Wahoo Elemnt Bolt fietscomputer

Review Wahoo Elemnt Bolt: betrouwbaar alleskunnertje

Mijn Garmin Edge 500 is aan vervanging toe en ik wil eindelijk eens echt kunnen navigeren op mijn fietscomputer. Mio en Garmin lijken de enige keuze. Maar juist op het moment dat ik op zoek ga, lanceert Wahoo zijn Elemnt Bolt. De specificaties bieden me alles wat ik me maar wensen kan en dus koop ik hem. Deze review schrijf ik op basis van twee maanden intensief gebruik van het apparaat.

De Wahoo Elemnt Bolt is een verkleinde versie van de Elemnt, de eerste fietscomputer van Wahoo. Het apparaat is klein en handzaam, met navigatie en bergen functies die ik nooit allemaal ga gebruiken. Het apparaat werkt met ANT+, dus hij werkt samen met sensoren van bijvoorbeeld Garmin en Mio. Die kunnen in mijn geval dus lekker op mijn fiets blijven zitten.

Kleine en handzame fietscomputer.
Companion App op je telefoon

Wat als eerste opvalt, is de nieuwe frisse aanpak van Wahoo. Het apparaat hoeft niet alles zelf te  kunnen. Alle instellingen en routeberekeningen gebeuren via de Companion app op je telefoon. De Elemnt Bolt zelf heeft daardoor geen uitgebreide menustructuur of een touchscreen nodig. Je krijgt gemakkelijk bedienbare fysieke knoppen voor de hoognodige functies onder het fietsen zelf. Wat dat betreft lijkt dit apparaat heel erg op mijn oude vertrouwde Garmin Edge 500.

Helaas voor mij zijn er connectieproblemen met mijn Huawei P8 Lite en de Elemnt Bolt, ondanks dat mijn telefoon aan de specificaties van Bluetooth 4.0 smart voldoet. De klantenservice van Wahoo verwijst me naar Huawei en Huawei… tja.

Ik heb dan maar een nieuwe Samsung telefoon gekocht om met mijn fietscomputer te communiceren. Gelukkig hoeft dit alleen maar als je de menu’s van je Elemnt Bolt wil veranderen, een route wilt uploaden of een gereden rit op je app wil zetten. Onder het fietsen zelf kan je je telefoon dus gerust thuis laten – al gaat in de praktijk dat je telefoon toch altijd wel mee.

Het indelen van je pagina’s werkt intuïtief. Alle denkbare informatie die je nodig denkt te hebben, kan je laten weergeven.

Companion App: blader door de gallery voor een overzicht van de functies. 

Routes inladen

Routes inladen kan via elke willekeurige website, zolang je er maar een GPX-bestand kan downloaden. Download de route op je telefoon en tik het bestand aan. Vervolgens krijg je automatisch de vraag of de route in de Companion App gezet moet worden. Bij GPX-routes krijg ik foutmeldingen maar GPX-tracks gaan altijd goed.

Nu is het slechts een kwestie van je Elemnt Bolt connectie laten maken met je telefoon. Het bestand wordt dan in je lijst van routes in je fietscomputer geplaatst. Zelfs het verwijderen van routes gebeurd via de app.

Omdat alles via de telefoon gebeurt, kan je de Wahoo app een koppeling laten leggen met bijvoorbeeld Strava of Trainings Peak, zodat jouw vers geuploade prestaties direct voor je vrienden zichtbaar zijn.

Een extraatje is dat je op de kaart van het apparaat kan zien waar je fietsvrienden zijn. Die moeten dan uiteraard ook een Wahoo Elemnt of Elemnt Bolt gebruiken.

Fysieke knoppen zijn prettig, niet alleen met dikke handschoenen aan.
Strava segmenten

Via de app kun je mensen ook een live tracking link sturen, zodat zij kunnen volgen waar je bent. Je afgelegde route is voor hen niet zichtbaar, wel kunnen zij zien waar je bent. Een functie die vergelijkbaar is met de Beacon-functie van Strava Premium.

Over Strava Premium gesproken; je kunt ook live Strava segmenten op de Wahoo Elemnt Bolt weergeven.

Zwart-wit-scherm

Het scherm van de Wahoo Elemnt Bolt is niet groot, maar groot genoeg om alles duidelijk af te kunnen lezen. Je kan per aangemaakt menublad met knopjes aan de zijkant inzoomen, zodat de belangrijkste informatie groter weergegeven wordt.

Wahoo heeft niet gekozen voor een kleurenscherm. Dat lijkt een nadeel, maar het zwart wit-scherm is dusdanig goed uitgevoerd dat het een voordeel is. Ik kan heel goed zien waar ik naartoe moet. Zelfs mijn buurman op de fiets kan op mijn schermpje meekijken waar de route heen gaat.

