Wat maakt Mallorca nou zo’n geweldige bestemming voor een vakantie met de racefiets? Het milde klimaat natuurlijk, de reden waarom er in de winter zoveel fietsers naartoe gaan die de Tacx beu zijn. Maar bovenal; je kunt er fantastisch trainen. Welk niveau je ook hebt, op dit Spaanse eiland kun je jouw perfecte rit rijden.
Racefiets huren op Mallorca
Je eigen racefiets kun je gerust thuislaten. Overal op het eiland vind je fietsverhuurbedrijven. Schijfremmen, elektrisch schakelen: you name it! Ik heb een Trek Silque met Ultegra Di2 gehuurd. Een uitstekende fiets waar ik vanaf dag één het volste vertrouwen in had, zowel tijdens de klim als in de volle afdaling. Het is wel handig om ruim van tevoren een racefiets te reserveren.
Klimmen op Mallorca
Op Mallorca worden de beklimmingen zelden écht steil. Ik heb vaak een stijgingspercentage van 5 tot 8 procent op mijn Wahoo zien staan. Geen gemene kuitenbijters, maar geloof mij: wil je klimmen, dan kun je op Mallorca moeiteloos ritten met 4.000 hoogtemeters of meer plannen. Op beklimmingen als Col de Sóller of Sa Calobra kun je je helemaal leegfietsen.
Een voordeel van die milde stijgingspercentages is dat dalen heel gemakkelijk gaat: je hoeft niet veel te remmen en kunt je racefiets lekker laten rollen. Wat heb ik genoten van de afdalingen over glad wegdek en de uitzichten over rotsen en de zee. Een ultiem vakantiegevoel met de zon op mijn huid. Wel is het opletten geblazen op de soms onoverzichtelijke haarspeldbochten met geregeld tegenliggers.
Geen zin in veel klimwerk? Je kunt ook een ontspannen rit maken langs de kustlijn of over de licht glooiende weggetjes in het binnenland.
Villa op Mallorca
Ik was op Mallorca met mijn Bredase fietsvrienden. Met zo’n grote groep is het een aanrader om te kijken naar vakantiehuizen op Mallorca. Leg het geld bij elkaar en de droomlocaties komen ineens binnen bereik. Wij hadden een riante villa met privézwembad en barbecue. Een auto huren is trouwens ook een goed idee, het is erg voordelig.
Sóller
Wij verbleven in de haven Puerto de Sóller, waar het aangenaam kalm is. Je komt meteen in de strandsfeer op de brede boulevard met palmbomen, restaurantjes en koffiebars. De nabijgelegen stad Sóller ligt aan de voet van de langste klim van Mallorca: de Puig Major. Het is een hotspot temidden van vele beklimmingen en dus een perfect startpunt voor mooie ritten.
Klimtip: Puig Major
Ik noemde ‘m al: de Puig Major is de langste klim van Mallorca. Steil is hij nergens; circa 6% gemiddeld. Lang is hij wel: 14,5 kilometer. Zeker als de zon op het wegdek staat, ben je blij als je op de top de koude tunnel in kan op weg naar de afdaling tussen twee stuwmeren. Die tunnel (pakweg 200 meter lang) is aardedonker dus zorg voor verlichting.
Klimtip: Sa Calobra
De Sa Calobra mag je echt niet missen tijdens je fietsvakantie op Mallorca. Dit is een scenic drive zoals ik ze alleen in Californië heb gezien. Een mini-Stelvio. Een achtbaan door een rotsentuin. Elke bocht vraagt om een fotomoment: de serie haarspeldbochten, de spectaculaire vallei, de zee in de verte. Een speeltuin voor fans van dalen.
Andersom is ‘ie ook de moeite waard. Sterker nog: de Sa Calobra is een van de steilste beklimmingen van Mallorca: het stijgingspercentage si gemiddeld 7% maar kent uitschieters boven 10%. De col is precies lang en steil genoeg voor een wedstrijdje met je vrienden. Ik heb er maximaal gereden en kwam uitgeteld boven.
Port de Valldemossa
De klim vanuit het dorpje Port de Valldemossa is een verborgen parel, nog niet ontdekt door het massatoerisme. Deze klim bereik je alleen door eerst af te dalen en vervolgens dezelfde weg terug te gaan.
De weg is smal en ruw, met scherpe haarspeldbochten, overhangende rotspartijen en de nodige brokken steen om te ontwijken. Steeds heb je een adembenemend uitzicht over de zee en de vallei waar het weggetje langsaf kronkelt. Terwijl je afdaalt, zie je in de verte het haventje van Port de Valldemossa al liggen.
Verbazingwekkend snel ben je beneden in het typisch Mediterraanse haventje, dat op een ansichtkaart niet zou misstaan. Een verse lunch met uitzicht over de haven maakt hier je geluk compleet. Geniet er maar van, want zo meteen mag je met een volle maag terug omhoog klimmen over dezelfde weg (een andere weg is er niet).
Klimmen in alle rust
De klim vanuit Port de Valldemossa is te doen: het stijgingspercentage is gemiddeld 7% over 5 kilometer. Het uitzicht en de vele haarspeldbochten bieden volop afleiding. En het is heerlijk om in alle rust te kunnen klimmen op deze verkeersluwe weg. Ik vond het jammer toen ik weer boven was.
Een blik op Google Street View toont nog veel meer vergelijkbare, doodlopende klimmetjes naar vissersdorpjes aan de kust, dus dat vraagt om een terugkeer.
