Sleutelen voor vrouwen

Een jaar of vijf geleden kocht ik mijn eerste eigen racefiets. In mijn studententijd, dus dan kom je al snel uit bij een tweedehands exemplaar. Ik nam een ervaren fietser mee om de staat te beoordelen, want zelf wist ik er nog niet veel van af. De fiets die ik kocht kon wel een kortere stuurpen en breder zadel gebruiken en ook de ketting was aan vervanging toe. Dus ik de volgende dag naar de fietsenmaker om dit te laten doen. Maar waarom heb ik die check en reparaties toen eigenlijk niet zelf gedaan? Voorheen werden mijn fietsen altijd perfect onderhouden door mijn vader, en was ik nog niet veel verder gekomen dan het plakken van de band van mijn stadsfiets, laat staan dat ik durfde te beslissen over of te sleutelen aan een racefiets. Maar, ik studeerde in Delft en laat de bijnaam van een Delftse student nou net ‘fietsenmaker’ zijn. Toch vond ik de drempel te hoog, in mijn onzekerheid kwamen er direct allemaal vragen in me op:

  • Zou ik niks beschadigen aan mijn nieuwe fiets,
  • waar moet ik beginnen,
  • hoe werkt het nou eigenlijk,
  • welk gereedschap heb ik nodig?
Ella tijdens een van de eerste ritjes op haar racefiets.

Om de kosten wat te drukken bij de fietsenmaker ben ik op zoek gegaan zoeken naar antwoorden op mijn vragen. Ik kwam uit bij YouTube en het bleek dat je met een simpel gereedschapskoffertje en een flesje kettingolie al een heel eind komt. In het begin is iets nieuws leren nooit makkelijk, zeker niet als je het doet zonder iemand die je tips kan geven. Achteraf gezien is wat ik zocht geen video op YouTube maar een goede sleutelcursus waar de basis van de fiets wordt uitgelegd.

Dus: ben jij net op de fiets gestapt maar wil je wel wat meer weten over hoe deze nu eigenlijk werkt en hoe je je nieuwe aanwinst goed verzorgt? Of rijd je al langer je rondjes maar moet je altijd iemand anders vragen om je bandje onderweg te vervangen bij een lek? Dan is het tijd voor één van de Shimano Sleutelclinics!

De Shimano Sleutelclinics worden in september, oktober en november op woensdag, donderdag- of vrijdagavonden gegeven door het hele land en zijn speciaal voor vrouwen. Waarom alleen voor vrouwen vraag je je misschien af? Dat antwoord is simpel: Veel dames lopen tegen dezelfde drempel aan waar ik tegenaan liep. We komen wat minder in aanraking met techniek en sleutelen, denken misschien niet sterk genoeg te zijn om iets los te krijgen en vragen toch al snel de mannen om ons bandje te vervangen of de fiets schoon te maken. Tijd om hier verandering in te brengen zodat je ook alleen met een gerust hart op pad kan en je eigen fiets kan onderhouden! En wie wil er nou geen gezellige avond met like-minded fietsende dames?

Ervaren vrouwelijke mechanieker

De cursus wordt gegeven door Nadine Post, fietsenmaker en mechanieker bij een professionele vrouwenwielerploeg. Tijdens de cursus behandelt zij de basis van de fiets aan de hand van drie thema’s.

Allereerst het (de)monteren van de wielen, dit is de eerste stap bij een lekke band of misschien wil je je fiets wel in de auto vervoeren. Dan is het handig dat je zelf je wiel van je fiets kan (de)monteren. Nadine laat je zien hoe je je wiel los- en vast maakt.

Tijdens het wielrennen of gravelen bestaat de kans dat je een lekke band krijgt. Dit is het tweede thema waar we je stap voor stap uitleggen hoe je een bandje kan verwisselen als jij met een lekke band langs de weg staat. Dan hoeven we het ook niet meer aan de heren te vragen!

Liever laten we de ketting en eigenlijk de hele fiets natuurlijk zo lang mogelijk mee gaan. Het onderhoud van jouw dierbaarste bezit is daarvoor essentieel dus is het laatste thema schoonmaken en smeren. Met bijvoorbeeld het goed schoonmaken van je cassette en door je ketting te smeren verleng je de levensduur van deze onderdelen!

Nadine Post geeft de Shimano sleutelcursussen. Zelf is zij fietsenmaker en mechanieker bij een vrouwenwielerploeg
Nadine Post geeft de Shimano sleutelcursussen. Zelf is zij fietsenmaker en mechanieker bij een vrouwenwielerploeg

Vieze handen worden niet geschuwd want je krijgt ook nog de kans om het geleerde zelf in de praktijk te brengen tijdens de cursus. Aan het einde van de avond ben je in staat zelf je fiets te onderhouden en kleine reparaties onderweg uit te voeren. Daarnaast krijg je aan het eind van de avond ook nog eens een toffe goodiebag mee naar huis.

Ben jij helemaal enthousiast geworden en wil je wel zo’n Shimano Sleutelclinic bijwonen? Voor meer informatie waaronder de data en locaties waar de cursus wordt gegeven ga je naar https://shimanosleutelclinics.nl/ . Zelf ben ik in Woerden ook aanwezig om gezellig mee te doen en te kletsen over jullie ervaringen met fietsen en sleutelen. Wij hopen jullie snel te zien bij een van de clinics!

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024