Review: Rapha wielershirt en fietsbroek voor dames

De opkomst van wielerkledingmerk Rapha is stormachtig. Het merk is overal aanwezig als sponsor en organisator van tochten. In fietsbladen en op social media kun je niet om het merk heen. Ook bij cyclo's zie ik steeds meer ‘Rapha-rijders’. Dat maakt me natuurlijk nieuwsgierig. Wat is dit nu voor kleding? Tijd voor een review.

Degenen die deze blog al een tijdje volgen, weten dat ik geen grote fan ben van het design van Rapha kleding. Ik vind het wat te onderkoeld, conservatief en nogal zelfbewust. Ik hou van de Italiaanse bravoure van een Alé, Giordana of Sportful. Fluorkleuren, stripings en contrasten! Wielerkleding mag pit hebben en ik hou van een sportieve racesnit. Het mag knallen.

Ik ga uitvinden hoe het voelt om in een onvervalste Rapha-outfit de straat op te gaan

De kleding van Rapha heeft niets van dat alles. Het design is minimalistisch, helemaal volgens de trend van de laatste jaren. Geen grote logo’s en veel gedekte kleuren, met als onderscheidend kenmerk een band om de mouw. Gekleurde sokken en koerspetjes maken de look af. Stijlvol en met mate, lijkt het mantra te zijn bij Rapha, al wijken enkele van hun recente designs van die lijn af.

Rapha jersey en broek
Getest: Rapha Women’s Classic Jersey (maat S) en Women’s Classic Bib Shorts (maat M).
Merino wol

Rapha profileert zich als kleding voor de serieuze wielrenner. Het bedrijf heeft de missie om “de allerbeste wielerkleding” te maken. Als ik gevraagd word om een setje te testen voor een review, zeg ik dan ook geen nee. Eindelijk de kans om zelf uit te vinden hoe het voelt om in een onvervalste Rapha-outfit de straat op te gaan.

Women’s Classic Jersey
Rapha dameswielershirt
Rapha Women’s Classic Jersey II

Van Rapha heb ik een Women’s Classic Jersey II maat S ontvangen. Dit is de opvolger van de Classic Jersey, door Rapha gekarakteriseerd als “het shirt waar het allemaal mee begon”. Dat moet ik even uitleggen.

Rapha onderscheidt zich vanaf het begin met fietsjerseys van merinowol, met de Classic Jersey als vaandeldrager. Merinowol staat bekend om zijn goede vocht- en warmteregulerende werking. Ik kende het al van outdoor-kledingmerk Icebreaker.

De opvolger, de Classic Jersey II, is gemaakt van een lichtere, zachtere en beter ventilerende merinostof. Het shirt is volgens Rapha de meest veelzijdige jersey in hun collectie, geschikt voor meer omstandigheden en klimaten. “Het past zich aan de meest uiteenlopende omstandigheden aan.”

Of die claim waar is, wil ik graag onderzoeken. Hoe bevalt het shirt op een warme dag? Als je je serieus inspant? Kan het transpiratie snel afvoeren? Dat ga ik uittesten.

Eerste indruk

Mijn eerste indruk van de kleding is positief. Het shirt voelt super zacht aan. De stof, een mix van polyester en merinowol, voelt heel anders aan dan de – bijna doorschijnende – wielershirts die ik in de kast heb liggen. Minder glad, zwaarder en met een hogere dichtheid. Ik ben benieuwd of het me echt droog zal houden.

De afwerking van het shirt is prachtig. Diepe zakken met een praktisch zakje dat je dicht kunt ritsen, ideaal om pasjes of een huissleutel in te doen. Het Rapha-logo is niet langer op de mouwband gestikt maar is er ingedrukt, zodat je een mooi reliëf krijgt.

Detail Rapha Classic ladies shirt
De Women’s Classic Jersey heeft mooie details zoals een zakje met rits en het Rapha-logo dat in de mouw is gedrukt.
Women’s Classic Bib shorts

De stof van de bib shorts, een mat soort lycra, voelt al even zacht aan. Het bovenstuk is opvallend hoog met een voorpand van fijne mesh. Dat gaat misschien wat warm zijn, vermoed ik. Volgens Rapha heb je bij warmer weer geen basislaag nodig dankzij dit bovenstuk. Toch zou ik daar niet snel voor kiezen.