Fietstip: rit naar Cap Formentor
Iedere fietsvakantie telt wel een Koninginnerit. Tijdens mijn Mallorca-vakantie was dat de rit vanuit Puerto de Sóller naar Cap de Formentor, een kaap op het noordelijkste puntje van Mallorca. Een vuurtoren markeert er het einde van het eiland. Een échte bestemming voor een tocht van 170 kilometer met ruim 3.200 hoogtemeters.
Vooral de toegangsweg tot de vuurtoren is fantastisch, die loopt hoog boven de zee, heeft strak asfalt en biedt een fenomenaal uitzicht.
Op de terugweg fietsten wij door het verstilde binnenland van Mallorca, door velden en langs achtertuinen. Verkeer kwamen we er amper tegen. Fietsen door dit landschap deed me er sterk denken aan mijn fietsvakantie in Toscane.
Hieronder zie je de route van mijn rit van Port de Sóller naar Cap de Formentor.
Geweldige fietsbestemming
Ik denk dat de foto’s in dit verhaal wel genoeg vertellen. Mallorca is gewoon een geweldige fietsbestemming. Ik heb er een fantastische week gehad, dankzij de mooie ritten en de gezelligheid met vrienden. En dan is dit nog maar een greep uit de talloze prachtige routes en beklimmingen op het eiland. Ik ga zeker nog eens terug om deze te ontdekken!
Fietsroutes op Mallorca
De GPX’en van de fietsroutes die ik op Mallorca heb gefietst, kun je vinden op mijn Strava: de rit met glooiende beklimmingen langs de kust, de zware tocht naar de vuurtoren op Cap Formentor en de schitterende beklimming van Sa Calobra.
Wil je nog meer routes en meer weten over dit fantastische eiland? Lees dan over andere routes en tips op ons partnerplatform Cycling Destination
Volg deze blog
11 reacties
Hallo Janneke,
Was info aan het zoeken voor een fietstrip Mallorca en kwam op jou site complimenten hoor, erg leuk veel info over van alles wat met racefietsen te maken heeft. Superleuk ik ga je volgen.
Sportieve groet, Peter
Hoi Peter, dat is leuk om te horen! Ik wens je alvast een heerlijke vakantie toe op Mallorca, ik vond het er geweldig. En als je nog vragen hebt erover, stel ze gerust. Bedankt voor je berichtje!
Dag Janneke, ik ben benieuwd naar jullie vakantievilla… hoe zijn jullie daar aan gekomen?
Ben zelf vorig jaar voor het eerst op Mallorca geweest en ik vond het wonderschoon.
Zou graag teruggaan maar dan naar een beter verblijf. Groet, Stéphanie
Hoi Stéphanie, hier vroeg laatst ook al een lezer naar. We hadden de villa geboekt via Wimdu maar daar staat hij niet meer op. Ik zal je een screenshot mailen van de exacte locatie op Google Maps, misschien kun je zo de contactgegevens achterhalen.
Dag Janneke,
Op jouw advies heb ik 4 jaar geleden de koga lady gekocht!
Een ontzettende fijne fiets. De Mont Ventoux gereden en vorig jaar in de Cevennen de Mont Aquil.
Dit jaar (in september)gaan we met groep m/v naar de Alpe d’ Huez en verblijven daar een week.
Iedereen zegt tegen mij je moet een bergverzet op je fiets laten zetten.
Moet je nog veel ervaring krijgen met een bergverzet?
Ik vind het fantastisch dat ik er zo’n schik in heb. Gemiddeld fiets ik zo’n 200km per week. Mijn kleinkinderen vinden me een coole oma?
Al 4 jaar achter elkaar gaan we naar Mallorca op fietsvakantie, wat een prachtig eiland!
Het eerste jaar lukte de Formator niet. Dit jaar gemakkelijk 2 x
We zijn met Mallorca Cycling gegaan, een prima organisatie.
Hoi Clary, wat leuk te horen dat je zoveel plezier beleeft aan het fietsen en de Koga Sportslady! En nog fanatiek ook met de nodige vooruitgang. De Mont Ventoux, de Alpe d’Huez… dat zijn niet de minsten. Ook de rit naar Cap de Formentor is dus een eitje voor je! Zeker een coole oma ?. Zelf zou ik ook graag eens fietsen in de Cevennen. Het lijkt me zo’n mooi gebied.
Wat betreft een bergverzet, het is echt wel fijner klimmen met een cassette met grotere tandwielen, vind ik. Je hoeft je spieren niet zo te belasten en kunt meer op souplesse klimmen. Dus ja, zeker voor een lange klim als Alpe d’Huez zou ik dat aanraden. Je hebt er geen speciale ervaring voor nodig. Integendeel: klimmen zal er alleen maar makkelijker mee gaan. Hier kun je er meer over lezen: https://www.zijwielrent.nl/kom-berg-op-3-tips-wel/. Knap trouwens dat je de Mont Ventoux hebt beklommen met een standaard configuratie!
Groetjes Janneke
Dank je wel voor je reactie. De Koga staat ingepland voor grote beurt en bergverzet.
De Cevennen is schitterend en zo rustig en ongerept.
Af en toe kwam er een auto voorbij.
We waren er in september 2018
Complimenten voor je website en tips!
Leuk artikel! Weet iemand of je je racefiets mee kunt nemen in de bus?
Hoi Rianne, ik heb geen idee. Wij zijn op Mallorca niet met de bus gegaan. Hopelijk kom je nog achter het antwoord.
Hey,
Gewoon even benieuwd met welk verzet je in Mallorca rond fiets.
Alvast bedankt
Hoi Kevin, het gaat niet steiler omhoog dan 8%. Verzet: 34 voor, 30 of 32 achter.