken moet je eerst de vraag aller vragen beantwoorden: ga ik voor klikpedalen of platte pedalen? Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Voor welke pedalen je kiest blijft natuurlijk een persoonlijk keuze.

Ik ben zelf fan van flat pedals, maar ik zet hier alle opties voor je op een rijtje, zodat jij makkelijker voor jezelf kunt beslissen welk pedaal in jouw geval de beste keuze is.

Welke type pedalen zijn er?

Er zijn drie hoofd typen mountainbikepedalen: platte pedalen (ook wel platform pedalen of flat pedals), klikpedalen (ook wel SPD*) of een combinatie van beiden.

Bij klikpedalen worden je schoenen op hun plaats gehouden door een veerbelast mechanisme op het pedaal en een metalen plaat onder de zolen van je schoenen. Je kunt je schoenen alleen los maken door je voeten te draaien. Veel beginners raken overigens in de war met de naam, in het Engels worden de pedalen namelijk clipless genoemdomdat ze de teenclips vervangen die pedalen vroeger hadden om de schoen op het pedaal te houden.

Bij platform pedalen sta je op grote platte pedalen zonder vaste binding, de grip wordt gegenereerd door pinnen op de pedalen. Veel mountainbikers die flat pedals gebruiken dragen daarom vaak schoenen met rubberen zolen. Dit zorgt voor meer grip, zonder dat je dus vast geklikt zit. Dan is er ook nog het zogenaamde combinatie pedaal: de ene zijde heeft een stabiel platform voor gewone schoenen. De andere zijde heeft het SPD kliksysteem. De SPD combi pedalen hebben een groter steunoppervlak Maar een klikpedaal met kooi is er ook. Dit type pedaal wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door enduro rijders die wel een klikpedaal willen maar ook een platform met een groter steunoppervlak.

Shimano SPD pedaal
Platform pedaal
Combi klikpedaal met kooi

Welk pedaal past bij mij?

Als het gaat om het kiezen van platte of klikpedalen, is het ene systeem niet beter dan het andere – beide hebben hun voor- en nadelen.

Klikpedalen zijn een goede keuze, omdat ze de rij-efficiëntie verbeteren, aangezien je voeten direct met het pedaal zijn verbonden. Hierdoor kun je je voeten omhoogtrekken en naar beneden duwen. Fijn als je lekker hard door het bos wilt fietsen. Klikpedalen kunnen ook meer zekerheid geven bij het stuiteren over hobbelig terrein, omdat je voet niet los kan komen. Ook als je vanuit het wielrennen al bekend bent met klikpedalen is het wellicht fijner om ook op je mountainbike met kliks te rijden.

Over het algemeen zijn platte pedalen goed voor beginnende mountainbikers omdat het soms nog spannend is om vast te zitten in je pedalen. Flat pedals hebben meer oppervlakte, je staat stabieler en je kunt meer druk uitoefenen op de pedalen. En dat is vooral belangrijk als je bepaalde vaardigheden wilt leren zoals een bunny hop, jump of wheelie. Bij deze technieken trek je niet aan je pedalen, maar geef je juist druk op de pedalen. Met flat pedals kun je je concentreren op het mountainbiken, je hoeft immers niet na te denken over het uitklikken en je kunt makkelijker een voetje bijzetten.

SPD combi pedalen hebben als voordeel dat je ook met je gewone schoenen kunt fietsen. Het nadeel is dat je soms moet zoeken naar de juiste pedaalkant. Het klikgedeelte hangt meestal onderaan dus als je ingeklikt wilt fietsen, moet je eerst het pedaal omdraaien. Ook heeft het platte gedeelte minder grip dan echte flat pedals waardoor je er makkelijker af schiet. Een klikpedaal met kooi is dan een betere keuzen. De kooi beschermt het klik mechanisme en biedt meer ondersteuning.

Op mijn Hardtail rijd ik op een combi SPD pedaal (niet altijd even handig)
De wheelie oefenen op mijn fully met flatpedals

Keuzehulp bij het kiezen van de juiste mountainbiken pedalen

De belangrijkste overwegingen bij het kiezen van mountainbike pedalen:

  1. Beslis of je klikpedalen of platte fietspedalen wil: kies klikpedalen als je meer efficiëntie en controle wil. Kies platte pedalen als je snel je voeten van de pedalen wil kunnen halen.
  2. Denk na over het soort mountainbiker dat je bent: ben je meer een hardrijder en op zoek naar de trapkracht en efficiëntie van klikpedalen of ben je meer het type technische rijder en ben je op zoek naar het gemak en de wendbaarheid van platform pedalen? Of ben je op zoek naar de voordelen van beide in de vorm van een kliksysteem met kooi?
  3. Bepaal welke schoenen je wil: soms kan je schoenvoorkeur het type pedalen bepalen. Als je gewoon op je schoenen wil kunnen lopen, zijn platte pedalen een goede keuze. In de bergen komt het wel eens voor de je een klim moet lopen of dat een afdaling net te technisch is. Dan zijn speciale flat pedal schoenen net iets handiger dan bijvoorbeeld XC schoenen met carbon zool en SPD plaatje.

Of je nu liever ingeklikt rijdt of je voeten vrij wil laten, welke pedalen je uiteindelijk kiest, hangt af van hoe en waar je rijdt en wat je persoonlijke voorkeuren zijn.


* Het verschil tussen de Shimano SPD (voor mountainbikes) en SPD-SL (voor racefietsen) pedalen is de bevestiging, de SPD-plaatjes hebben een tweepuntsbevestiging en de SPD-SL een driepuntsbevestiging.

SPD – 2 punts bevestiging
SPD-SL pedaal
SPD-SL 3 punts bevestiging
Lotte Van Trigt

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Twijfelkont

DE PERFECTE ZOMER FIETSOUTFIT: HET WORDT HEET!

IRIS – I Ride In Style lanceert nieuwe collectie: The Outroverts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024