Wielrennen in de Morvan, idyllische streek in Frankrijk

Een groen, glooiend landschap vol velden, coulissen en heggen, dat is de Morvan in Frankrijk. Een idyllisch, vredig gebied waar je fantastisch kunt wielrennen. Wij fietsten er afgelopen zomervakantie enkele redelijk vlakke, gezinsvriendelijke routes met de fietskar, maar je kunt er ook heel wat hoogtemeters maken. Een paar routetips voor jouw fietsvakantie in de Morvan.

De Morvan is een regionaal, bergachtig natuurpark waar je vanuit Breda (pauzes niet meegerekend) in zo’n zeven uur naartoe rijdt. Het gebied doet wel wat denken aan de Ardennen. Heel groen en schilderachtig, met beekdalen, graanvelden, bruggetjes en her en der tussen de heuvels stille dorpjes.

Die heuvels zijn wel een stukje hoger dan in de Ardennen. Een klim is er al gauw een paar kilometer en je kunt heel wat hoogtemeters bij elkaar fietsen op een route. Er zijn zelfs een paar heuse cols. Maar heel gemeen steil wordt het niet. De wegen liggen er over het algemeen mooi bij, met geleidelijke stijgingspercentages.

Hoogste beklimming in de Morvan

Bart en ik verbleven afgelopen zomer met Elena, toen anderhalf jaar, op de kleinschalige camping Morvan Rustique. Een prachtige, rustige plek in het hart van het natuurpark.

Vlakbij de camping ligt dé beklimming van de Morvan: Col du Haut-Folin, met 901 meter de hoogste berg van de Morvan. Een lekker geleidelijke, milde klim van 8 tot 15 km (afhankelijk van waar je begint) met gemiddelde stijgingspercentages onder 4%.

Fietsen naar Bibracte op Mont Beuvray

Vlakbij Haut-Folin ligt een andere prachtige klim, een absolute aanrader: Mont Beuvray (ca. 8 km lang, gemiddeld stijgingspercentage 5%, maximaal 13%). Hier lag ooit de Gallische stad Bibracte, waarvan je de opgravingen vrij kunt bezoeken.

Helemaal op de top vind je er een eeuwenoude Romeinse kapel en een schitterend uitzicht over de Morvan. Op deze plek zou de Romeinse keizer Julius Caesar – inderdaad, die uit de stripboeken – ooit een boek hebben geschreven. Een mysterieuze, verstilde plek, een beloning voor je fietstocht naar boven!

Wielrennen langs het Kanaal van Nivernais

Wij wilden met Elena en de fietskar op pad en dan wil je natuurlijk routes met zo min mogelijk hoogtemeters. Ook wilden wij niet van A naar B fietsen, maar lusjes maken van zo’n 40 kilometer. Veel langer houdt onze dreumes het niet vol. Naar zulke lusjes heb ik flink moeten zoeken in dit heuvelachtige gebied. Uiteindelijk heb ik drie korte, vlakke rondjes gevonden.

Onze mooiste route (34 km) ging langs de zestien sluizen van Sardy, een spectaculair gedeelte van het Kanaal van Nivernais. Over een afstand van 3,5 km fiets je hier langs zestien sluizen uit de 19e eeuw. Ze zijn allemaal in een andere kleur geschilderd en heel verschillend, maar stuk voor stuk bijzonder pittoresk. Je kijkt je ogen uit! Bij sluis 16, Bureau Touristique, kun je in de zomermaanden iets drinken of een ijsje eten (gesloten op woensdag en donderdag).

Vlakke fietsroutes in de Morvan

Onze andere (redelijk) vlakke routes waren een rondje om het stuwmeer Lac du Pannecière (25 km), waar je in de zomer volop kunt picknicken en zwemmen, en een landelijk rondje in Haute Morvan (30 km). Deze twee fietsroutes kun je uitstekend aan elkaar koppelen voor meer kilometers. Vaak kwamen we amper verkeer tegen, ook geen andere fietsers. De koeien in de wei waar we langs kwamen, vonden onze fietsen en fietskar dan ook razend interessant.

