gravel, alpes vaudoises, bikepacking zwitserland

Bikepackingavontuur in Zwitserland

Voor een meerdaags avontuur door de berglandschappen met je fiets en kampeerspullen is Zwitserland de ideale plek. Dit land heeft negen nationale langeafstandsfietsroutes, opgedeeld in verschillende etappes. Dus, als je een Bikepackingavontuur in Zwitserland voor ogen hebt, dan start jouw avontuur op de website van Schweizmobil. Met Schweizmobil en Komoot plan je eenvoudig de mooiste fietstochten. De Premium versie van Komoot maakt het plannen van meerdaagse routes eenvoudiger, inclusief het zoeken naar overnachtingsmogelijkheden. Voor mijn reis combineerde ik delen van de Rijnroute 2 en de Rhôneroute 1, die beiden goed zijn aangegeven.

Kayakken als Start

Mijn bikepackingavontuur begon vlakbij de Rheinschlucht, ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd. Voordat ik op mijn zwaar bepakte gravelfiets klom, hebben we een geweldig kayakavontuur op de ‘witte wateren’ van de Rijn beleefd met een groep vrouwen. Gedurende twee dagen peddelden we langs hoge witte rotswanden en indrukwekkende rotsformaties. Dus als je naast fietsen ook andere sporten wilt ontdekken, boek dan een onvergetelijke wildwaterervaring bij Kanoschule Versam (https://www.kanuschule.ch/) en vraag naar de Nederlandse gids Maud!

Magisch Kamperen in een Alpenvallei

De eerste etappe is zowel uitdagend als prachtig, met bijna 50 kilometer en 1000 hoogtemeters. Ik fiets voornamelijk langs de Rijn over prachtige gravelpaden. De route bied afwisselend schaduw en zon, slingerde langs de rivier en ging op en neer. Na ongeveer 30 kilometer begint de eerste echt steile klim. Na een kort stuk dalen volgt een moordende klim naar Disentis/Müster en vervolgens een lange, geleidelijke klim naar Sedrun. Daar zet ik mijn tentje op bij een van de mooiste campings: Camping Viva. De eigenaresse is supervriendelijk, het eten en de huisgemaakte taart heerlijk, en het uitzicht in één woord: magisch.

Bergen Beklimmen met Bepakking

Na een koude nacht volgt het geduldig wachten op de zon om de tent te laten drogen. Vervolgens begin ik aan de volgende etappe, met de Oberalppass en de Furkapass op het programma. Fietsen in de bergen met volledige bepakking is een ware kunst. Het vinden van een goed tempo, adem- en drinkpauzes nemen, en je snelheid negeren waren cruciaal. Uiteindelijk bereik ik de Oberalppass op 2044 meter hoogte. BAM! Dat heb ik toch maar mooi geflikt. De foto bij het bordje ‘mag eigenlijk niet’, maar deze gaat toch in het album

Onweer en Je Grenzen (Er)kennen

Eenmaal boven word ik onthaald door Nederlandse motorrijders. Na een stuk Zwitserse taart en het zien van dreigend onweer besluit ik de Furkapass over te slaan. Ik nam afscheid van de motorrijders en daal af naar Andermatt, waar ik een treinticket naar Rickingen koop. In dit dorpje is een camping met een oude caravan waar ik twee nachten kan vertoeven. Soms is het erkennen van je eigen grenzen dapperder dan doorzetten.

Wandelen in de Bergen

Op een rustdag trek ik mijn regenjas en Teva sandalen aan voor een wandeling vanaf de camping. Wandelen in de bergen blijkt ook een sport te zijn. Het resultaat: een prachtige tocht met 560 hoogtemeters in totaal. Bikepacken in de bergen is soms ook gewoon even tijd nemen en genieten van de omgeving.

Ontdekkingsreiziger in het Binntal

Op aanraden van Lillie Rumpf (Cycling Heidi) maakte ik samen met haar de volgende dag een prachtige graveltocht zonder bepakking. We beklommen onder andere de Col de la Croix, de lokale favoriet, die vanuit mijn slaapplaats in Villars-Sur-Ollon letterlijk aan je voeten ligt. In Villars mag ik ook even mijn slaapmatje omruilen voor een echt bed. Met dank aan Lillie, Alain en het lokale toerismebureau! De regio is schitterend zowel op de racefiets als op de gravelbike. Lees meer over deze route op ons partnerplatform CyclingDestination: Gravelen in de Alpes Vaudoises. Hieronder vind je de route van deze rit!

Wijngaarden en het Meer van Genève

De laatste etappe begon met een afdaling naar Aigle. Ik stop even bij het Centre Mondial du Cyclisme, het hoofdkantoor van de internationale fietsbond UCI. Daar moet je eigenlijk even geweest zijn, want je hebt daar genoeg te zien én te doen. Neem een uurtje de tijd voor een kop koffie, kijk naar de training op de BMX baan, proef even de sfeer bij de wielerbaan en vergaap je aan de memorabilia in de shop. En natuurlijk even op de foto voor de deur! Wie weet spot je hier de talenten van de toekomst. Kijk even voor de openingstijden van het centrum en het café op de site. Je kunt als je er zin in hebt ook een ‘initiation du piste’ doen. Oftewel een echte baanclinic! Mooier wordt het niet.

Op naar Olympische hoofdstad Lausanne

Na mijn stop bij het CMC, vervolg ik de route langs het Meer van Genève en door prachtige wijngaarden in de richting van Lausanne. Je kunt hier ook stops maken bij Montreux, dat bekend is vanwege het Jazzfestival, maar ook de link met de muziek van The Rolling Stones, Queen (Freddie Mercury) en Dep Purple. In Lausanne vind je het Olympisch museum. hier is ook het IOC gevestigd. Vanuit Lausanne nam ik de trein naar Basel, waar mijn reis eindigde.

Mijn routes op de fiets

In deze routecollectie vind je de routes van mijn bikepacking avontuur. Daar zit dus ook een stuk in waarbij ik de trein moest pakken vanwege het slechte weer!

Reisoverzicht

Ik reisde per nachttrein van Utrecht naar Basel, vervoerde mijn fiets in een lichtgewicht fietstas en mijn bikepackingtassen in een grote rugzakhoes. Van Basel nam ik de trein naar Chur en Ilanz, met het traject door de Rheinschlucht als hoogtepunt. Op de terugweg nam ik de trein van Lausanne naar Basel. In Basel heb ik vlak bij het station een goeie slaapplek gevonden:  https://baselbackpack.com/ In Zwitserse treinen en bussen kun je gemakkelijk je fiets meenemen, soms tegen betaling of met een reservering. Mijn avontuur was misschien minder intens dan gepland, maar niet minder indrukwekkend. Ik ben trots op de momenten waarop ik koos voor comfort, wat het avontuur niet minder groots maakte.

Meer content van Ruth? Lees ook dit artikel: Drie lessen voor fietsende vrouwen

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024