astrid, fietsen in de winter, voorbereiding op the ride

Op weg naar The Ride 2024 | Fietsles

29 december 2023 – Op weg naar The Ride 2024 door Astrid Smidt

Flashback naar 2018

“Een goed begin is het halve werk. Bereid je optimaal voor. The Ride is niet zomaar een tocht. Dit avontuur vergt een gedegen voorbereiding.” Dit is wat ik lees op de eventsite van The Ride. Een allerminst verrassende tekst, maar zeker wel één die me met de neus op de feiten drukt. Deze tocht vergt een gedegen aanpak op de weg ernaar toe! 

We gaan even terug naar 2018. In juni van dat jaar reed ik ook al eens The Ride. Uiteraard was ik me er toen ook van bewust dat ik voldoende trainingsuren en -kilometers moest maken. Ik deed dat met behulp van een ‘standaard’ trainingsschema, welke werd aangeboden door The Ride organisatie. Dit bleek een prima schema. De conditie was in orde en ik finishte het event op een prettige manier. Waarom zou ik het voor de 2024 editie anders aanpakken?

Fietsles?

Als tennisser bracht ik uren door op de baan met een tennistrainer en als hockeyster trainde ik me suf op passen, scoopen en lopen. Eenmaal gestopt met deze balsporten kocht ik mijn eerst stalen (of eigenlijk aluminium) ros en ‘deed ik maar een dotje’. Geen training, geen fietsles, geen idee. Natuurlijk is dat vooral ook het mooie aan fietsen. Iedereen kan het, er is geen les of training voor nodig. Oké dan, misschien wel handig om – als je besluit voor het eerst te gaan fietsen met klikpedalen – even wat tips te vragen aan iemand met ervaring. Dit om – de vaak kolderieke -valpartijen te voorkomen.  

Zo komt het dus dat ik al zo’n 15 jaar rond fiets, zonder ook maar ooit een trainer of coach te hebben gesproken. Aan de ene kant best gek, aan de andere kant, is dat nou eigenlijk ook wel nodig? Dat hangt uiteraard helemaal af van je persoonlijke wensen, ideeën en doelen. Na het inschrijven voor The Ride 2024 heb ik het besluit genomen eens écht te willen gaan trainen onder de vleugels van een professional. En kijken wat dat gaat opleveren.  

De wielercoach

Als je al een tijdje fietst, aan wat events hebt meegedaan en – al dan niet via de sportapp Strava – contact houdt met fietsmaatjes, dan hoor of lees je wel eens over ervaringen met wielrentrainers. Zo kwam ik uit bij persoonlijk wielercoach Martin Lukasse. En zo zat Martin eind november aan onze keukentafel voor een kennismakingsgesprek. En eerlijk is eerlijk, een beetje gek vond ik het toch wel. Waar ga ik aan beginnen? Neem ik mezelf niet te serieus? Waarom wilde ik dit ook alweer? 

Al gauw liet Martin me bewust danwel onbewust een antwoord geven op deze vragen en de samenwerking was daar. Ik sprak mijn hoofddoel uit: beter worden en tijdens The Ride maximaal  presteren. Of zo je wilt: sneller kunnen fietsen, hogere wattages kunnen trappen en misschien zelfs een beetje dichter bij het niveau van manlief – a.k.a. de ‘stoemper uit Gôol’ – komen. 

Hoe dan? 

Martin maakt gebruik van TrainingPeaks, een online trainingsplatform. Hierin huist een compleet trainingslogboek waarin Martin al mijn trainingen klaar zet en kan analyseren. In de kalender zie ik precies wat me te doen staat. Elke training is op detailniveau uitgewerkt als het gaat om te trappen wattages en de duur ervan. En voor de kenners: TrainingPeaks synchroniseert met (o.a.) Wahoo en Zwift, waardoor mijn trainingen eenvoudig zijn af te lezen en uit te voeren en hoef ik dus niet aan de slag met pen, papier en plakband en blijft mijn fietsframe ‘plakbandrestjes-vrij’. Martin zorgt voor een afwisselend schema van duur- en intervaltrainingen. Ook mijn geliefde spinningles wordt op verzoek opgenomen in het schema. Ik kan Martin zo vaak als nodig appen en om de twee weken is er een uitgebreider telefonisch contactmoment. 

Ik ben nu een week of vier bezig met Martin’s schema en het bevalt me erg goed. Heel fijn om zo gestructureerd bezig te zijn met een schema dat letterlijk en figuurlijk op mijn lijf is geschreven. ‘Doe maar een dotje’ gaat voor in ieder geval het komende half jaar op stal. En wie weet wel voor veel langer. Of neem ik mezelf dan té serieus 😊?

Alvast een hele fijne jaarwisseling allemaal en tot de volgende blog in het The Ride jaar 2024! 

LEES OOK: Op weg naar The Ride 2024: nieuwe blog op ZijWielrent

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024