Op één van de broekspijpen zit een roze Rapha-logo waarvan ik me afvraag of het mooi blijft na herhaaldelijk wassen (vaak gaan dergelijke prints scheuren na verloop van tijd). De zeem is dik en ziet er goed uit, daar ga ik zeker geen last mee krijgen.

Rapha bib broek ladies
Ik vraag me af of het roze Rapha-logo op de broekspijp mooi blijft na herhaaldelijk wassen.
Pasvorm en uitstraling

Tijd om de kleding aan te trekken. Als ik met wielerbroek en -shirt voor de spiegel ga staan, moet ik even wennen. Dit is heel anders dan wat ik normaal draag. Keurig. Gereserveerd. Een tikje retro. Precies zoals de gestylede foto’s die ik ken van de magazines en Instagram.

Dit is heel anders dan wat ik normaal draag. Keurig. Gereserveerd.

Ik heb van Rapha ook nog een paar bijpassende lichtblauwe sokken en een blauw koerspetje gekregen. Ik weet dat veel fietsers zo’n petje hip onder hun helm dragen, maar dat gaat mij een stap te ver :).

Rapha Classic women's shirt
Dat is even wennen: het Rapha Classic shirt zit minder strak, je ziet zelfs kreukels zitten.
Pasvorm Women’s Classic Jersey

Het fietsshirt valt ruim naar mijn smaak. Het bolt hier en daar ook wat op. Misschien komt het door de pasvorm. Die is echt casual, anders dan de aansluitende racefit die ik gewend ben. Waar ik echt aan moet wennen, zijn de kreukels die zichtbaar blijven als ik het shirt aantrek. Dat heb ik nog nooit gezien bij een wielershirt.

De Women’s Classic II Jersey heeft aan de onderkant elastieken om de stof mee aan te trekken. Dat houdt de wind tegen maar maakt je silhouet niet gestroomlijnder.

Wielerbroek Rapha
De broek heeft tamelijk lange pijpen en kleedt mooi af.
Pasvorm Rapha damesfietsbroek

De broek maat M past perfect. Onderaan de pijpen zit een ingenaaide elastiek. Ik had lasergesneden pijpen of brede elastieken banden mooier gevonden. Maar deze elastieken knellen niet en dat is het belangrijkste. Grippers aan de binnenkant houden de stof goed op z’n plaats.

Ik moet even wennen aan de redelijk lange pijpen van de broek. Die zien er wat conservatief uit maar dat past wel bij de uitstraling van het merk. De broek kleedt fraai af en dat vind ik een serieus pluspunt.

Rapha wielershirt
Wat me bevalt, is het luxe gevoel dat het wielershirt me geeft.
Fietsen maar!

Ik heb de Rapha jersey en broek tijdens diverse fietstochten gedragen. Wat me bevalt, is het luxe gevoel dat het wielershirt me geeft. De zachte stof voelt prettig aan op mijn huid en geeft een gevoel van welbehagen. Tenminste: zolang de stof droog is.

Bij mij wordt de stof al snel nat van het zweet. Dat heb ik met al mijn shirtjes, ik draag dan ook altijd een mesh onderhemd als ik ga fietsen. Bij het lichtblauwe Rapha shirt komen dan donkere plekken in de stof. En die drogen niet één, twee, drie op.

Het duurde de hele middag voordat de stof weer droog was.

Zo heb ik het shirt in de Ardennen enige tijd onder een regenjasje gedragen. Het duurde vervolgens de hele middag voordat de stof weer droog was. Reden voor mij om dit shirt niet te kiezen voor een snelle rit. Hetzelfde geldt voor warme zomerdagen. Dan draag ik toch liever een ultralicht shirt met opengewerkte stof.

