Training

Sneller bochten rijden in 6 oefeningen

Hoe is jouw bochtentechniek? Lig je na een bocht direct op achterstand en moet je steeds hard bijsprinten om weer bij de groep te komen? Dan is het de moeite waard om eens te werken aan je bochtentechniek.

Goed door bochten kunnen rijden is enorm belangrijk voor het kunnen vasthouden van je snelheid. Tijdens de ploegentijdritwedstrijd Red Bull Kop over Kop ondervond ik dit aan den lijve. Je bespaart gewoon enorm veel energie.

Ik ben daarom erg geïnteresseerd in tips die mij kunnen helpen om mijn bochtentechniek te verbeteren. Als ik van de KNWU het aanbod krijg om mee te doen aan een bochtentraining als onderdeel van het lesprogramma Join the Race, zeg ik dan ook geen nee.

Join the race

Join the Race is door de KNWU ontwikkeld voor recreatieve fietsers zoals ik, die technische vaardigheden willen opdoen of overwegen wedstrijden te gaan rijden. Je hoeft niet aangesloten te zijn bij een vereniging om mee te mogen doen. De trainingen gaan onder meer over rijden in een peloton, balans, obstakels vermijden, bochten rijden en sprinten.

Bochten rijden: ideale lijn

Trainer Arnold Heemskerk legt de theorie van bochten rijden uit. Foto: Tim Buitenhuis.

Bochten rijden: de belangrijkste tips

Op een woensdagavond in juni meld ik mij om 19.00 uur op het parcours van Wielervereniging Eemland in Amersfoort voor de bochtentraining. Een groepje fietsers staat al te wachten. Het is een gemêleerd gezelschap, zie ik al snel. Zo’n tien mannen en vier vrouwen in een mix van tenues. Ik ben niet zenuwachtig: het is geen wedstrijd en ik kom hier om te leren. De anderen ook.

Onze trainer is Arnold Heemskerk. Hij neemt ons mee het clubhuis in voor een stuk theorie. Kort samengevat krijgen we de volgende tips:

  • Buiten-binnen-buiten. Rijd de ideale lijn.
  • Doorkijken. Kijk naar het punt waar je uit wilt komen.
  • Benen stil. Binnenpedaal omhoog, buitenpedaal omlaag, druk op het buitenpedaal.
  • Handen in de beugel. Houd je romp laag.
  • Schouder naar buiten, binnenbeen tegen het frame.
  • Aanzetten na de bocht.
Join the Race, technische fietstraining

De ideale lijn, doorkijken, benen stil… Trainer Arnold geeft ons de belangrijkste tips. Foto: Tim Buitenhuis.

Praktijkoefeningen

Na de theorie stappen we op de racefiets voor een reeks oefeningen in de praktijk. Een paar van deze oefeningen deel ik, met toestemming van de KNWU, graag met je. Natuurlijk weegt dit niet op tegen een training onder toeziend oog van een ervaren trainer. Wil je het echt goed leren, kijk dan eens naar het programma Join the Race.

Oefening 1: Kijk waar je heen gaat

Slalom eens tussen een reeks pionnetjes of krijtmarkeringen op de weg. Kijk niet per bochtje naar de pionnen of het asfalt ertussen, maar blijf vooruit kijken naar het punt waar je uit wilt komen. Ofwel: voorbij de laatste pion! Je zult merken dat het prima lukt om de pionnen te ontwijken, ook al kijk je over ze heen.

Clou van de oefening: kijk naar het punt waar je heen wilt gaan. Dus niet naar je voorwiel, de meters vlak vóór je of de vangrail. Heel belangrijk bij bochten rijden, zeker in een afdaling.

Bochtentraining KNWU

Oefening: slalommen terwijl je blijft kijken naar waar je heen gaat. Foto: Tim Buitenhuis.

Oefening 2: Oefen de ideale lijn

Zoek een mooie, rustige bocht op, liefst op een lege parkeerplaats waar je gemakkelijk rondjes kunt rijden zodat je keer op keer de bocht opnieuw kunt oefenen.

Oefen hier ‘de ideale lijn’. Houd het principe ‘buiten-binnen-buiten’ aan. Snijd de bocht aan op de buitenkant, op het punt waar die begint te draaien. Rijd vervolgens zo ver mogelijk aan de binnenkant door de bocht . En kom aan de buitenkant weer uit. Uiteraard blijf je op je eigen weghelft, tenzij je op een afgesloten parcours fietst.

