Dameswielrennen: hoe draag je je haar?

Maakt je haardracht verschil voor je snelheid?

Je haren in een vlecht doen om sneller te gaan met wielrennen. Ik moest erom lachen toen ik het hoorde. Maar het is onderzocht en wat blijkt: je haardracht maakt wel degelijk verschil.


Haardracht wielrensterAls ik ga wielrennen, heb ik meestal mijn haren in een lage staart (ik heb geen dameshelm met een opening voor een hoge paardenstaart). Elastiekje of haarspeld erin en klaar. Mijn haar waait niet in mijn gezicht en knelt niet onder mijn helm, dus die haardracht is perfect voor mij.

Of toch niet, als je puur vanuit aerodynamisch oogpunt redeneert. Want als je je haren niet laat wapperen maar vastmaakt in een vlecht, ga je sneller!

Haardracht getest in een windtunnel

Bekijk bovenstaand filmpje maar eens van racefietsfabrikant Specialized. Zij laten wielrenster Katy Sue Gruener fietsen in een windtunnel. In de test draagt ze haar haren op vier manieren: los, in een paardenstaart, in een knotje en in een vlecht.

Bij de eerste drie haarstijlen is er geen snelheidsverschil te zien. Als laatste wordt de vlecht getest. En daar zit wel snelheidsverschil. Het is niet wereldschokkend: slechts 14 seconden over een afstand van 40 kilometer. Maar als huis-tuin-en-keuken-wielrenster kan het je net een beker opleveren op Strava.

Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

Eén reactie

  1. Hahaha, als tuin-tuin-en-keuken wielrenster ga je toch best lekker. Met of zonder haar, met of zonder Strava. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024