Inspiratie

7 goede voornemens en uitdagingen voor fietsers in 2025!

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Hoewel veel goede voornemens slechts een maandje worden volgehouden, zijn wij gepassioneerde fietsers natuurlijk altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. De tijd rondom oud en nieuw is een periode waarin veel fietsers terugblikken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Het stellen van doelen vergroot je motivatie om op de fiets te stappen. En laten we eerlijk zijn; wat extra motivatie is altijd welkom in de wintermaanden!

Tips voor het stellen van doelen

Zorg dat je doelen altijd specifiek en meetbaar zijn. Doelen die te vaag zijn zoals “meer fietsen” bieden geen concrete richting. Ze missen duidelijkheid en kunnen gemakkelijk worden uitgesteld omdat er geen meetbare criteria zijn om na te streven. Zorg dat je een doel stelt waar je echt gemotiveerd voor bent. Heb je het doel gesteld omdat anderen dat belangrijk vinden, of is dit echt iets wat je zelf graag doet? Welk voordeel of welk plezier ga je uit dit doel halen?
Een goed doel is meetbaar (bijvoorbeeld ‘6000 kilometer fietsen’ ipv ‘meer fietsen’) en haalbaar. Je mag jezelf best uitdagen, maar een onhaalbaar doel werkt juist demotiverend.

Tips voor het behalen van doelen

Heb je eenmaal een doel gesteld? Help jezelf dan door tussendoelen op te schrijven. Stel jezelf de vraag: ‘wat is de eerste stap om mijn doel te behalen?’ Het antwoord kan bijvoorbeeld zijn dat je in de eerste maand x aantal kilometers wilt fietsen om goed op weg te zijn. Of misschien is het inschrijven voor een grote uitdaging wel jouw eerste stap. Vaak voelt het zetten van de eerste stap het moeilijkste of engste. Heb je dat eenmaal gedaan, dan voelt het motiverend om door te pakken!

Het helpt om anderen te vertellen over jouw doel. Misschien haakt er zelfs wel iemand aan, en kunnen jullie elkaar blijven aanmoedigen. Je kunt ook een beloning voor jezelf stellen.

1. Maak een kilometerdoel

Op apps als Strava kun je zien hoeveel kilometer je jaarlijks fietst. Je kunt ook een kilometerdoel instellen per jaar, maand of week. Zo kun je zien of je op schema loopt. Stel een haalbaar doel voor jezelf. Staat er aankomend jaar iets op de planning dat veel tijd inneemt? Zorg dan dat je dat meeneemt in de berekening van je kilometerdoel. Ook leuk: maak een doel voor het aantal hoogtemeters dat je dit jaar wilt klimmen! Dat is meteen een goed excuus voor een tripje naar het buitenland 😉

2. Rijd een cyclosportive of Gran Fondo

Zoek een uitdaging in de vorm van een cyclosportive of Gran Fondo! Aan deze ‘open wielerkoersen’ mag iedereen deelnemen, van amateurs tot semi-professionele renners. Sommigen strijden voor een hoge plaatsing, maar veel renners stellen als doel om de rit uit te rijden binnen de tijdslimiet. Het is eigenlijk net als een marathon voor hardlopers. Inspiratie nodig? Check de Gran Fondo Strade Bianche (138 km met 2000 hoogtemeters en 9 gravel segmenten) of de welbekende Marmotte Gran Fondo (177 km met 5000 hoogtemeters). Dit soort events worden niet in Nederland gehouden, maar er zijn tal van bekende en onbekendere cylo’s in Europa voor diverse niveau’s. De ultieme uitdaging voor 2025!

3. Sluit je aan bij een vereniging of community

Een mooi goed voornemen voor 2025; sluit je aan bij een fietscommunity of fietsvereniging om andere fietsers te leren kennen en samen te fietsen. De meeste lokale wielerverenigingen hebben een groep aan fietsers die wekelijks met elkaar afspreken om vanaf de vereniging te fietsen. Super motiverend natuurlijk om op een regenachtige of koude dag te weten dat er mensen op je staat te wachten. Daarnaast leer je weer nieuwe mensen kennen. Wees niet bang dat de groep te hard of te zacht rijdt. Er is bijna altijd wel een groepje dat past bij jouw niveau. Probeer het gewoon eens uit! Wil je geen lid worden van een vereniging? Check dan eens of er een wielercafe bij jou in de buurt zit. Die organiseren vaak social rides waarbij iedereen welkom is.

4. Ontdek nieuwe routes in jouw omgeving

Betrap je jezelf erop dat je vaak uit gewoonte hetzelfde rondje rijdt? Wil je eigenlijk wel eens nieuwe routes verkennen? Daag jezelf uit om in het nieuwe jaar af en toe een nieuwe route te rijden! Pak de auto of trein naar een nieuw gebied, doe mee aan social rides of wielerevents of ga gewoon eens links waar je normaal rechts gaat. Zo ontdek je de mooiste wegen.

5. Ga op buitenlands fietsavontuur

Daag jezelf uit door op buitenlands fietsavontuur te gaan! Of dat nou een trainingskamp in Mallorca is, een fietsvakantie naar bekende beklimmingen in Frankrijk, het ontdekken van de mooiste gravelpaden net over de grens in de Eifel, of een avontuurlijke georganiseerde fietsreis, zoals de North4Tour in Griekenland! Nieuwe landen ontdekken op de fiets is een totaal andere belevenis dan een ‘normale’ vakantie. Je ziet nieuwe omgevingen waar je anders niet snel zou komen. Het kan als een uitdaging voelen om alles te moeten regelen – misschien ga je zelfs alleen en voelt het spannend om die stap te zetten. Maar het is het waard om hiervoor uit je comfortzone te stappen.

6. Ontwikkel routine in je trainingen

Het is menselijk om weleens geen zin te hebben om te fietsen. Maar je zult er absoluut de vruchten van plukken wanneer je wél wekelijks een of meerdere keren op de fiets stapt. Wist je dat je al na 2 weken niet trainen iets achteruit gaat in spierefficientie en uithoudingsvermogen? Zorg dus dat je wekelijks fietst; of dat nou koffierondjes zijn of blokkentrainingen. Zoek een ritme dat past bij jouw levensstijl, zodat fietsen een gewoonte wordt die prioriteit krijgt.

7. Leer reparaties zelf uitvoeren

Je kunt je band nog niet wisselen? Of een stuurlintje vervangen? Tijd om dat soort dingen dit jaar te leren! Het zelf kunnen onderhouden en repareren van je fiets bespaart een hoop geld en het geeft je zekerheid om alleen de weg op te gaan. Check filmpjes op YouTube, vraag wielervrienden om mee te kijken of boek een onderhoudscursus; er zijn genoeg manieren om aan je onderhoudsskills te werken!

Maks Groeneveld