Ideale lijn met bochten rijden

Links de ideale lijn: een zo recht mogelijke lijn. Rechts: een scherpe bocht. Zorg er uiteraard wel voor dat je dit toepast op je eigen weghelft!

Let erop dat je binnenpedaal omhoog en je buitenpedaal naar beneden staat terwijl je door de bocht gaat. Alleen in een echt flauwe bocht kun je door blijven trappen.

Ideale lijn met bochten rijden

De ideale lijn: Buiten-binnen-buiten. Bij kans op tegenliggers gebruik je uiteraard alleen je eigen weghelft. Foto: Bart van Oers.

Oefening 3: handen in de beugels

Blijf de ideale lijn oefenen, dit keer met je handen onderin de beugels. Dit geeft meer stabiliteit en controle doordat je je zwaartepunt verlaagt. Herhaal dit een paar keer. Verhoog ondertussen langzaam, rondje na rondje, je snelheid.

Je mag nu wat meer druk op je buitenpedaal zetten terwijl je de bocht doorgaat. Dit is een manier om je zwaartepunt extra te verlagen voor meer stabiliteit. Je zorgt als het ware voor tegenwicht terwijl je fiets door de toenemende snelheid steeds meer naar binnen gaat hangen.

Bochten rijden met wielrennen

Door je handen in de beugels te houden en druk op het buitenpedaal te zetten, zorg je voor meer stabiliteit. Foto: Tim Buitenhuis

Oefening 4: gebruik je schouders

Dit is misschien even wennen. Probeer, terwijl je de bocht steeds sneller doorgaat, niet mee te gaan hangen. Let er dus op dat je binnenschouder niet laag is. Breng in plaats daarvan jouw schouder juist iets naar buiten. Dit betekent dat je buitenschouder eerder laag zal zijn (overdrijf dit niet), net als je buitenbeen (ezelsbruggetje: buitenbeen laag, buitenschouder laag). Daardoor blijf je makkelijker in balans.

Oefening 5: romp kantelen, zitvlak van het zadel

Bij oefening 2 ging je met je handen onderin de beugels en verlaagde je zo je zwaartepunt. Nu gaan we een stapje verder. Breng je zitvlak een klein stukje van het zadel en kantel je romp ver omlaag. Kijk laag over de weg, over je stuur heen, vooruit naar het punt waar je uit wilt komen. Je hoofd houd je ondertussen rechtop.

Bochten rijden: tegensturen

Door tegen te sturen, kun je scherper de bocht doorgaan zonder te remmen. Foto: Tim Buitenhuis

Oefening 6: Nog meer tegendruk

Bij oefening 4 gaf je tegendruk, door druk te zetten op je buitenpedaal. Dit kun je nog een stap verder doorvoeren. Voer de snelheid voorzichtig wat op. Je racefiets gaat nog meer naar binnen hangen.

Duw je racefiets naar binnen met de dij van je buitenbeen. Gelijktijdig blijf je druk houden op het buitenpedaal. Leg ondertussen de knie van je binnenbeen tegen het frame.  Op deze manier kun je nog scherper de bocht doorrijden zonder te remmen.

Oefen dit terwijl je de snelheid rondje voor rondje opvoert. Houd wel je grenzen in de gaten. Het moet veilig blijven voelen.

Tijdens de training voelde deze techniek voor mij als tegenhangen. Maar dat is het niet. Arnold: “Je lichaam blijft recht op de fiets, de hellingshoek blijft hetzelfde. De snelheid waarmee je een bocht kunt nemen kun je wel beïnvloeden door de positie op de fiets, bijvoorbeeld wat meer druk zetten op het voorwiel door jezelf kleiner te maken, maar je zit altijd nagenoeg recht op de fiets.”

Wielerparcours les

Join the Race: erg leerzaam en leuk om aan mee te doen. Foto: Tim Buitenhuis

Meedoen met Join the Race

Ik ben heel enthousiast over de bochtentraining van Join the Race. Ik heb nooit eerder een wielertraining of -workshop gevolgd dus dit was nieuw voor mij. Het was leuk om doelgericht bezig te zijn met fietsen. De bevlogenheid van trainer Arnold vond ik geweldig. Na afloop ontving ik van Join the Race een heldere samenvatting van de lesstof en een goede instructievideo.

In augustus en september 2018 starten nieuwe trainingsreeksen van Join the Race op diverse locaties in Nederland. Het programma bestaat uit zes technische lessen. Ik wil me aanmelden voor de lessen in Valkenswaard. Ben je ook geïnteresseerd? Kijk waar bij jou in de buurt de trainingen plaatsvinden op Jointherace.nl.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!