gravelavontuur west zeeuws-vlaanderen

Een prachtig gravelavontuur in West Zeeuws-Vlaanderen

gravelavontuur in West Zeeuws-Vlaanderen

Liefhebbers van kasseistroken en gravel opgelet; ben jij op zoek naar een prachtige verborgen schat in Nederland? Stop dan nu met zoeken en ga direct naar West-Zeeuws-Vlaanderen. Het beeld dat Zeeland oproept is vaak zee, strand, Neeltje Jans en de bekende band Bløf. Dat Zeeland meer te bieden heeft, dat wist je misschien niet. Je kunt in het meest zuid-westelijke deel van de provincie heerlijke lange kilometers over kasseien stuiteren, het grind onder je banden horen knisperen en je vrij voelen als nooit te voeren. Gravelen in West Zeeuws-Vlaanderen is absoluut geweldig. Wij gingen met de boys van CyclingDestination.cc op een heerlijk gravelavontuur in West Zeeuws-Vlaanderen. Het werd er eentje om niet snel te vergeten.

Dag 1: een zilt gravelavontuur

Niets is heerlijke dan de wind door je haren voelen gaan langs de Zeeuwse kust. Op onze route ‘een zilt gravelavontuur’ krijg je meer dan genoeg kust voorgeschoteld. Deze route heeft een start en eindpunt in Sluis. Een prachtig pittoresk stadje, met middeleeuwse stadswallen en bijzondere kerktoren. Je kunt de route ook in Breskens, Cadzand of Retranchement starten. Wat jij fijner vindt. Wij beginnen in Retranchement, waar ook ons overnachtingsadres ‘de Breydelhoeve’ is. Daarover later meer. De route trekt voor ons richting ‘het Zwin‘ in België. Een prachtig natuurgebied, met vogels, veel water en een uitzicht om je vingers bij af te likken. Daarover gesproken. Na de lus in het Zwin, gaan we door sluis en daar is een stop voor een echte Zeeuwse bolus van bakkerij Sint-Paulus een must. Geen fan van deze zoete lekkernij? Alles uit deze bakkerij is goed. Ik denk zelfs dat ik het karton zou eten.

Langs het strand

Na een aantal lussen door het binnenland, met een lekkere lunchstop in Breskens, draaien we via de Braakman naar de kust toe. Het is een lange, prachtige kustroute, waarbij je vaak strak langs het water rijdt. Je ziet de Noordzee en de Westerschelde aan je voorbij gaan. Grote vrachtschepen worden afgewisseld met kleine pleizervaart. De vuurtoren bij Breskens vormt een mooie zwart-witte baken. Daarna gaat het verder richting de badplaatsen Nieuwvliet en Cadzand. Dit is het echte Zeeuws-Vlaamse leven. Als je jezelf echt wilt verwennen, boek je een dinertafeltje bij Pure C. Wel even omkleden na jouw ritje op de fiets, want dit is op sjiek dineren.

Dag 2: Grensverleggend gravelen

De nabijheid van België nodigt heel erg uit om ook over de grens te spieken. Onze grensverleggend gravelen route doet dat ook een beetje. We kijken bij de zuiderburen naar wat mooie gravelstroken, met name tussen de kreken die daar liggen. Als je wat meer tijd hebt, hoort zelfs een bezoekje aan Brugge tot de mogelijkheden. Wij blijven dichterbij de grens. Het is een soort mini-grenspalenklassieker, afgewisseld met kasseien, gravel en asfalt. De molen van IJzendijke, de watertoren van Oostburg en weer een doorgang door Sluis vormen de hoogtepunten. Om Sint-Anna-ter-Muiden en het nabijgelegen Boerenverdriet niet te vergeten. Wil je lunchen onderweg? Restaurant de Grens biedt precies dat wat je zoekt. Ook deze route kun je overal beginnen, zoals IJzendijke, Sluis of in Oostburg.

Dag 3: Parijs-Roubaix van het Zeeuwse Land

Op dag drie trekken we de stoute schoenen aan en kijken we of we net zo goed over de kasseien kunnen als Marianne Vos, Lizzy Deignan en Lotte Kopecky. De route is 80 kilometer lang en heeft bijna vijf kilometer aan kasseitjes. De kinderkopjes op deze boerenweggetjes liggen er goed bij. Het rankingsysteem van Parijs-Roubaix zou hier maximaal twee sterren aan geven, maar waarschijnlijk eerder één ster. Hoewel de stroken op deze route over de grens in België iets bonkiger van aard zijn. Maar niks wat je niet aan zou kunnen. Pak je gravelbike en ga ervoor. Wij hadden niet het beste weer, maar toch konden we heerlijk genieten van alles wat ons werd voorgeschoteld.

Tips voor een heerlijk gravelavontuur in West Zeeuws-Vlaanderen

  • Geniet van een heerlijke bolus of iets anders lekkers bij Bakkerij Sint Paulus in Sluis
  • Zilt en Zout in Retranchement is een heerlijk kleinschalig restaurant, waar je top kunt lunchen en avondeten
  • Wij logeerden bij De Breydelhoeve. De zorg van het paar dat de boerderij runt is geweldig. Het ontbijt was ‘en pointe’.
  • Een alternatief is de Flamingo Studios in Schoondijke. Lees de ervaringen van gastblogger Nynke daarover op haar blog op CyclingDestination.
  • Het bezoekerscentrum van Het Zwin biedt goede opties voor een (plas)pauze.
  • Restaurant de Grens in Eede is een aanrader
  • Kies een van de vele strandpaviljoens langs de kust tussen Breskens en Cadzand. Te veel goede opties om apart te benoemen.
  • Hoewel gravel niet aan één seizoen gebonden is, kun je het beste kiezen voor het voorjaar of najaar. In de zomer is het zeker op de kustroute heel erg druk. Behalve bij extreme regen is er altijd een prima route te vinden.

Routes gravelavontuur in West Zeeuws-Vlaanderen

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024