Training

Met je racefiets over obstakels springen in 3 oefeningen

Laatste update: 26 december 2019

Extra handig in de herfst: over takken en andere obstakels kunnen springen met je racefiets. Dit geeft je een extra optie naast remmen en sturen. Ik heb de techniek afgelopen voorjaar geleerd tijdens de Join the Race training in Breda. Met deze drie oefeningen heb jij het ook zo onder de knie.

Laatste update: 26 december 2019

Oefening 1: voorwiel optrekken

Als eerste probeer je je voorwiel even op te trekken. Dit heb je vast al vaker gedaan, bijvoorbeeld bij naderen van richeltjes of het oprijden van een stoepje.

Leer jezelf meteen de goede positie aan voor het springen: licht uit het zadel en je pedalen horizontaal, dus één voet voor, een voet achter. Al fietsend houd je je voeten even stil, en dan til je je voorwiel op met je armen.

Oefening 2: achterwiel omhoog tillen

In de tweede oefening til je je achterwiel omhoog. Je positie is hetzelfde: knieën licht gebogen, dus net boven je zadel hangend, terwijl je een beetje voorover leunt.

En nu komt het: met je voeten trek je je achterwiel omhoog. Dit is echt iets wat je echt moet ervaren: dat je met je voeten je racefiets kunt optillen. Dat kan gewoon, want die zit vast aan je pedalen. Hiermee heb je meteen de basis te pakken van het echte springen.

Hier zie je beide technieken: Bart trekt zijn achterwiel omhoog, en Koen zijn voorwiel.

Oefening 3: allebei de wielen omhoog

Nu is het zaak om allebei de wielen tegelijk omhoog te trekken. Met je voeten trek je je achterwiel omhoog, en met je armen tegelijkertijd je voorwiel. Hierbij moet je je balans zien te vinden tussen voor en achterwiel optrekken. Je hopt echt omhoog, met die fiets nog aan je voeten. En dan ben je dus aan het springen. Erg leuk om te ervaren!

Whiii! Springen met je racefiets is leuk en niet moeilijk. Foto: Hans de Gruijter.

Hoger en verder springen met je racefiets

Kun je eenmaal op deze manier gebalanceerd springen, probeer dan eens om wat harder af te zetten en hoger te springen. Dan kun je zo over een tak hoppen. En, als je snelheid hoger is, zelfs over een complete plas.

In dit filmpje zie je hoe de meester het doet. Vincenzo Nibali springt hier over een plas, op volle snelheid in de afdaling van de Stelvio, vlak voor een bocht. Let op zijn houding: uit het zadel en met zijn voeten horizontaal. Liever springt hij over die plas dan met natte banden de bocht in te gaan. Een snelle beslissing, vol vertrouwen uitgevoerd. Knap!

Join the race

Join the race is een trainingsprogramma van de KNWU, bestaande uit zes technische lessen om meer behendigheid op de racefiets te krijgen. Kijk waar bij jou in de buurt de trainingen plaatsvinden op Jointherace.nl.

Volg deze blog

© Zijwielrent.nl

Over de auteur

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Daarom ben ik de website Zijwielrent.nl gestart. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.