10 tips om ’s winters de goede fietskleding te kiezen
In de huidige tijd is er voor bijna elke omstandigheid wel een fijn fietsjack, fietsshirt of een goede fietsbroek te vinden. Natuurlijk is iedereen anders en heb je gekende ‘koukleumen’ en mensen die bij de minste zonnestraal al in korte broek rijden. Toch zijn er wel een aantal dingen die helpen. Wij nemen je mee met 10 tips om ’s winters de goede fietskleding te kiezen.
Regels zijn er niet
Wind, regen, zon, temperatuur, gevoelstemperatuur. Type training, type persoon, het maakt allemaal uit bij het kiezen van de juiste kleding. De keuze van je winterfietskleding is daarmee een stuk complexer dan het een twee drie lijkt. Regels zijn er niet en zelfs de meest ervaren fietsers zitten er nog wel eens naast. Wij geven je een aantal handige tips waarmee we jou niet in de kou laten staan.
1. Arm- en beenstukken
Arm- en beenstukken, zijn misschien wel de beste uitvinding sinds, naja, sinds forever. Wij adviseren altijd om laagjes te gebruiken en zeker met temperaturen rond de 10 tot 15 graden zijn arm- en beenstukken heel erg fijn. Je wintertenue wordt in een handomdraai een zomertenue, al naar gelang je behoefte. Niet alleen handig met bijvoorbeeld half bewolkt weer, maar ook fijn voor de portemonnee. Hiermee kun je veel geld besparen. Arm- en beenstukken zijn er in verschillende soorten en maten. Kies uit ongevoerde of gevoerde been- en armstukken, of voor waterafstotende of katoenen. Ideaal in het voor- en najaar, wanneer het ’s ochtends vaak nog fris is terwijl later op de dag de zon doorbreekt.
2. Lange fietsbroek met zeem
Als het kouder wordt (denk aan temperaturen onder de 10 graden) en je je beenstukken echt niet meer uit wilt doen, heb je toch een lange fietsbroek nodig. Je kunt altijd een lange broek zonder zeem over je zomerbroek aandoen, maar een lange broek met zeem is echt fijner en sluit veel beter aan. Daardoor heb je ook minder last van irritatie op plekken waar je dat absoluut niet wilt, zoals bijvoorbeeld je liezen of je knieholtes.
Met of zonder bretels is een persoonlijke keuze. Wij rijden het liefst met bretels (bibtights). Deze lopen hoger door op je buik en rug, waar vaak ook wat extra voering zit. Heerlijk warm dus op een koude dag. Ook in de winterbroeken heb je vele soorten, van ‘lichte winter’ tot ‘deep winter’, dus tussen dunnere stof of dik gevoerde met fleece. Zoals bijvoorbeeld de Ixa Thermodry van Etxeondo of de Olaia Winter Bib Tight, jouw favoriete broek tijdens echt koude dagen.
3. Houd je voeten warm
Niet is vervelender dan koude voeten. Ben jij ook een onverbeterlijke koukleum met een slechte bloedomloop? Dan zijn deze trucjes om jouw voeten warm te houden heel erg handig
- Raceschoenen zitten vol met ventilatiegaten, bovenop en vaak ook nog in de zool. Door die af te plakken, houd je de koude lucht tegen. Dat maakt ze al een stuk warmer. Je kunt ook iezen voor dedicated Winterschoenen
- Overschoenen zijn ideaal om wind en water tegen te houden. Je hebt ze in allerlei varianten, van dunne waterdichte hoezen tot dikke neopreen overschoenen. Neopreen houdt de koude wind goed tegen maar sluit je fietsschoenen helemaal af. Worden jouw voeten snel klammig, dan kun je misschien beter geen neopreen kiezen.
- Is het iets warmer, dan kun je ook kiezen voor neus-overschoenen die enkel de neuzen van je schoenen bedekken. Dat ziet er wel wat koddig uit maar het is heel handig.
- Op de echt koude dagen draag ik skisokken in combinatie met mijn oude, iets te grote Shimano-fietsschoenen. Heerlijk warm! Let op: zorg ervoor dat je tenen genoeg ruimte hebben. Zitten ze bekneld, dan zullen ze alleen maar kouder worden.
- Decathlon verkoopt goedkope ‘warmtepacks‘ voor in je schoenen en handschoenen. Deze voetverwarmers blijven uren warm!
