Fietstocht in de winter

Niet te koud om te fietsen

Ik zit achter mijn laptop – al dagen zit ik achter mijn laptop – en buiten straalt de zon. Het is bitterkoud, weet ik. Maar het ziet er door het raam zo aantrekkelijk uit. En de dagen zijn alweer langer aan het worden. Een voorzichtige lentekriebel roert zich in mijn binnenste. Zal ik gaan fietsen? Zou het niet te koud zijn? En mijn werk dan?

Na een half uur dralen hak ik de knoop door. Ik heb genoeg van al dat binnen zitten. Ik ga gewoon! Een uurtje moet er wel af kunnen, dat werk loopt niet weg. En als het te koud is, dan kom ik daar snel genoeg achter. Het is al 16 uur, actie!

Vlug kleed ik me om. Ik trek mijn warmste fietskleding uit de kast:

 • winter bib met borststuk
 • thermohemd
 • trainingsjack, deels windstopper
 • muts onder mijn helm
 • dikke winterhandschoenen
 • skisokken
 • neopreen overschoenen

Zo ingepakt moet ik toch een eind komen voordat ik bevroren eindig langs de kant van de weg.

Wielrennen in de winter, winterkleding
Met vier lagen kleding ben ik goed beschermd tegen de kou.
Precies goed gekleed

De schaduwen lengen al als ik de straat uit fiets. Toch voel ik de warmte van de zon dwars door de vrieskou heen. Die lentekriebel was niet ingebeeld!

Zo dik ingepakt moet ik toch een eind komen voordat ik bevries

Wat me nog het meest meevalt, is de kou. Mijn vingers, altijd zo gauw slecht doorbloed, zijn lekker warm en mijn lijf gloeit onder de vier lagen kleding. Toch heb ik geen enkele behoefte om de rits van mijn jack open te doen, zoals anders. Vandaag ben ik precies goed gekleed, heerlijk warm en beschermd tegen de kou.

Breda wielrennen in de winter
Het fietspad langs de Mark is één van mijn favoriete routes.
Favoriete route

Ik passeer het Ginnekenmarktje en draai een paar honderd meter verderop het fietspad langs het Markdal op. Een favoriete route als ik alleen ga fietsen en gewoon lekker rond wil kijken. Ik fiets voorzichtig, er kan altijd nog ijs liggen.

De blauwe lucht steekt af tegen roodgloeiende bomen.

Wat ligt het natuurgebied er prachtig bij! Het is windstil en het water van de Mark is spiegelglad. De blauwe lucht steekt af tegen roodgloeiende bomen in de namiddagzon. Boven me trekt een groep ganzen luidruchtig over.

Nieuwe energie opdoen

Ik ben niet alleen, ik passeer hardlopers, wandelaars en kom menig andere fietser tegen. Wat ben ik blij dat ik niet binnen ben blijven zitten! Het is zo fijn om lekker actief te zijn. Even er helemaal uit, mijn hoofd letterlijk en figuurlijk opfrissen. Nieuwe energie opdoen.

In de bocht tref ik een verraderlijke plak ijs aan

Het fietsen gaat lekker. Ik heb prima grip en er ligt geen ijs op het fietspad. Alleen onderin in de fietstunnel, halverwege het pad, tref ik een verraderlijke plak ijs in de bocht aan. Gelukkig fiets ik aan de andere kant, want op twee dunne bandjes maak je hier geen schijn van kans.

Breda Markdal
Over een half uur wordt het al donker.
Schemering

Mijn plan is om het fietspad helemaal af te rijden tot aan Hoogstraten in België, maar al snel verdwijnt de zon achter de boomtoppen. Ik heb geen lampje bij. Ik weet dat het op een heldere dag als deze pas donker is om 17:15 uur. Maar om nou de grenzen te gaan opzoeken… Als ik een lekke band krijg, heb ik acuut een probleem.

Omdraaien dan maar.

Ik ga terug over het fietspad, ontwijk de ijzige bocht in de fietstunnel en pak met een kleine omweg nog een paar extra kilometers mee. In de avondspits kom ik thuis, blij dat ik tijdig om ben gekeerd. Een kort ritje was het wel.

Maar ik heb nu gezien dat dit fietspad er goed bij ligt. Morgen wordt er weer zo’n stralende dag voorspeld. Als ik nou ’s ochtends flink doorwerk… dan kan ik misschien weer gaan. In gedachten ga ik mijn route al na. Morgen ga ik vroeg in de middag, om optimaal te profiteren van de winterzon. Een stukje door Vlaams niemandsland en terug over de Slingerdreef. Vijftig kilometer, dat moet te doen zijn. Ik heb er nu al zin in!

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

2 reacties

 1. Leuk dat je er zo van hebt genoten!! Het is inderdaad ook nu nog steeds heerlijk om buiten te sporten!!

  Een laagje minder kan (voor een kortere rit zeker) ook wel genoeg zijn hoor! Het is wat experimenteren, maar met een goede windstopper en gevoerde jack, kun je met een termo-undershirt samen al een prima temperatuur houden. Is mijn ervaring. De warmte komt van binnen als je een beetje moet werken. Ik ben/was niet echt een bikkel op dit vlak, dus het is in mijn geval echt geen kwestie van ‘hard zijn’….

  Zelf heb ik gemerkt dat meer laagjes vooral zorgt voor meer ophoping van zweet (vocht) en dat wordt na een tijdje kouder dan iets minder kleren aan. Het is voor iedereen anders natuurlijk, maar probeer maar eens… Zelf fiets ik met temperaturen tussen -2 en +2 met een lange broek, overschoenen (en zilverfolie in mijn schoenen), termo undershirt, warme windstopper jack (Castelli Espresso en die is echt goed!), handschoenen en een duf. Geen muts nodig gehad tot nu toe. Ik rij daarmee ritten van 1 tot 2 uur. Bij iets hogere temperaturen (+2 tot +6) trek ik niet echt andere kleding aan, skip alleen de duf, maar rijd ik wel langere ritten.

  1. Hoi Maarten, Bedankt voor de tip. Ik ben een enorme koukleum dus trek graag lekker warme kleding aan, maar tegelijkertijd zweet ik in het begin snel. Het is elke keer zoeken naar de balans. Meestal trek ik mijn rits open in het begin van de rit. Een muts onder mijn helm vind ik wel echt fijn vanwege mijn oren, dat die niet zo koud worden. Aluminiumfolie in de schoenen werkt inderdaad ook erg goed! Morgen 3 graden, ik zal kijken of ik je tip ‘durf’ na te volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024