De claim van Rapha dat dit shirt geschikt is voor alle omstandigheden, gaat voor mij dus niet op. Ik zou het wel uit de kast pakken voor een ontspannen fietstocht. Je kunt er trouwens ongegeneerd een chique terras mee opwandelen.

Rapha heeft ook lichtere ‘Flyweight’ jerseys voor warme en vochtige omstandigheden. Zo’n shirt zou een betere keuze voor mij zijn geweest.

De bib broek bevalt me prima. De zeem bedekt mijn zitbotjes ruimschoots. Ook na 140 kilometer fietsen heb ik geen centje pijn. Het bovenlijfje sluit goed aan en knelt nergens, maar vormt wel een extra laag kleding. lk zou deze broek vooral kiezen voor tochten in het voor- en najaar en koelere zomerdagen.

Meer dan bij andere wielerkledingmerken lijkt bij Rapha imago een rol te spelen.

En hoe voelt het nu om als Rapha-rijdster de straten onveilig te maken? Meer dan bij andere wielerkledingmerken lijkt bij Rapha een bepaald imago een rol te spelen. Daar voel ik me niet zo bij thuis. Maar ik ben er gauw genoeg aan gewend. Uiteindelijk draait fietsen natuurlijk niet om imago en moet je gewoon trappen. Gelukkig maar.

Rapha bib fietsbroek voor dames
De broek bevalt prima. Ook na 140 kilometer fietsen heb ik geen centje pijn.
Prijs-kwaliteitverhouding:

De prijzen van Rapha fietskleding zijn niet mals: voor de Women’s Classic II Jersey betaal je € 140,- (nu afgeprijsd naar 105,-) en voor de Women’s Classic Bib Shorts € 200,-. Is de kleding het waard? Over de Rapha Classic Bibshorts durf ik te zeggen: ja (als je je het geld kunt en wilt veroorloven). Het is een superfijne fietsbroek die mooi afkleedt en die je onder elk shirt kunt dragen. Echt een broek om veel plezier van te hebben.

Over de Classic Jersey heb ik mijn twijfels. Voor mij heeft de Merino-wolmix niet het gewenste effect: het shirt houdt me niet droog zodra ik me wat meer ga inspannen en het duurt te lang voordat de stof weer droog is. Maar ik ben iemand die tijdens het sporten snel en veel zweet. Voor jou zou deze jersey wel kunnen werken.

Het lijdt geen twijfel dat dit shirt met veel zorg is gemaakt. De afwerking is keurig en de stof voelt luxueus. Van het design word ik niet warm maar misschien is het wel precies wat jij zoekt. Als jij er verzorgd uit wilt zien op de racefiets maar niet houdt van drukke en strakke bovenkleding, dan is dit shirt wellicht een ideale keuze.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

3 reacties

  1. Goed artikel over de kleding. Zelf draag ik zo dun mogelijke kleding die zoveel mogelijk ademt. Zoals jij hierboven beschrijft over dat sommige stoffen heel langzaam opdrogen en daar heb ik een hekel aan.

  2. Merinowol is een superieur materiaal, omdat het vele malen beter ademt dan synthetische stoffen. Als het nat wordt, blijft het ook nog eens beter isoleren. Ik draag lieft m’n Icebreaker jerseys van 97% merino, maar die worden niet meer gemaakt. Rapha en Torm is next best thing. Dat een shirtje nat is aan de buitenkant is niet noodzakelijk slecht. Wol neemt vocht relatief langzaam op en voert het ook weer langzaam af: je hebt dus een constanter klimaat dan met synthetische stoffen. Het is niet voor niets dat merinosschapen onder alle omstandigheden overeind blijven: miljoenen jaren evolutie evenaar je niet in een castelli shirtje van plastic…

    1. Hoi Joe, dank voor de aanvullende info. Voor mij geldt, hoe sneller een stof weer droog is, hoe fijner ik het vind. Dat het dan heel synthetische stof is, maakt mij niet uit. Wel draag ik graag een dunne trui van Merinowol uit Nieuw-Zeeland als ik niet aan het sporten ben, erg comfortabel. Ik denk dat het echt een kwestie van voorkeur is wat je draagt tijdens het fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024