Strava Segmenten op je Garmin in 3 stappen

Strava toont segmenten op een brede reeks Garmin fietsnavigatiesystemen, waaronder de Edge. Dat wilde ik meteen uitproberen. Jij ook? Zo krijg je Strava Live Segmenten op je Garmin Edge 1000, 810 of 510.

Voordat je met Strava Live Segmenten op je Garmin Edge kunt fietsen, moet je eerst wat voorbereidend werk doen. Onderstaande stappen gelden voor onder meer de Garmin Edge 810, 1000, 510 en 520.

Stap 1: installatie van de nodige software
 1. Je hebt Strava Premium nodig voor deze functie. Momenteel (januari 2021) zie ik bij Strava geen actie met een gratis proefabonnement, maar het is altijd de moeite waard om dit even zelf te checken.
 2. Werk indien nodig de software van je Garmin Edge bij. Dat kan door het toestel te verbinden met je mobiel of je computer.

Strava Garmin update

 • Ga naar Strava en klik in je Dashboard op Mijn segmenten. Hier zie je een melding dat je Strava aan je Garmin Connect account kunt koppelen.

Strava Live Segmenten

 • Voer de koppeling uit: vul je inloggegevens in, ga akkoord met de voorwaarden etc. etc.

Strava en Garmin koppelen

Stap 2: Segmenten naar je Garmin sturen

Om Strava-segmenten naar je Garmin Edge te kunnen sturen, moet je de gegevens tussen Strava en het apparaat gaan synchroniseren. Dat kan wederom door je Garmin Edge te verbinden met je telefoon of (via een USB-kabeltje) met je pc. Vervolgens synchroniseer je de gegevens met behulp van Garmin Express. (Je kunt ook synchroniseren via WiFi of Garmin Connect Mobile.)

Garmin Express Strava Live Segmenten

Nu kun je segmenten naar je Garmin Edge gaan sturen.

 • Ga naar Strava en geef de segmenten waar je wilt gaan knallen, een gele ster. Dat doe je door op het grijze sterretje te klikken dat bij een segment staat.

Mocht je je afvragen hoe je bij die segmenten komt: klik een willekeurige rit in je Activiteiten aan. Je ziet dan een lijst met segmenten in die rit. Bij ieder segment staat een klein grijs sterretje dat je kunt aanklikken. Je kunt ook segmenten zoeken op de kaart, via Ontdekken > Segment ontdekken. Klik een segment op de kaart aan en klik op ‘Bekijk details’. Je ziet dan het segment uitvergroot met een sterretje bij de naam.

Ster geven aan Strava Segment

 • Je hebt verschillende segmenten een ster gegeven. Als je nu kijkt bij ‘Mijn segmenten‘ in ‘Dashboard’, dan zie je die segmenten daar op een rij staan.

Strava segmenten op je Garmin Edge

 • Verbind je navigatietoestel met Garmin Express (op je pc) of met Garmin Connect Mobile (op je telefoon). Het programma begint meteen met synchroniseren.

Garmin Live Segmenten op je Garmin Edge

 • Je ziet nu dat er items in de wachtrij staan. Dit zijn je Strava segmenten. Klik op ‘Installeer alles’. Je Strava Segmenten worden naar je Garmin Edge gestuurd.

Garmin Strava segmenten installeren

Stap 3: Fietsen met Strava Live Segmenten op je Garmin Edge

Gefeliciteerd, je favoriete Strava segmenten staan nu in je Garmin Edge. Je ziet de Strava segmenten al direct in je menu staan.

Strava Segmenten op je Garmin

 • Je kunt de segmenten allemaal tegelijk activeren of deactiveren via het menu rechtsonder. Je kunt ook specifieke segmenten aan- of uitzetten.

Strava segmenten op je Garmin

 • Stel per segment je doel in. Ga naar de lijst van Strava segmenten in je Garmin en druk op een segment. Druk vervolgens op ‘Klassement’. Hier kun je kiezen uit verschillende doelen: je PR, de prestatie van een fietsmaatje, je laatste fietstijd of de QOM.
Fietsen met Strava segmenten op je Garmin

Alles goed ingesteld? Dan ben je ready to go! Jouw segmenten verschijnen automatisch tijdens je rit. Dit werkt vooralsnog alleen als je op de bonnefooi rijdt, dus niet in combinatie met een koers. Ieder segment verschijnt als een groene lijn in beeld. Een groen bolletje is de start, een rood vierkantje de finish.

