Gravelfietsen bij Landal Klein Oisterwijk: offroad door de Loonse en Drunense Duinen

Wat een geluk! Een paar weken nadat we op bezoek zijn bij Landal Sallandse Heuvelrug, zijn we alweer uitgenodigd voor een weekend gravelfietsen bij Landal Klein Oisterwijk. Inderdaad, in het altijd gezellige Brabant. En ook ditmaal gaat de gravelfets mee. Manon, Leandra, Andrea en Aniek ontdekken de gravelpaden rondom de Loonse en Drunense Duinen en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Hoe dat was? Aniek vertelt je er alles over!

Tekst en foto’s: Aniek Rooderkerken – Avontuuropreis – Lees ook: Een midweek gravelfietsen vanaf Landal Sallandse Heuvelrug

Ingenesteld in het groen

Heerlijk! We mogen weer een nieuw fietsgebied verkennen. Nadat ik een paar weken geleden ook op reis ging naar de Sallandse Heuvelrug, ontdek ik ditmaal de omgeving van Oisterwijk. Ik besluit om vanuit Utrecht met de trein naar het zuiden af te reizen. Ik nestel me in de coupe, met mijn gravelfiets en een tijdschrift om de tijd te doden, en na een klein uurtje stap ik station Tilburg uit. Vanaf hier is het een kleine 13 kilometer fietsen naar het park. Wat mij meteen opvalt: het park ligt midden in een bosrijke omgeving, vlak naast natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dat belooft veel voor de komende dagen. 

Prachtig huis

Ik fiets het park op en ga op zoek naar onze accomodatie. We zijn met zijn 4-en ditmaal, maar we hebben het geluk dat we een 6-persoons huisje hebben gekregen aan de rand van het park. Nummer 325, ik zie het al. Het blijkt een duurzaam en volgens mij behoorlijk nieuw huisje te zijn. Met 2 ruime 2-persoons slaapkamers en een slaapzolder met 2 losse bedden. En, zo zie ik als ik de badkamer in spiek, we hebben een regendouche. Heerlijk om hier na het fietsen onder te staan. En – wel zo fijn tijdens een fietstrip – de huisjes hebben een overdekte veranda waar de fietsen beschut kunnen staan.

Single trails en duinen

Je zou op die veranda natuurlijk ook lekker kunnen ontbijten, maar daar is het in februari nog nét iets te koud voor. En het weerbericht is trouwens ook niet denderend. Er is wat regen voorspeld maar, zo besluiten we, als we tussen de buien door fietsen kunnen we twee mooie lange routes maken dit weekend. Op zaterdag fietsen we eerst richting de Loonse en Drunense Duinen. Het is goed te merken dat het hier de afgelopen tijd flink geregend heeft. Een aantal paden zijn veranderd in diepe plassen. No way dat we hier doorheen kunnen fietsen. Maar een geluk bij een ongeluk is dat de omweg ons naar het mountainbikeparcours brengt. (Let op! Om hier over de mountainbiketracks te mogen rijden heb je een Natuurmonumenten MTB-vignet nodig) We crossen over mooie singletracks die niet al te technisch zijn, dus prima te fietsen op een gravelbike. Zo nu en dan heb je mooi zicht over de duinen. Wauw, wat is het hier mooi! De wind kan hier ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap.

Efteling en meer

Als we genoeg hebben van het zigzaggen over de single trails, laten we het parcours achter ons. Via de Efteling, we zitten natuurlijk dicht bij Kaatsheuvel, fietsen we door de Boswachterij Dorst naar Breda. Tijd voor een koffiestop. En in Breda kan dat nergens beter dan bij fietscafé Kamu. Al snel staan de cappucino’s en de chai latte’s op tafel. Niet veel later volgen de wentelteefjes (met citrushoning en basilicum!) en broodjes met smashed peas en feta. Inmiddels begint het dan toch te regenen, maar gelukkig zitten de meeste kilometers er op. Nog een klein uurtje door de bossen fietsen, en dan zijn we weer bij Landal. Die regendouche wacht op ons. 

Heidevelden en tankbanen

Modder, modder en modder, zo kun je de 2e fietsdag het best samenvatten. Om de ergste regen te ontwijken beukten we rustig te ontbijten en wat later op de fiets te stappen, maar alsnog is het een natte dag. We hebben een route uitgezet die voor een deel over de Oirschotse heide voert. Nu is er in februari weinig te zien van deze heide, maar ik maak meteen een mental note om hier zo rond augustus terug te komen wanneer de heide in bloei staat. 

Vandaag is het hard werken. De brede zandwegen waar we overheen fietsen, de tankbanen, zijn veranderd in zompige modder waar diepe sporen in getrokken zijn. Het is stoempen om er doorheen te komen, menig veldritparcous is er niets bij. Ook vandaag is het wat schaven aan de route, sommige gravelpaden zijn echt te modderig of er ligt simpelweg teveel water. Maar met een omweg of een stukje afsnijden kom je er ook. En als we eenmaal aan de pannenkoeken en kaaskroketten zitten tijdens de lunch, zijn we de modder (en de lekke band) zo vergeten. Wat een fietsroutes! Zo mooi, dat we hier eigenlijk in het voorjaar of de zomer weer eens terug moeten komen. 

Gravelfietsen bij Landal Klein Oisterwijk – routes vanaf het park

Dit jaar verkennen we samen met Landal GreenParks alle 12 provincies van Nederland. We trapten de reeks af op de Sallandse Heuvelrug in de sneeuw. Nu is ook het gravelparadijs in het Noord Brabantse Oisterwijk afgevinkt. Want het moge duidelijk zijn, je kunt hier prachtig gravelfietsen. Op het Komoot account van CyclingDestination vind je tips voor gravelfietsroutes vanaf Landal GreenParks Klein Oisterwijk. En binnenkort ook mooie fietsroutes vanaf andere parken in de overige 11 provincies! Wil je nog meer route inspiratie? Kijk dan ook naar onze route collectie op ons platform.

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024