Voie vertes in de Morvan

Wil je graag langere afstanden maar toch vlak fietsen, dan zijn de ‘voie vertes’ in Frankrijk een aanrader. Deze fietspaden zijn vaak aangelegd over voormalige spoorbanen en oude jaagpaden langs kanalen. Heel fijn: ze zijn grotendeels ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Je vindt deze fietspaden ook in de Morvan. Je kunt bijvoorbeeld een vlakke route van 206 kilometer langs het kanaal van Nivernais fietsen, een van de mooiste kanalen van Europa met 110 historische sluizen!  Met daarin ook het spectaculaire stukje met de zestien sluizen van Sardy. Of maak er een enorme ronde van 664 kilometer van met de ‘Tour de Bourgogne’ fietsroute.

Je moet waarschijnlijk op verschillende locaties overnachten en/of met de trein terug reizen, tenzij je er een monsterdagtocht van maakt. Voor tips vanuit de lokale community en ervaringsdeskundigen kun je terecht in deze Facebook-groep.

Grote fietslus in zuidelijk Bourgogne

Ten zuiden van de Morvan ligt fietsroute ‘La grande boucle de Bourgogne du Sud’ (143 km).  Je fietst heen over de ‘Voie Verte’ door de wijnstreek van de Côte Chalonnaise, van Chalon naar Mâcon, en weer terug over de ‘Voie Bleue’, langs de oever van de Saône. Een makkelijke fietstocht die je prima met kinderen kunt ondernemen.

La grande boucle de Bourgogne du Sud, een vlakke fietsroute van 143 kilometer.

Leuke tip: rondom deze grote, vlakke lus zijn dertien kortere lussen uitgezet, waarmee je meer van de omgeving ziet. Deze lusjes gaan veelal over landelijke D-wegen en zijn dus rustig en geasfalteerd, maar verwacht wel de nodige hoogtemeters.

Bezienswaardigheden in de Morvan

In de Morvan kun je enkele leuke culturele uitstapjes maken, al vind ik het geen bucketlist-werk. Het natuurpark telt enkele kastelen en historische steden, zoals Autun met vele Romeinse overblijfselen, de vestingstad Brancion, bedevaarsplaats Vezelay en de middeleeuwse stad Tournus. Je moet al gauw flinke stukken met de auto rijden om ergens te komen. Zoek je de combinatie van fietsen én cultuur in Frankrijk, dan zou ik eerder de Dordogne aanraden.

Naar de Morvan ga je voor je rust en de prachtige natuur. Die vind je er dan ook in overvloed. Ga dus naar hartenlust wielrennen over de landweggetjes, tussen de graanvelden of langs de historische kanalen in de Morvan. Of gravellen, mountainbiken en wandelen in de glooiende bossen, want daarvoor is de Morvan echt een paradijs.

Neem wel genoeg eten en drinken mee op je tocht, de streek is dunbevolkt en je kunt niet overal zomaar terecht voor eten of drinken. Neem je tijd, geniet van het prachtige landschap, de imposante bossen, de rust en het heerlijke leven in Frankrijk.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Eén reactie

  1. Hoi,
    Leuk om te lezen. Ik heb nog een tip voor je 🙂 Wij zijn ook gestart met een fietskar, maar vonden het al snel minder leuk voor ons zoontje toen hij iets ouder werd. Vooral omdat je niet samen kunt kletsen en hij in de kar erg laag zit. Wij zagen per toeval de tandem fietsen ‘Hase Pino’. Hierop kan je kind voorop op de ligfiets. Wij vinden het fantastisch; je kind ziet alles, je kunt met elkaar praten, elkaar dingen aanwijzen en vanaf 4jr kunnen ze zelfs meetrappen als ze willen. Ons jongste zoontje ging hierdoor met 1,5jr al mee op de fiets naar Parijs.
    Groet,
    Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024