Train je lichaam om energie te leveren uit vetverbranding

“Door altijd maar hard te willen fietsen, train je jouw lichaam erop om vanaf de start direct de stap te maken naar een hogere trainingszone. Je traint je lichaam om direct andere vormen van verbranding op te zoeken. Je hebt drie soorten verbranding in je systeem:
- vetverbranding
- aerobe verbranding
- anaerobe verbranding
D1 = vetverbranding
In je D1 hartslagzone ben je vooral met vetverbranding bezig. Maar als je je lichaam traint om altijd in andere soorten van verbranding te gaan zitten, doordat je steeds in een hoge hartslagzone traint, dan leer je niet om energie te leveren in die vetverbranding.
Terwijl dat eigenlijk best wel belangrijk is, zeker voor jou als toerfietser. Want het enige wat jij hoeft te doen in zo’n cyclo, is een lange afstand afleggen. Dus is het vooral belangrijk dat je energie kan gaan leveren uit een heel grote voorraad. Zetten we de 3 soorten verbranding nog eens op een rij:
- Je anaerobe verbrandingsvoorraad is slechts goed voor maximaal 3 minuten. Voor recreatieve fietsers niet relevant, maar je hebt er natuurlijk altijd wel een klein beetje baat bij.
- Je aerobe verbranding is een iets grotere tank maar dat hou je ook geen 3 of 4 uur vol.
- Je wilt dus zoveel mogelijk uit de vetverbranding kunnen putten, zodat je zo lang mogelijk een inspanning kan doen en je jouw fietstocht zolang mogelijk volhoudt.
De oplossing is dus: duurtrainingen doen. Daarmee leer je jouw lichaam om energie te leveren uit vetverbranding.
Snelheid = hogere zone
De volgende stap is natuurlijk dat je een beetje snelheid erbij wilt hebben. Uithoudingsvermogen ofwel conditie train je in een lagere zone: D1. Uiteindelijk plak je de snelheid aan het uithoudingsvermogen vast. Dat train je in een hogere zone.”
Lees meer: Waarom duurtraining nog belangrijker is dan je al dacht
Volg deze blog
Hoi Janneke, een jeugdlid van onze club (14 jaar oud) heeft moeite met het volhouden van één tempo. Ze rijdt ongeveer 3 tot 5 minuten lekker door (25 km/u) maar daarna valt ze enkele minuten stil (17 km/u is dan haar max!) en zo jojoot de snelheid op en neer. Tijdens de langzame minuten klaagt ze over letterlijk ‘zware benen’. Ze fietst al best wat jaren bij een toerclub en bij ons traint ze met wedstrijdrenners en rijdt ze soms een veldrit. Daar gaat dan de ene ronde snel en de volgende langzaam etc. Wat kan de oorzaak zijn (iets met wisselend suiker / glucosegehalte in het bloed?) en wat zou je eraan kunnen doen? Ze zegt zelf dat ze te snel omschakelt naar vetverbranding; hoe zou dit de sterke variaties kunnen verklaren? Alvast bedankt!
Hoi Jelle, dat is een hele specifieke case die je beschrijft. Nu ben ik geen voedings- of trainingsexpert. Bovenstaand artikel heb ik geschreven naar aanleiding van een interview met trainer Stefan van Klink van TalendNED. Hij heeft erg veel ervaring met het trainen van jeugd en dames. Wellicht kun je proberen hem te bereiken voor advies? Dit is zijn website: https://www.bettercycling.nl/nl/home. Succes! Groetjes Janneke