Voor velen onder ons is fietsen veel meer dan een manier van transport of een manier om fit te blijven. Fietsen maakt ons gelukkig! Maar waarom eigenlijk? In dit artikel duiken we in de mentale gezondheidsvoordelen van fietsen en leggen we bloot waarom deze activiteit niet alleen je lichaam, maar ook je geest in topvorm houdt.
Tekst: Marinke Kerkhoff
1. Fietsen vermindert stress
In beweging zijn kan niet alleen fysieke stress-symptomen verminderen, ook je geest is gebaat bij een ritje. Tijdens het fietsen kom je meestal in contact met de natuur, en dat kan tot ontspanning leiden. Volgens een theorie uit de omgevingspsychologie, de Attention Restoration Theory (ART), heeft een natuurlijke omgeving een herstellend effect op onze geest. Waarom? Omdat de natuur op een rustige en makkelijke manier afleiding biedt die je geen energie of moeite kost. Hierdoor krijgt je geest de kans om te ontspannen en op te laden. Een goed excuus om tijdens werktijd toch die fietspauze in te lassen!
2. Fietsen vergroot je zelfvertrouwen
Op de fiets verleg je vaak je eigen grenzen, bijvoorbeeld door een lange rit te voltooien, een berg te beklimmen, of voor het eerst mee te gaan met een groepsrit. Dat kan een gevoel van trots of voldoening geven en je zelfvertrouwen vergroten: vaak liggen de grenzen verder dan je had verwacht en kun je dus meer dan je denkt! Wil je actief aan de slag gaan met het verleggen van je grenzen, dan is het stellen van doelen daarbij een handig hulpmiddel.
3. Fietsen zorgt voor verbondenheid
Of je nou in je eentje fietst of in een groep, fietsen creëert een gevoel van verbondenheid – en dat gevoel is erg belangrijk voor je mentaal welzijn. Als je samen met anderen fietst dan kun je de kracht van een groep ervaren: samen met anderen ga je bijvoorbeeld gemakkelijk iets harder, je kan van elkaar leren, en elkaar ondersteunen tijdens een zware rit. Daarnaast kan het fietsen met anderen je sociale kring vergroten, zo is er al menig vriendschap ontstaan tijdens de zogenaamde ‘social rides’ van bijvoorbeeld fietscafé’s! Maar ook als je in je eentje fietst kun je een gevoel van verbondenheid ervaren met onbekende medefietsers (steek vooral even een handje op!), of door je als fietser onderdeel te voelen van de fietscommunity.
4. Fietsen is een vorm van mindfulness
Mindfulness is een aandachtstraining, waarbij je je aandacht vestigt op het huidige moment. Dit vergt vaak de nodige oefening. Maar op de fiets doe je misschien zonder dat je het door hebt al een vorm van mindfulness! Om (veilig) te fietsen moét je wel in het moment zijn, weg van je telefoon en andere afleidingen, en richt je je automatisch op het hier en nu (bijvoorbeeld op de weg en op je omgeving). Dit kan helpen om zorgen of andere negatieve gedachten los te laten en ontspannen weer van de fiets af te stappen.
5. Fietsen verhoogt je weerbaarheid
Het leven van een fietser gaat niet altijd over rozen: wie regelmatig een ritje maakt komt geregeld uitdagingen tegen. Slecht weer, vermoeidheid, wegafzettingen, een lekke band… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: het overwinnen van tegenslagen en obstakels is een geweldige manier om je mentale weerbaarheid te versterken! Je traint je vermogen tot omgaan met tegenslagen en leert om door te zetten als het even moeilijk is, en dat kan natuurlijk ook tijdens andere momenten in je leven ontzettend goed van pas komen.
6. Fietsen doorbreekt sleur
Voelt je leven af en toe als een sleur? Grote kans dat een ritje op de fiets je van dat gevoel af kan helpen: het is een eenvoudige manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Een andere route dan normaal kiezen kan je al een nieuwe ervaring geven en soms zie of beleef je van alles tijdens een rit. Je bent er even lekker op uit, het houdt je geest fris en vaak heb je wel weer wat te vertellen als je thuiskomt.
7. Fietsen geeft een geluksgevoel
Fietsen zorgt voor de aanmaak van endorfines, ofwel ‘gelukshormonen.’ Deze stoffen komen vrij als je sport en helpen je om je blij en ontspannen te voelen. Tel daarbij alle bovenstaande punten op, en het moge duidelijk zijn waarom fietsen ons zo gelukkig maakt!
Hoe zet jij fietsen in voor jouw plezier? Deel jouw verhaal in de comments of mail ons.