Buitenband racefiets opleggen zonder moeite
Het terug opleggen van de buitenband van je racefiets is een berucht klusje. Het laatste stukje van de band gaat vaak maar moeizaam over de velg heen. Vaak worden bandenlichters gebruikt om dit voor elkaar te krijgen, met de kans dat je daarmee de binnenband lekprikt. Ook nemen veel fietsers een forse bandenknecht mee.
Er is een trucje waarmee je de buitenband ook zonder bandenlichters of bandenknecht op de velg krijgt.
Bart maakte bovenstaand filmpje voor een vriend, en ik vond het zo helder dat ik het graag met je deel. Hieronder leg ik de methode verder uit.
Buitenband opleggen stap voor stap
Uitgangspunt: Je hebt eerst de binnenband in de buitenband gestopt, en de buitenband al voor de helft in de velg gelegd. Bekijk hier mijn tutorial ‘lekke band racefiets wisselen‘ om te zien hoe je dit doet.
Nu ga je de buitenband erop leggen:
- Begin tegenover het ventiel. Duw de band in de velg, tot zover je kunt. Let erop dat de binnenband niet gedraaid of klem komt te zitten tussen de velg en de buitenband. Het laatste stukje bij het ventiel bewaar je voor het laatst.
- Begin nu weer tegenover het ventiel. Nu komt het trucje: pak de buitenband tussen duim en wijsvinger, en duw de band naar het midden/hart van de velg. (Omdat de velg een kleinere diameter heeft in het midden, krijgt de buitenband op deze manier meer ruimte).
- Werk op deze manier beide kanten rond richting het ventiel. Probeer ondertussen wat trekkracht op de band te houden.
- Het laatste stukje band moet je nu redelijk gemakkelijk op de velg kunnen krijgen. Herhaal indien nodig een paar keer deze handeling totdat je de band erop hebt.
Zelfs nieuwe buitenbanden en krappe buitenbanden kun je op deze manier op de velg monteren, met je eigen blote handen. Probeer het maar!
Met dank aan fietsmonteur Marco van Oord van Bike Pit Stop, die ons deze methode heeft geleerd.
Volg deze blog
Dit is een “gouden” truc. Stevig geworsteld met het omleggen van een nieuwe buitenband, mij afvragend waarom dat de vele malen in het verleden veel minder moeite kostte. Enigszins gefrustreerd op internet op zoek gegaan naar bruikbare aanwijzingen.
Als je deze methode van Marco van Oord nauwgezet volgt is het omleggen van een nieuwe buitenband met alleen je handen goed te doen (vraagt een redelijke kracht in je handen). De tweede band lag er dus vlot omheen.
Dank voor het artikel.
Voor een racefiets band werkt dit, maar voor een Schwalbe ATB band kun je dit vergeten.
Dan wordt het bankschroef werk
voor mij werkt het ook met een (schwalbe)mtbband, zoals in het filmpje… de uitdaging is in dit geval (dat is tenminste mijn ervaring) om de band er zonder bobbel (hobbelen tijdens het rijden) op te krijgen. Daarvoor gebruik ik zeepsop (afwasmiddel in water) en smeer die op zijkant vd buitenband en pomp m dan tot een barretje of 4 op (veelste hard)… dan plopt ie op zn plek 😉
Dat is ook een manier. Soms wil groene zeep ook helpen.
Verder gebruik ik talkpoeder voor de binnenband. Maar dat is misschien wel bekend.
Pff hoe simpel kan het zijn, nooit geweten maar na veel worstelen nu in 1x gelukt. Ga nog veel lol hebben van deze truc. Merci!
Hoi Hans, wat leuk om te horen! Daar doen we het voor :D!
Ik kreeg de buitenband er ook met geen mogelijkheid op, 2 bandenlichters afgebroken. En na deze video gezien te hebben ging het idd met blote handen 🙂
Het werkt gewoon perfect op deze manier. Dus dames jullie kunnen het ook.
Ik deed dit altijd zo. Alleen de laatste stap niet. De kracht ontbrak mij, omdat sommige buitenbanden zo strak zitten dat het niet meer gaat. Bandenlichters zijn geen oplossing. De naam zegt het al.
Ik heb het ook wel geprobeerd door tegenover het ventiel te beginnen en dan langs de rand van de velg met duim en wijsvinger een beetje ruimte te maken. Advies van mijn vader. Dit vergt wel enige kracht.
Al meerdere malen band met moeite gewisseld, nu zonder problemen! Hoge velg en zeer moeilijk band op te leggen! Nu fluitje van een cent. Met blote hand! Toppie , thnx!
Echt goed om te horen, blij dat je hiermee geholpen bent!
Mooi! Heb ongeveer een kwartier zitten sumoworstelen met een band van Italiaanse makelij (waarvan in de review gezegd wordt dat ie ‘best wel moeilijk’ om te leggen is maar tegenover het ventiel beginnen is een gouden tip. Tweede band kostte beduidend minder tijd en kracht. Thnxs!
Wat fijn om te horen Richard. Top!