4. Doe een muts onder je helm
Je verliest veel warmte via je hoofd. Doe daarom een muts onder je helm, die zijn er in vele soorten en maten. Als het iets minder koud is, kies dan voor een buff (ook handig om de wind uit je nek te houden) of een hoofdband die wel je oren maar niet je hoofd bedekt. De buff kun je eventueel ook als hoofddeksel gebruiken. Die zijn namelijk op acht manieren op je hoofd te doen. Handy.
5. Kies de juiste fietshandschoenen
Lange fietshandschoenen zijn onmisbaar in de winter. Welke je kiest, hangt af van de temperaturen waarin je wilt gaan fietsen. Ik heb twee paar winterhandschoenen: één paar dun gevoerde voor temperaturen van pakweg 12 tot 8 graden, en één paar echt dik gevoerde handschoenen van Roeckl voor als het kouder is.
Belangrijk: kies altijd fietshandschoenen waarmee je goed grip op je stuur en vooral je remmen hebt. Ze moeten niet te groot zijn, maar zeker ook niet te klein. Passen is dus het devies.
6. Kleed je luchtig genoeg
Je wilt je misschien zo warm mogelijk aankleden met een windstopper en gevoerde fietstrui. Maar als je echt gaat trainen, dan is het cruciaal dat jouw zweet kan verdampen. Anders wordt je kleding nat en krijg je het alsnog heel koud. Eigenlijk moet je het net fris hebben als je naar buiten stapt. Want als je eenmaal gaat bewegen, dan krijg je het vanzelf warm. Bij extreme kou gaat dit misschien niet helemaal op, maar zeker bij temperaturen tussen de 5 en 15 graden kun je beter net iets te fris gekleed zijn.
Handig: je rits van jouw jack even open zetten. Daarnaast zijn windstopper vesten het meest fijn. Een warme body is ook heel fijn.
7: Blijf droog met een goed mesh zweetshirt
Deze tip is vooral goed als je veel zweet. Draag als basislaag altijd een mesh zweethemd. Dit vormt een laagje tussen je huid en je kleding. Het geeft geen warmte en heeft maar één functie: het zweet zo snel mogelijk afvoeren. Het maakt echt een groot verschil! Hoe minder je zweet, vooral in het begin, hoe makkelijker het is om warm te blijven.
Zo’n mesh zweetshirt kun je ook goed onder jouw thermo dragen.
8. Handig: een windstopper body
Een dunne windstopper body zonder mouwen is altijd handig om bij je te hebben. Dit weegt niks en neemt bijna geen ruimte in beslag in je achterzakje. Het is vaak net genoeg om de koude lucht even van je lijf te houden, zonder dat je de boel afsluit. Voor mij is dit perfect gebleken tijdens pauzes en afdalingen.
Een body is heel goed samen met armstukken te gebruiken. Je kunt ‘m zelfs onder het fietsen aan- en uitdoen! Je bent ultiem flexibel gekleed. En nog een voordeel: ze zijn over het algemeen niet duur.
Wil je een windstopper echt gaan dragen ter vervanging van een trainingsjack? Investeer dan in goede kwaliteit (ademend vermogen) en kies bijvoorbeeld een Gore windstopper. Je hebt ze met afritsbare mouwen, ritsen die je open kunt zetten of met reguliere stof op de rug.
9. Water- en winddicht jack alleen als het ECHT nodig is
Is het buiten gewoon een beetje fris (zeg een graad of 10) en gaat het niet regenen? Laat dat water- en winddichte trainingsjack dan lekker in de kast zitten. Kies dan liever voor een wat dikker shirt met lange mouwen en eventueel een lichte windstopper (zie punt 8). Je bent dan flexibeler gekleed bij wisselende temperaturen en kunt je jack langer doordragen, ook als het minder koud is.
Als je kiest voor een fietsjack met windstopper panelen, zorg dan wel dat het een hele goede is, die zeker voldoende ademt. Bij fris maar droog fietsweer kun je ook kiezen voor een fietsshirt met lange mouwen. Die heb je in gevoerde en ongevoerde varianten. Doe er een zweethemd met lange of met korte mouwen onder, afhankelijk van de temperatuur. Met een windstopper body achterin je shirt ben je super flexibel gekleed.