Uitgebreide kaarten en door de pijlvormige route weet je altijd welke kant je op moet.
Navigeren

Navigeren werkt alleen met routes die je van tevoren via de app in de computer hebt gezet. De kaarten staan in je fietscomputer zelf. Kaarten van heel de wereld zijn inbegrepen, terwijl je deze bij Garmin bij moet kopen.

Je krijgt een extra pagina waarop je navigeert. De route wordt afgebeeld als een rits van pijlen die verbazingwekkend vertrouwd en duidelijk werkt. Mocht de route een splitsing hebben, dan weet je altijd dat je de goede kant op fietst.

Uiteraard kan je in- en uit zoomen, maar je kan niet vrij op de kaart kijken, want je positie blijft te allen tijde gecentreerd. Ook krijg je nog een tweede scherm met hoogteprofiel erbij.

Nauwkeurig hoogteprofiel dat je in kan zoomen.
Snelheid- en hartslagmeter

Je kunt elke snelheid-, cadans- en vermogensensor met de Elemnt Bolt verbinden, zolang het maar ANT+ gebruikt. Hetzelfde geldt voor hartslagmeters. Al mijn apparaten waren binnen vijf minuten verbonden via een menu op de Elemnt Bolt.

Een leuke toevoeging zijn de LEDs aan de bovenkant. Die kan je zo instellen, dat ze jouw hartslag weergeven in zones. Hetzelfde geldt voor je snelheid of vermogen. Ook kan je de LEDs navigatie-aanwijzingen laten geven. Ik vind het zelf heel prettig om ze mijn hartslagzone aan te laten geven. In de felle zon zijn ze helaas wel wat minder zichtbaar.

Naar hartenlust je gegevens monitoren.
Batterijduur Elemnt Bolt

Het allersterkste punt van dit kleine apparaat is de batterijduur. Ik heb ritten gefietst van twaalf uur en nooit heb ik me zorgen hoeven te maken over mijn fietscomputer. Geen gerommel met powerbanks of uitzetten bij pauzes. De vijftien uur die Wahoo opgeeft, haalt de Elemnt Bolt ruimschoots.

Aangezien de Elemnt Bolt grote vriendjes is met je telefoon, kan je die verbonden houden. Berichten of bellers worden dan ook op je fietscomputer weergegeven! Sommige mensen kunnen niet zonder.

Aerodynamisch gevormde fietscomputer.
Prijs

De Wahoo Elemnt Bolt kost € 239,- voor het apparaat alleen of voor € 329,- voor het totale pakket, dus met hartslagmeter, snelheidsensor en cadanssensor. Het apparaat is o.a. verkrijgbaar bij i-Mobile.

Voor- en nadelen Wahoo Elemnt Bolt

Voordelen:

 • Batterijduur
 • Bedieningsgemak, zowel het instellen vooraf als onder het fietsen
 • Leesbaarheid van het scherm
 • Betrouwbaar
 • Scherp geprijsd

Nadelen:

 • Let goed op of je telefoon compatibel is
 • De app is nogal kieskeurig wat betreft GPS bestanden.
 • Bestandsoverdracht is wat traag.
Conclusie

Met de Wahoo Elemnt Bolt is er eindelijk een serieus apparaat dat écht de concurrentie aan kan gaan met Mio en Garmin. Deze fietscomputer biedt een totaalpakket. Alles wat je maar denkt te willen gebruiken, staat erop. Maar belangrijker nog: het apparaat is heel betrouwbaar. Het loopt niet vast, je raakt geen ritten kwijt, je hoeft niet te resetten en de batterijduur is waanzinnig. Kortom: het zorgt ervoor dat je urenlang zorgeloos kan fietsen. Een absolute topper voor een redelijke prijs.

Verantwoording: deze review heb ik geschreven op basis van ervaringen met een zelf gekochte Wahoo Bolt. 

Volg deze blog
Bart van Oers
Bart van Oers

Een man die schrijft op Zijwielrent.nl? Tja, als Jannekes man geniet ik een voorkeurspositie. Sinds 2012 ben ik verslingerd aan wielrennen. Het liefst zit ik trainingsschemaatjes uit te vogelen en mijn hartslag te analyseren op Strava. Maar ik ben vooral weg van de techniek van racefietsen. Ik heb mijn fiets helemaal gefinetuned en reparaties doe ik natuurlijk ook gewoon zelf. Graag deel ik mijn kennis met jou, dus mail me gerust via info@zijwielrent.nl. Verder heb ik een eigen metaalbedrijf: Stuk van Staal.

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

2 reacties

 1. Nog even terugkomen op de Wahoo element roam
  Een groot nadeel niemand kan me vertellen hoe ik gpx route,s kan verwijderen.
  Wel van de app. op je tel.
  Maar je krijg ze niet verwijderd van je navigatie zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024