‘Gericht trainen maakt van iedereen een betere fietser.’ 

Als je de liefde voor het fietsen eenmaal te pakken hebt, dan is de volgende stap vaak dat je ook beter wilt worden. Sneller of verder fietsen, je sterker voelen op de fiets, of naar een uitdagend doel toewerken. Trainen dus en daarmee een betere fietser worden. En dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een fietstrainer inschakelen die schema’s voor je maakt. Of je volgt een trainingsschema of trainingsplan van bijvoorbeeld Zwift of Garmin. 

Na eerst een tijd met trainer Jacob Veenstra te hebben gewerkt, train ik sinds een paar maanden met JOIN Cycling. JOIN is een trainingstool in de vorm van een app, waarmee je slimme en flexibele trainingsschema’s kunt opstellen op basis van je doel, je beschikbaarheid en je trainingsgeschiedenis. 

Wat is het verhaal achter JOIN? Waarom zou je als recreatieve fietser serieus gaan trainen? En moet je dan precies doen wat JOIN zegt? 

Wij gingen in gesprek met Jim van den Berg, CEO en founding father van JOIN. Samen met voormalig profwielrenner Laurens ten Dam en Stefan Bolt maakt Jim bovendien de succesvolle Beter Worden Podcast

Interview met Jim van den Berg, CEO en oprichter van trainingstool JOIN Cycling door Ruth Koops van ’t Jagt

Trainen is niet alleen iets voor de profs

Het verhaal van JOIN is voor een groot deel ook het verhaal van Jim zelf. Als fanatieke semi-professionele wielrenner en bewegingswetenschapper startte hij in 2010 samen met zijn compagnon een trainings- en coachingsbedrijf (Cycling Lab) voor professionele wielrenners. Van bikefittings en inspanningstesten tot trainingsschema’s en voedingsplannen. Cycling Lab groeide en met elke twintig nieuwe renners kwam er een nieuwe bewegingswetenschapper bij het team. 

‘Maar zo bereik je een heel groot gedeelte van wielrennend Nederland niet. Die recreatieve fietsers zitten niet per se te wachten op een coach die ze belt en zegt: ‘Probeer wat meer te doen.’ Als recreatieve fietser is je grote fietsdoel misschien belangrijk, maar dat moet wel in het hele plaatje passen met werk en gezin.’ Bovendien is een trainer die persoonlijke schema’s maakt niet goedkoop. 

Zo ontstond het idee om te proberen om ‘die hele grote pyramide onder de fanatieke profs te bereiken.’ En dan niet alleen door de coach te vervangen door AI (kunstmatige intelligentie), maar ook door adaptieve trainingsschema’s te maken die anders zijn dan de ‘vaste, gestructureerde’ trainingen. Dat idee leidde in oktober 2020 tot de lancering van JOIN Cycling. 

Brug bouwen tussen twee fietswerelden.

Met JOIN wil Jim dan ook een brug bouwen tussen twee fietswerelden en een vertaalslag maken van het hoogste niveau naar het recreatieve wielrennen. Zo brengt JOIN de wereld van de fanatieke professionele wielrenners en de wereld van de recreatieve fietsers dichter bij elkaar. ‘Nog steeds wordt er gekeken naar het hoogste podium alsof daar dingen gebeuren die niet bruikbaar zouden kunnen zijn voor gewone recreanten. Er bestaat een verkeerd beeld, waarbij veel mensen denken dat alles wat de profsporter doet qua training, voeding en levensstijl altijd 100% picture perfect is.’ 

‘Maar ook profs doen regelmatig iets dat niet in het boekje staat. Mede door sociale media zoals Instagram maar ook Strava wordt er een werkelijkheid gecreëerd die helemaal niet bestaat. Profrenners doen ook maar twee hooguit drie belangrijke workouts in een week. De andere helft van de trainingen zijn rustige duurtrainingen.’ 

Het hoeft niet perfect om beter te worden

Kortom, je moet niet proberen om alles perfect te doen. Of zoals Jim het zegt: ‘Als je denkt dat je 100% right moet doen, is de drempel om te beginnen gigantisch. Dan beginnen mensen er vaak niet eens aan. Of ze geven snel weer op. Wat wij met JOIN proberen is juist mensen te laten ervaren: ook al doe je maar 1 gestructureerde training per week, dan zul je merken dat het je helpt, dat je ervan leert, dat je er voldoening uithaalt, dat je progressie maakt.’ 

