Wielrennen met klikpedalen en clips: tips om te beginnen.

Wielrennen met klikpedalen: zo begin je

Regelmatig hoor ik van wielrensters dat ze niet durven te fietsen met klikpedalen, omdat ze bang zijn om te vallen. Zonde, want wielrennen met klikpedalen is veel fijner en het is echt niet moeilijk.

Met klikpedalen haal je veel meer rendement uit je inspanning. Behalve een duwende beweging kun je ook een trekkende beweging maken! Dat komt vooral van pas als je stevig wilt aanzetten. Met de volgende 3 stappen heb je het zo onder de knie.

Stap 1: inklikken van je schoen

Het inklikken van je schoen in het klikpedaal is in het begin wat lastig. Je moet het op gevoel doen omdat je het pedaal niet kunt zien – dat zit immers onder je zool. Uitklikken doe je door je hak naar buiten te draaien.

Tip: Oefen het in- en uitklikken een paar keer terwijl je naast je racefiets staat. Ga nu op je fiets zitten, leun tegen een muur en herhaal het in- en uitklikken.

Stap 2: eerste keer fietsen met klikpedalen

Tijd om de eerste meters te maken met je voeten in de klikpedalen! Begin in een langzaam tempo in een rustige straat. Klik tijdens het fietsen beurtelings je schoenen in en uit de klikpedalen en herhaal dit tot het makkelijk gaat.

Stap 3: maak een ‘noodstop’

Dit is een belangrijke oefening: doe net of je een noodstop moet maken. Maak flink tempo en knijp vervolgens hard in de remmen. Hierbij leer je jezelf om snel je voeten uit de klikpedalen te halen. Herhaal dit totdat het een reflex wordt.

Tweede natuur

Wielrennen met klikpedalen vergt wat oefening maar het voelt al gauw als een tweede natuur. Het is echt de moeite van het proberen waard!

Ter geruststelling: je hoeft niet vastgeklikt te blijven op stukken waar je dat eng vindt. Op een stuk een onverharde weg kun je bijvoorbeeld gewoon je voeten los op de klikpedalen zetten en op die manier trappen. Of stap even af en ga een stukje lopen. Die paar meesmuilende mountainbikers moet je dan maar op de koop toenemen.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024