Broekzalf voor dames, wielrennen

Review: broekzalf voor dames van QM Sportscare

Een speciale broekzalf, is dat nu nodig? Dat dacht ik vaak als ik wielrensters hoorde vertellen over de crèmes die zij smeren om wrijving tijdens het wielrennen tegen te gaan. Zelf gebruikte ik soms hooguit wat vaseline. Ik was vooral benieuwd of een 'officieel' product verschil maakt. Daarom heb ik de QM Ladies Choice Chamois Cream van QM Sportscare getest.

Het Belgische merk QM Sportscare biedt allerlei verzorgingsproducten voor de fanatieke (wedstrijd)wielrenner, zoals spierverwarmende crèmes en bruinende olie voor de benen. Voor deze test hebben ze me een gratis tube broekcrème voor dames toegestuurd.

De QM Sportscare Ladies Chamois crème is gemaakt op basis van bijenwas en bevat fijne etherische oliën waaronder tea tree, rozemarijn en lavendel, mailde de producent me vooraf.

Eerste indruk van de crème

Op basis van die omschrijving verwacht ik een luxe, Rituals-achtige verpakking. Maar ik ontvang een plastic tube met een wel heel basic design. Die kleur, die tekening: je zou bijna vermoeden dat dit product ergens anders voor bedoeld is…. Maar goed, dat is geneuzel over de verpakking. Het gaat om de inhoud. En die bevalt me!

Vrouwen broekzalf voor wielrennen van QM Sportscare
Het design van de tube vind ik niet zo stijlvol, maar het gaat om de inhoud.
Smeuïg en lekker ruikend

In de tube zit een smeuïge, witte crème die heerlijk geurt naar lavendel. De zalf is dik als een gezichtsmasker maar smeert veel beter uit. Ik merk al snel dat je er maar een kleine hoeveelheid van nodig hebt. De zalf voelt echt verzorgend. Weldadig, dat is het goede woord. Het vormt een olieachtig laagje op je huid.

Waarom zouden mannen deze verzorgende ingrediënten niet verdienen?

Volgens QM Sportscare is deze crème speciaal voor vrouwen ontwikkeld met extra veel verzorgende elementen. Nou zou ik niet weten waarom de mannelijke wielrenners deze verzorgende ingrediënten niet zouden verdienen. Maar dat terzijde.

Wielrennen crème voor zeem
De crème is smeuïg en smeert goed uit.
Hoe pas je het toe?

Ik smeer het rechtstreeks op mijn huid, vooral in mijn lies en op de huid onder mijn zitbotjes, waar mijn huid weleens schraal is na een lange tocht. Je kunt de zalf ook op de zeem aanbrengen.

Werkt het ook?

Inmiddels heb ik de broekzalf gebruikt tijdens verschillende tochten van meer dan 100 kilometer, waaronder de Amstel Gold Race (150 kilometer) en de Klimclassic (170 kilometer). En het moet gezegd: sinds ik deze crème gebruik, heb ik geen drukplekken meer in mijn liezen en geen tekenen van huidirritatie bij mijn zitbotjes.

Ook als ik Nivea gebruik, heb ik last van schrale huid. Maar met deze crème niet.

Tijdens het wielrennen voel ik na de nodige kilometers nog altijd wel de druk van het zadel. Ook blijf ik soms last houden van stof die vouwt, met verzitten tot gevolg. Daar helpt geen middel tegen. Maar toch zorgt deze crème duidelijk voor minder weerstand tussen huid en zeem, waardoor ik rustiger kan blijven zitten. Ook na een dag fietsen is de zalf niet volledig ingetrokken.

Op mijn verzoek heeft mijn vriendin Iveke de crème ook geprobeerd. Na de Amstel Gold Race (150 kilometer) was zij enthousiast. Haar commentaar: “Ik heb normaal last van schrale huid, ook als ik gewone Nivea crème gebruik, maar met deze crème niet!”

Ook mijn man Bart gebruikt de crème tegenwoordig, want nogmaals: waarom zou die voor heren niet werken? Ook hij gebruikt het product graag.

Vaseline wielrennenEn als je de QM Ladies Choice Chamois Cream vergelijkt met vaseline?

Dan kies ik voor de crème. Van vaseline heb je meer nodig. Het is wat stroever dan deze zijdezachte zalf. Vaseline voelt ook altijd erg vet: je wilt het zo snel mogelijk van je handen wassen.

De broekcrème van QM Sportscare voelt juist verzorgend, je zou het ook best als handcrème kunnen gebruiken. De crème wordt niet vies plakkerig zoals vaseline.

Is deze broekzalf het geld waard?

Een tube QM Ladies Choice Chamois Cream van 150 milliliter kost € 17,99. Dat vond ik aanvankelijk prijzig (een potje vaseline heb je al voor € 2,-), maar ik heb gemerkt dat je echt lang doet met een tube. Je hebt gewoon maar heel weinig van de zalf nodig.

Ik heb al besloten dat ik straks een nieuwe tube koop, omdat ik deze crème elke keer met plezier gebruik. Het is een onderdeel geworden van mijn vaste voorbereidingen voor een rit. Ik vind de zalf lekker ruiken en vind het verzachtende effect fijn. Soms mag je als wielrenster best een beetje goed voor jezelf zorgen.

De QM Ladies Choice Chamois Cream is verkrijgbaar via de webshop van QM Sportscare in Breda. Er is ook een herenversie, de Pro Race Chamois Cream.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

4 reacties

  1. Hèhè, eindelijk iemand die er ook bij vertelt WAAR je de crème nu precies smeert als vrouw zijnde, want in al die demofilmpjes smeren de mannen het juist in het midden waar het me voor vrouwen absoluut niet de bedoeling lijkt, gezien de aanwezige opening aldaar…
    Jawel: meer dan vijfentwintig jaar op een racefiets en ik heb nog nooit crème gebruikt, maar ik wil voor https://ingefietst.nl/2017/01/08/on-tour/ op alles voorbereid zijn. Bedankt voor deze uitleg!

    1. Hoi Inge, met de monstertocht die jij voor de boeg hebt, snap ik dat je wat onderzoek doet om straks zo goed mogelijk op je zadel te zitten. Aan een uitstekende broek en zadel zal het jou ongetwijfeld niet ontbreken, maar misschien dat zo’n crème nog net even wat meer comfort biedt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt, ik ben zelf alvast super tevreden met QM Sportscare. Veel succes met inpakken, ik wacht je reisverhalen af!

  2. Hoi Toos, dat mag, maar wees wel voorzichtig. Smeer het overgrote deel op de zeem en een beetje op de huid. Dat de creme ook op de huid komt en dus schaamlippen is onvermijdelijk. Daar is t ook voor ontwikkeld. Laat vooral weten wat je ervaringen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024