10. Koop een (dun) regenjasje
Met een oprolbaar (en goedkoop) regenjasje heb je geen duur waterdicht trainingsjack meer nodig! Zo’n regenjackje is perfect om even aan te schieten bij een klein buitje. Trek ‘m daarna wel zo snel mogelijk weer uit, want het sluit de lucht volledig af (daarom werkt zo’n jasje prima om het in ‘noodgevallen’ snel warm te krijgen.) Kies je regenjackje liever een maatje te groot, dan kun je het makkelijk aantrekken over je met repen en overkleding volgestopte achterzakjes (handig tijdens een toertocht). Ga je echt fietsen in de regen, kies dan voor een waterdicht regenjack, met Gore-Tex.
Wielrennen als het vriest
Fietsen kan met alle temperaturen, mits je je goed aankleed. Als het vriest is het vaak oppassen op de weg, maar ook daar is mee te werken. Tegenwoordig is er veel gestrooid op de reguliere fietspaden. . Pekel is niet per se goed voor jouw fietsframe, dus na een winterritje moet je altijd poetsen. Tegenwoordig kun je een hoop oplossen met laagjes en is de meeste kleding ook tot -2/-4 goed te gebruiken. Luister wel altijd naar je lichaam. Als je merkt dat je jouw hartslag niet meer goed omhoog krijgt bij een sprintje, duik dan zo snel mogelijk een café in voor een kop koffie of chocomel. Fietsen in de sneeuw (bij lage temperaturen dus) is echt magisch!
Blijf proberen!
Er is helaas geen magisch shirt of fietsjack dat precies goed is voor specifieke temperaturen en omstandigheden. In de winter is het gewoon echt moeilijker om je goed te kleden voor het wielrennen. Varieer, probeer en onthoud wat goed werkte.
Welke fietskleding pakt voor jou goed uit in de herfst en winter. Heb je nog aanvullende tips? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder dit verhaal!
Volg deze blog
De beste tip is toch dat je je niet al te warm aan moet kleden. Als je overmatig gaat zweten dan is er geen kledingstuk meer dat je warm kan houden.
Ik heb voor deze tijd over de lange van een zeem voorziene broek een korte oude waar ik de zeem uit verwijderd heb.
Houd toch je bovenbenen wat warmer en we gaan toch niet als mannequin fietsen.
Groetjes Theo.
Grappig dat iedereen zo z’n voorkeur heeft waar je het warm wil hebben. Ik vind het persoonlijk wel fijn als het niet te warm in mijn lies is. Zelf heb ik vaak koude armen terwijl de rest dan vaak goed is. 🙂
Goed overzicht, bedankt.
Ik vind een spatbord in de winter echt veel helpen. Bijvoorbeeld de SKS beumels is er makkelijk op te zetten en eraf te halen. Het houdt je droger en het is ook veel fijner als je in een groep rijdt in de nattere periode.
groeten
Dat is inderdaad een hele goede tip! Het ziet er niet uit, maar ik rij er zelf ook mee rond. Wel zo sociaal in een groep inderdaad.
Wat een leuk stuk over de kleding. Vooral het afplakken van je schoenen en de warmtepacks van dechatlon, kosten echt niks die dingen, zijn een eye opener voor mij. Ik heb een hele slechte doorbloeding in mijn handen en voeten. Dus ik hoop dat dit de oplossing is.
Goed verhaal! Aanvullende tip voor de mountainbiker: in het bos kan het vaak een laagje minder of hetzelfde bij een graadje of vijf kouder 😉
Thanks voor de tips! Leuk te zien dat iedereen zo zijn/haar eigen oplossingen bedenkt.
Prima informatie Janneke. M.n. de tip m.b.t. de been- en armwarmers vind ik een goede! Dankjewel, Lex.
PS: m.b.t. tip 4 (muts onder de helm): heb jij ervaring met hoesjes die de helm afdekken (die over de helm heen gaan i.p.v. er onder)?
Hoi Lex!
Ik zelf heb een helm van Lazer waar ik een harde “shell” op kan zetten (kreeg ik er gratis bij) zodat die dicht is. Persoonlijk vind ik dat prettig als het regent. Ik zal echter nog steeds een muts of buff over mijn voorhoofd en oren moeten trekken want die worden desondanks heel koud door de rijwind. Dus alleen een cover is helaas zelden genoeg.