Wielrennen wat te eten?

Afvallen en wielrennen zónder spaghettibenen

Januari, dé afvalmaand van het jaar. Eind december begon het al te bruisen, in januari moeten de kilo’s eraf. Maar hoe doe je dat nu? Eten, wielrennen en toch afvallen? Afvallen betekent voor veel vrouwen minder eten. Minder eten betekent minder energie, dus hoe ga jij dan je kilometers doorkomen? Ik ga je in dit blogbericht op weg helpen naar een goede balans in je voeding.

“Gewicht verliezen”, dat is hoe ‘afvallen’ omschreven staat in het woordenboek. De basis van gewicht verliezen is eigenlijk heel simpel. Je moet zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbrandt.

Je lichaam komt op deze manier energie te kort en gaat dit aanvullen met de reserves die zijn opgeslagen in je lichaam. Het gevolg hiervan is dat je gewicht verliest.

Perfect bedacht, maar hoe doe je dit nu in de praktijk?

Perfect bedacht, maar hoe doe je dit nu in de praktijk? Want er is geen enkele dag hetzelfde, je gaat niet iedere dag honderd kilometer fietsen. Soms ga je maar dertig kilometer, soms fiets je niet en wellicht ga doe je ook nog een andere sport of activiteiten.

Het calorietekort dat je nodig hebt om af te vallen, kun je op drie manieren creëren:

3 manieren om af te vallen:

  1. Meer calorieën verbranden door bewegen.
  2. Minder calorieën eten.
  3. Een combinatie van 1 en 2.
Fietsen en afvallen

In ons geval willen we fietsen en afvallen. De combinatie van bewegen en een goed voedingspatroon zorgt voor de snelste resultaten, maar tegelijkertijd is het ook de moeilijkste combinatie.

Als je wilt afvallen, is een extra ritje op je fiets zo gemaakt. Dat hoef ik je vast niet uit te leggen. Zeker als je jouw fietsactiviteiten bijhoudt, zie je dat je zo een paar honderd calorieën gedag zegt tijdens een ritje.

De ellende begint als je spaghettibenen krijgt tijdens het fietsen

Minder calorieën eten is vaak ook niet het probleem op zich. Maar de ellende begint als je ‘spaghettibenen’ krijgt tijdens het fietsen. Benen waar de kracht uit is. Duizelig worden tijdens het sporten is ook een veel gehoord probleem. Dat wil je niet.

Wielrennen, bewegen en voeding
De ene keer fiets je dertig, dan misschien zestig kilometer.
Voeden in plaats van vullen

De sleutel van het succes ligt in het verschil tussen voeden en vullen. Vullen is makkelijk, je vult je maag met eten. Je eet wat je wilt, wat je denkt dat goed is en je maag is vol.

Voeden is lastiger. Je eet daarbij ook je maag vol, maar daarnaast voed je ook je lichaam. Je denkt na over wát je in je maag stopt.

Dus… wat te eten?

Onze voeding bestaat uit:

  • koolhydraten (brandstof)
  • eiwitten (bouwstof)
  • vetten (brandstof en beschermstof)

Het verhaal is een beetje technisch, maar zie ons lichaam als een machine. Een machine heeft brandstof nodig om te werken. Indien het geen brandstof krijgt, hebben we altijd nog een reservetank. De reservetank is in dit geval onze vetopslag.

Het kost ons lichaam behoorlijk wat moeite om de reservetank aan te breken. Ons lichaam is gemaakt om de voeding die het binnen krijgt, te gebruiken. Wat over is, gaat naar de reservetank.

Ontbijt_afvallen_wielrennen
Mijn favoriete ontbijt: magere yoghurt met suikervrije granola.
Energie komt langzaam vrij

Als je op langere termijn te veel in je reservetank stopt, kom je aan. Het nadeel van je reservetank is dat deze energie niet per direct beschikbaar is. De energie uit je reserves komt dus langzamer vrij dan de energie uit je voeding.

De goede balans in je voeding creëer je door een kloppende combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Je zou dus iedere dag aan jezelf moeten vragen wat je die dag gaat doen. Ga je sporten? Ga je fietsen? En hoe lang ga je fietsen?

Je zou iedere dag aan jezelf moeten vragen wat je die dag gaat doen

Stel jezelf eigenlijk de vraag: hoeveel brandstof heb ik nodig? Met in je achterhoofd de kennis dat je koolhydraten nodig hebt om te verbranden, eiwit om te bouwen en vet om te beschermen, kun je voor jezelf bepalen wat jij nodig hebt.

Tot dusver de theorie. In mijn volgende blogbericht vertel ik meer praktisch hoe je je lichaam bewust voedt. Wat te eten tijdens een rustdag? Hoe zorg je dat je genoeg power hebt als je gaat fietsen? Je leest het morgen op Zijwielrent.nl.

Volg deze blog
Ingrid Vreijsen gewichtsconsulente
Ingrid Vreijsen

Hoi! Mijn naam Ingrid Vreijsen. Ik ben als BGN-gewichtsconsulente werkzaam in mijn eigen praktijk: Praktijk Corpus. Hier begeleid ik mannen, vrouwen en kinderen naar een gezond gewicht. Ik heb mezelf gespecialiseerd in vrouwen en kinderen, speciaal voor deze doelgroep heb ik het online programma gezonde moeder opgezet. Ik ben zelf een fanatiek mountainbikester. Met mijn MTB maak ik lange ritten op de weg maar ook modderhappen behoort tot mijn favorieten. Ik vind fietsen de heerlijkste manier om te ontspannen. Op Zijwielrent.nl blog ik over voedingsgerelateerde onderwerpen. Als je graag meer informatie wilt lezen over een bepaald onderwerp, stuur mij dan een berichtje via info@praktijkcorpus.nl.

More Posts

Landal GreenParks Ouddorp Duin – perfecte uitvalsbasis voor een rondje fietsen over de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden

Op weg naar The Ride Ventoux 2024 | P.L.E.Z.I.E.R.

Hoe kies je de juiste fietskleding: Wat te dragen onder verschillende weersomstandigheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

ZijWielrent © 2024