Het doel van een intervaltraining, of je die nou op de Tacx doet of op de racefiets, is om jouw hart en longen sterker te maken. Door zware oefeningen te doen, leer je ze om efficiënt om te gaan met zuurstof. Bovendien krijgt de verzuring steeds minder vat op je spieren. Hierdoor kun je betere piekprestaties leveren.
Intervaltraining
Daarvoor moet je wel aan de bak. Een intervaltraining bestaat uit een reeks zware oefeningen afgewisseld met rust (wel blijven trappen). Zo’n serie van piek- en rustmomenten heet een set. Tijdens een intervaltraining doe je een aantal sets, uiteraard voorafgegaan door een warming up. Het meest effectief train je met een hartslagmeter of met een vermogensmeter.
Soorten intervaltrainingen
Dit zijn de bekendste intervalschema’s:
- Het standaard intervalschema bestaat uit een reeks piek- en rustmomenten die even lang duren. Bijvoorbeeld: 5 minuten sprinten, 5 minuten rust. Dit zes keer herhalen.
- In het piramide intervalschema duren de piekmomenten steeds langer, terwijl de rustperiodes hetzelfde blijven. Bijvoorbeeld: 1 minuut sprinten, 1 minuut rust. 3 minuten sprinten, 1 minuut rust. 5 minuten sprinten, 1 minuut rust.
- Het piramide intervalschema kun je ook omkeren, bijvoorbeeld ter afronding van je training in de aanloop naar de cooling down.
Eenvoudig intervalschema voor de Tacx
Ik heb bij mijn training het standaard intervalschema gevolgd. Ik doe geen langdurige piekmomenten, die trek ik niet. Je kunt jouw piekmomenten natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt of aankunt. Zo ziet mijn schema eruit:
- een kwartier infietsen;
- een half uur intervallen (blokjes van 5 minuten, waarvan steeds 2 minuten voluit fietsen en 3 minuten rust);
- een kwartier uitfietsen om de afvalstoffen in mijn spieren af te voeren.
Maximale hartslag
Als je het piekmoment goed uitvoert, gaat je hartslag naar het maximale punt toe en kun je echt niet méér geven. Je valt bij wijze van bijna van je fiets af. Geen pretje, zeker niet als jouw vriend je ondertussen met een biertje in zijn hand staat aan te moedigen. Maar alleen bij deze hoge intensiteit is de training effectief.
Het vanwege de zware belasting wel heel belangrijk om de tijd te nemen voor een uitgebreide warming-up en cooling-down.
Tacx trainingsschema’s
Op de voormalige website van Tacx, zoals gearchiveerd door Wayback Machine, staat veel uitleg over intervaltrainingen die je op het apparaat kunt uitvoeren. Ook vind je er complete trainingsprogramma’s, niet alleen voor intervaltraining maar ook voor kracht-, snelheids-, traptempo- en klimtrainingen. Het zijn heel uitgebreide schema’s, compleet met aanbevolen weerstanden.
Intervaltraining, het is niet mijn grootste hobby. Of had ik dat al gezegd? Gelukkig wordt komend weekend de klok verzet zodat ik ’s avonds weer lekker buiten fietsen. Dan kan de Tacx weer voor een half jaar naar boven!
2 reacties
Hi Janneke, fijne website! Heb je voor mij een verfijning van je link naar “Op de website van Tacx staat veel uitleg over intervaltrainingen die je op het apparaat kunt uitvoeren. Ook vind je er complete trainingsprogramma’s, niet alleen voor intervaltraining maar ook voor kracht-, snelheids-, traptempo- en klimtrainingen. Het zijn heel uitgebreide schema’s, compleet met aanbevolen weerstanden” ? De trainingsprogramma’s heb ik werkende, de uitleg, aanbevelingen, etc kan ik niet vinden. Groet, Michel
Hoi Michel, goed dat je een seintje geeft. Ik heb het eens gecheckt voor je. Tacx is in 2019 overgenomen door Garmin en zo te zien hebben ze alle tabellen, trainingsschema’s etc. offline gehaald. Zo te zien moet je nu een (betaalde) trainingsapp nemen om toegang te krijgen tot de informatie, heel jammer. Maar… De Wayback Machine (het internet-archief) heeft de oude Tacx-website grotendeels gearchiveerd. Hier zijn de trainingen nog wel terug te vinden, zie: https://web.archive.org/web/20160316180206/http://www.tacx.com/en/experience/tacx-coach/trainingprograms
Snel laadt het archief niet, maar hier kun je doorklikken naar de trainingen :).
Veel succes! Groetjes Janneke