JOIN is dan ook een tool. Een tool die je vertelt wat je vandaag het beste zou kunnen doen op basis van je huidige niveau, wat je eerder die week hebt gedaan en hoe zwaar je dat vond, hoeveel tijd je hebt en wat je doelen zijn. En dat betekent dus niet dat je precies moet uitvoeren wat JOIN je voorschrijft. Als je ook een keer een rondje wilt hardlopen, met een groepje wilt fietsen, of een keer gewoon op de bonnefooi op pad gaat, is dat dus helemaal prima. Die andere activiteiten neemt JOIN mee in je ontwikkeling als fietser, en de intensiteit van de volgende trainingen wordt daar bovendien op aangepast. Kortom, JOIN helpt je om zo te gaan fietsen dat je er ook daadwerkelijk beter van wordt. 

Magic van JOIN werkt ook voor de profs

Wat is dan de magie van JOIN volgens Jim? ‘JOIN ziet wat je doet en zet een rode draad uit, zonder een waardeoordeel. Daarmee helpt JOIN je om de rode draad vast te houden. We zijn immers geen robots: iedere dag waait de wind een beetje anders. Een computer is beter in staat om met meer variabelen een betere route uit te zetten.’ 

Wat Jim tot nu toe het meeste heeft verrast in de ontwikkeling van JOIN is dat die magie blijkbaar ook voor professionele wielrenners werkt. Inmiddels zijn er meerdere fanatieke profs die JOIN gebruiken om beter te worden, denk bijvoorbeeld aan Laurens ten Dam en Thijs Zonneveld. Ook in die zin slaagt Jim er met JOIN in om de brug tussen die twee fietswerelden te bouwen. 

Vrouwen en JOIN

Als het gaat om bruggen bouwen, dan lijkt JOIN daar wat betreft profs en recreanten aardig mee op weg. Maar als het gaat om fietsende vrouwen dan is er nog een wereld te winnen. Want op dit moment is slechts 7% van de JOIN-gebruikers vrouw. Hoewel die cijfers behoorlijk representatief zijn voor de fietsindustrie in het algemeen, heeft Jim wel degelijk ambities om meer vrouwelijke fietsers te bereiken. Zo maakten ze een podcastaflevering van Beter Worden met gynaecoloog Anne Marijn van der Graaf over de invloed van de menstruatie op sportprestaties. Ook zou Jim graag zien dat het mogelijk wordt om in JOIN rekening te houden met de menstruatiecyclus. 

Beginnen met JOIN

Wanneer is het als vrouwelijke fietser slim om te beginnen met JOIN? ‘Als je echt net begint met fietsen, of je nu man of vrouw bent, dan zou ik gewoon eerst een jaar lekker gaan fietsen. Mooie routes ontdekken, gewoon lekker trappen. Als je het dan nog steeds leuk vindt, dan kun je overwegen om een vermogensmeter aan te schaffen en te beginnen met trainen met JOIN. JOIN is namelijk vooral geschikt voor wielrenners die vermogensmeters gebruiken.’  

En dan word je dus zelfs al een betere fietser als je maar één gerichte training per week doet. Want gericht trainen maakt van iedereen een betere fietser. Hoeveel beter? Om die vraag te beantwoorden schrijf ik de komende tijd over mijn eigen ervaringen met JOIN. 

Cijfers 

  • 7 % van de JOIN-gebruikers is vrouw
  • vrouwen trainen gemiddeld 2,5 uur per week in JOIN. 
  • mannen trainen gemiddeld 3,1 uur per week in JOIN.  
  • vrouwen trainen gemiddeld zo’n 30% minder uren per week. 
  • het gemiddelde JOIN-level van vrouwelijke JOIN-gebruikers is 13.4. 
  • het gemiddelde JOIN-level van alle JOIN-gebruikers is 18. 
  • het gemiddelde eFTP van vrouwelijke JOIN-gebruikers is 185. 

Meer weten of beginnen met trainen met JOIN? 

Kijk op https://join.cc/nl/

Lees ook: Trainen voor The Ride en andere meerdaagse tochten

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Landal GreenParks Waterpark Sneekermeer als perfecte uitvalsbasis in Friesland

Spaanse zevenklapper | Op weg naar The Ride 2024

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024