tips om snel je racefiets te wassen

8 tips voor het snel wassen van je racefiets

De zon geeft al warmte en dat betekent: voorjaarskriebels! Mijn racefiets heeft een snelle wasbeurt gekregen en staat weer te blinken, klaar voor de volgende rit. Hier 8 tips voor het snel wassen van je racefiets.

 

#1 Met de juiste spullen gaat het wassen beter en sneller

Een langwerpige borstel en een brede handborsel zijn super handig voor het schoonmaken van je frame, ketting en cassette. Verder heb je een emmer, spons, schone doek, kettingreiniger en een sopje nodig. Muc-Off is een fijn reinigingsmiddel, maar een gewoon sopje is ook prima. 

Je racefiets kun je in een standaard zetten. Maar als je de wielen eruit wilt halen, is een reparatiestandaard handig.

lange, smalle borsel

#2 Begin met het afspoelen van je racefiets

Spoel eerst het loszittende zand weg met een gieter of tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger want dan kun je de lak beschadigen. Vervolgens kun je het frame en de wielen met een zachte spons afsoppen.

De lange, flexibele borstel is ideaal voor het schoonmaken van de naven van de wielen.

Wielen racefiets schoonmaken

#3 Supersnel je ketting schoonmaken zonder deze te verwijderen

Je hoeft niet elke keer je ketting los te maken, om hem schoon te kunnen maken. Fietsmechaniker Marco van Oord van Bike Pitstop liet me een snellere methode zien.

Zet je racefiets gewoon in een standaard op de grond. Spray wat kettingreiniger op de brede handborstel. Houd de borstel aan de voorkant van de crank tegen de ketting, terwijl je met je hand het pedaal van je crank achterwaarts ronddraait. Doe dit een paar slagen, en de ketting wordt schoongeborsteld. 

#4 Supersnel je cassette schoonmaken 

Ook de cassette kun je op deze manier snel schoonmaken. Spray kettingreiniger op de cassette. Houd de brede borstel tegen de cassette, terwijl je de crank achterwaarts ronddraait. 

Ketting en cassete racefiets schoonmaken

#5 Houd je ketting op spanning met een oude achteras

Heb je je achterwiel verwijderd en staat je racefiets op een reparatiestandaard, dan zal je ketting slap hangen. Dat levert smeervlekken op (tenzij je de ketting verwijdert natuurlijk).

Voorkom dat de ketting slap komt te hangen met behulp van de oude achteras van een racefiets. De plaatselijke fietsenmaker heeft er misschien nog wel eentje liggen. Zet die in jouw achtervork. Op die manier kun je de ketting op spanning houden en hangt ‘ie niet in de weg.

#6 Maak je remblokjes schoon met de lange borstel

Haal de wielen eruit om je voor- en achtervork en de remblokjes goed schoon te kunnen maken: hier hoopt het vuil zich op. De langwerpige, flexibele smalle borstel is hiervoor ideaal. 

lange borstel, schoonmaken racefiets

#7 Verwijder smeervlekken 

Met een gewoon sopje krijg je hardnekkige smeervlekken op je frame niet zomaar weg. Dat gaat makkelijker met lauw water en groene zeep. Je hebt er ook speciale schoonmaakmiddelen voor.

Ik gebruik in lastige gevallen soms ook wat kettingreiniger op een doekje: de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarna wel even nasoppen.

Vet op het stuurlint kun je voorzichtig verwijderen met een (schuur)sponsje en groene zeep.

tips om snel je racefiets te wassen

#8 Maak je racefiets droog en smeer de ketting

Maak je racefiets droog met een zachte doek om droogvlekjes te voorkomen. Smeer de ketting met een kettingolie of -wax. Zelf gebruik ik de kettingwax Squirt.

Houd het geopende flesje ondersteboven tegen de ketting, en laat de olie of wax eruit druppelen. Draai het pedaal een paar keer achterwaarts rond, totdat je de gehele ketting hebt gehad. Druppel op de beide randen van de ketting, dus níet in het midden. 

Houd ten slotte een schone doek tegen de ketting terwijl je ‘m even ronddraait, om de overtollige olie of wax weg te halen. 

Smeren ketting

Bling bling de weg op

Dat ziet er super uit, zo’n schone racefiets met blinkende cassette en gesmeerde ketting. En het fietst heerlijk. Veel poetsplezier ;).

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

3 reacties

  1. Ik maak mijn racefiets meestal op dezelfde manier schoon als mijn mountainbike: muc-off erop, tuinslang erover en daarna de boel afdrogen met een oude handoek, dan ketting reinigen en tandwielen ‘flossen’ de aandrijving ook droogmaken en weer invetten 🙂 #klaar

    1. Wij hadden eerst een standaard waar je je fiets aan de zadelpen of bovenbuis in hangt. Maar we gebruiken nu een Taxc T3075, een vaste standaard waar je je fiets bovenop zet en de voor- of achtervork inklemt. Dat is steviger en je kunt overal goed bij. Erg fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024