Shimano Sleutelclinics

Op donderdag 1 september was het zover, de eerste Shimano Sleutelclinic die werd gegeven door Nadine Post, speciaal voor dames! Een topavond waar er werd gekletst, gemasseerd, gepoetst, en gezwoegd. De host voor de eerste clinic was Bike Center Woerden, wat ook een Shimano Service Center is en waar je je kan verlekkeren aan een collectie prachtige Specialized fietsen. Voor Zij Wielrent was Ella aanwezig bij de clinic en lees je hieronder verder hoe het was.

Rond 19:00 kwamen de deelnemers binnen. Allemaal samen met hun fiets en zoals geadviseerd in een setje kleding die vies mag worden. Vieze handen worden tijdens de clinics namelijk niet geschuwd want van dingen zelf doen leer je toch echt het meest. Bij binnenkomst werd iedereen door Nadine welkom geheten, en kon iedereen elkaar met een kopje koffie leren kennen. Hier kwamen al veel verhalen ter tafel, van mooie fietsavonturen in de zomer, tot schakelen op een klim, tot lekke banden en wie deze voor je repareert. Sommige dames fietsen pas net, andere al een hele tijd. Een mooie diverse groep dus, maar meteen met een gezamenlijke link: fietsen!

Natuurlijk kon er niet de hele avond gekletst worden, we kwamen natuurlijk voor het sleutelen. Met andere fietsers een avondje vieze handen krijgen terwijl je aan je eigen fiets kan sleutelen, wie wil dat nou niet. Het eerste onderwerp wat op het menu stond is het wiel (de)monteren. Nadine gaf natuurlijk eerst een uitleg en demo, zodat het duidelijk is waar je op moet letten. Ketting op het kleinste blad achter, as los, derailleur naar achter en het wiel is er al bijna uit. Het ziet er allemaal zo simpel uit als je het Nadine ziet doen, maar is dat ook echt zo?

In groepjes van twee mocht iedereen met hun eigen fietsen aan de slag. Eerst in de bok, daarna op de grond. Het bleek toch lastiger dan dat Nadine deed lijken! Maar na wat hulp en veel proberen lukte het iedereen. Eerst het wiel eruit, en ook er weer in. Stap 1 voltooid om vol vertrouwen de weg op te kunnen.

Je wiel kunnen demonteren is namelijk de eerste stap voor het vervangen of plakken van je bandje, ook meteen het volgende onderwerp wat aan bod kwam tijdens de clinic. De meesten hadden wel een zadeltasje met een bandenlichters, binnenbandje en (CO2) pompje aan de fiets, maar wisten eigenlijk niet hoe deze te moeten gebruiken in geval van pech. Als je dan een lekke band krijgt, ben je alsnog afhankelijk van een fietsmaatje of voorbijganger om weer op weg te kunnen. Tijd om hier verandering in te brengen.

Eerst oefenen met het wiel (de)monteren in de bok, daarna op de grond, natuurlijk onder begeleiding van Nadine.

Eerst kwam er weer een uitleg van Nadine, en daarna mochten we uiteraard weer zelf aan de slag. Er was bijna nog een gebrek aan wielen, want de meeste dames reden met tubes. Geen binnenband dus, maar een buitenband gevuld met latex die de gaatjes dicht in het geval van een lek. Maar ook in dit geval kan het zijn dat je toch met een lekke band komt te staan als het gat te groot is om te dichten of als er geen latex meer in de band zit. Altijd een binnenbandje mee dus, en weten hoe je je materiaal moet gebruiken. En dat weet de groep nu zeker! Met de bandenlichters werd de band als een professional van de velg gehaald, binnenband eruit en er weer in en masseren maar. Je wil natuurlijk niet je verse bandje lek steken met een bandenlichter dus de buitenband werd met de hand er weer op gelegd. Lukte dat niet de eerste keer, weer terug en de buitenband masseren tot deze erop ging. Ook hier lukte het iedereen om de banden weer erop te krijgen en met een opgepompte band verder te kunnen.

Hard aan het werk met het vervangen van banden. Ook hier waren alle dames succesvol!

Als laatste onderwerp kwam smeren en schoonmaken aan bod, hier liet Nadine verschillende producten zien die je voor het schoonmaken van je fiets kan gebruiken. Een kettingreiniger gebruik je namelijk niet op je frame, maar een framereiniger maakt de ketting ook weer niet vetvrij genoeg. En welk smeermiddel gebruik je nou bij welk weertype. Toch nog een hoop producten nodig als je je fiets tiptop wil onderhouden. Met dit onderwerp kwam ook een eind aan de avond.

De avond was enorm leerzaam en supergezellig! Er stond nog een mooie goodiebag klaar met producten waarmee je al het geleerde kan toepassen. Wij zeggen, op naar de volgende! Ben jij helemaal enthousiast geworden nadat je dit hebt gelezen, check dan gauw www.shimanosleutelclincs.nl om je voor de laatste paar vrije plekken op te geven.

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024