Je Garmin kondigt aan wanneer je een segment nadert en telt af tot aan de start. Ben je bij het begin van het segment aangekomen, dan verschijnt onderin je scherm de tekst ‘GA!’.

Tijdens het fietsen zie je het aantal nog af te leggen meters en het aantal seconden dat je voor- of achterligt op je doel. Om dit te activeren op de Garmin Edge 810, moet je wel je virtuele partner aan hebben staan. De virtuele partner zet je aan via Gereedschappen > Activiteitenprofielen > Activiteitenprofiel naar keuze, bijv. Race > Trainingspagina’s > Virtual Partner.

Bovenin het scherm staat gedurende het segment de tijd van je PR, je fietsmaatje of de QOM, ligt eraan wat voor doel je hebt ingesteld. Als dat niet motiveert… Veel plezier!

PS. Wielrennen met Strava Segmenten op je Garmin is een duivels leuke combinatie als je een beetje competitief bent aangelegd. Lees het verslag van Inge Neijenhuis maar!

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in augustus 2015. 

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

10 reacties

 1. Hoi Janneke,
  Dankjewel voor de uitleg! Ik had al premium en favoriete segmenten en ik had Strava al gekoppeld aan Garmin, zodat mijn 810 via bluetooth direct de rit op Strava zette zodra ik thuis was. Het was nog wachten op de update naar 4.10 om van de favorieten ‘live-segmenten’ te maken. Via Garmin Express gaat dat allemaal automatisch als je je Garmin met een usb-kabel aan de pc verbindt: de update wordt gedaan en de favoriete segmenten staan vanzelf op de Garmin. Appeltje-eitje 🙂
  Gisteren bij een ‘revalidatierondje’ op de mountainbike heb ik al gezien dat het werkt, omdat ik vlakbij segmenten kwam en de Garmin begon af te tellen. Leuke functie 🙂
  Nog even geduld met mijn gekneusde ribben…

 2. Dus je hebt de Garmin WebUpdater niet eens nodig, Garmin Express is voldoende? Dat is goed om te weten. Leuk hè, dat aftellen als je een segment nadert. Het spant er dan ineens om. Rustig fietsen is er niet meer bij, dit geeft een hele nieuwe dimensie aan je ritje. Vooral als je echt aan het trainen bent, moet het een fijn hulpmiddel zijn. Maar ik vind het fijn dat je de segmenten ook in één moeite weer kunt uitzetten. Soms is het ook gewoon fijn om lekker te fietsen zonder enig doel. Leuke functie!

 3. Hoi Inge, natuurlijk vind ik dat ok, bedankt voor je verwijzing. Leuk stuk heb je geschreven! Garmin-Strava is inderdaad een gevaarlijk leuke combinatie. Daar ga ik zeker de nodige ritten mee maken (ik heb al een paar kansrijke tochtjes op het oog, ha ha) maar eerst trouwen met Bart! Groetjes Janneke

 4. Hi Inge,
  Geweldig stuk. Erg leuk. Ik heb een vraagde, hopelijk kun jij mij helpen. Ik heb via Gniza segment builder segmenten op mijn edge 100 gezet. Deze staan er ook allemaal in, als je op het apparaat kijkt. Het enige wat niet goed lijkt te gaan en/of ik niet snap is dat ik geen waarschuwing zie en startmelding als ik het segment begin. Weet jij hoe dit kan?

  1. Hoi Michael, fijn dat je het een goed stuk vindt. Heb je de virtuele partner wel geactiveerd op je Garmin? Misschien heeft het daarmee te maken. Groetjes Janneke

   1. Dat is wel het gevaar, dat je nooit meer lekker ontspannen kunt genieten van een rit, en alleen maar bezig bent met presteren en racen tegen anderen. Ik gebruik om die reden de segmenten niet meer op mijn Garmin, maar het was leuk om uit te proberen.

 5. ‘….bonnefooi rijdt, dus niet in combinatie met een koers.’

  Weet iemand hier of dit nog steeds zo is? Bij mij werkt het niet namelijk, maar ik rij altijd met een koers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024