Training

Een paard voorbij fietsen: toch even uitkijken

Ruiter te paard passeren bij het wielrennen
Geschreven door Janneke Scheepers

Als wielrenner kom je vast geregeld een ruiter te paard tegen op je tochten. Zeker als het paard een onrustige indruk maakt, is het slim om niet rakelings langs het dier af te fietsen. Een paar tips.

Zelf heb ik bijna twintig jaar paardgereden. En iedere ruiter zal me gelijk geven: paarden zijn alerter op onbekend terrein. Het zijn vluchtdieren. Ze zijn gespitst op onverwachte geluiden en bewegingen om zich heen. De meest voorkomende schrikreactie van een paard is een onverwachte sprong opzij, de weg op.

Een paard kan altijd ineens opzij springen
Ga er voor de zekerheid dus altijd van uit dat het dier ineens een meter opzij kan springen, jouw kant op. Zeker als je het van achteren nadert, is het verstandig om met een boog om de viervoeter heen te rijden. Vaart minderen is altijd aan te raden.

Bellen of roepen?

Je kunt het beste even roepen dat je eraan komt. Van bellen schrikken paarden namelijke enorm, lees ik in het artikel ‘Hoe passeer je een paard en ruiter in het magazine Fietssport, geschreven door Bram de Vrind. “Aan mechanische geluiden zijn ze niet gewend. Een mensenstem klinkt wel vertrouwd. Dus het beste is een vriendelijk ‘Goedemorgen’ of ‘Goedemiddag’ naar de ruiter.”

Wat je vooral niet moet doen: geruisloos en op hoge snelheid naderen, zeker niet met een fietsgroep. Een paard kan bijna 360 graden om zich heen kijken en kan je dus van achteren zien aankomen. Uit het artikel: “Als het dier achter zich een geruisloze massa in hoog tempo ziet naderen, kan het zich bedreigd voelen en denken: wow, ik ga alvast rennen, doei!”

Geef het paard de ruimte

Als je een paard tegemoet komt rijden, geldt eigenlijk hetzelfde: minder wat vaart, fiets er rustig langs af. Als je merkt dat de ruiter zijn rijdier niet goed onder controle heeft (het loopt half de weg op, heeft zijn hoofd hoog geheven en loopt onrustig), wacht dan even rustig aan de kant van de weg tot de ruiter kan passeren. Daarmee maak je het paard en ruiter een stuk makkelijker en voorkom je dat het dier ineens tegen jou aan loopt.

Het is zoals je als automobilist omgaat met vrachtwagens en bussen in het verkeer: gewoon even wat ruimte geven.

Volg deze blog

Over de auteur

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.