Wielerkleding voor dames van Adidas

Review: Adidas COLD.RDY fietstrui en fietsbroek

Adidas ken je waarschijnlijk vooral van tennis-, hardloop- en voetbalkleding. Toch heeft het merk ook een toffe collectie wielerkleding voor heren en dames. Daaruit test ik het ‘COLD.RDY’ fietsshirt met lange mouwen, voor de koudere dagen, en fietsbroek ‘The Padded Cycling Bib Short’.

Ik heb de kleding van Adidas al een paar keer in mijn jaarlijkse overzicht van mooiste dameswielerkleding opgenomen. Adidas is no-nonsense en ademt sport, dat bevalt me eraan. Minder zelfbewust dan de understated mode die al jarenlang zo hip is in de fietswereld en voortborduurt op de hipster-look.

De drie Adidas-strepen zijn iconisch en missen ook op een wielertenue hun uitwerking niet. Het is klassiek-sportief op een leuke manier. Ik vind het mooi en ben heel benieuwd naar hoe de kleding bevalt op de racefiets.

COLD.RDY fietsshirt

Het COLD.RDY fietsshirt met lange mouwen is gemaakt van polar-fleece en belooft me droog en warm te houden in koude weersomstandigheden. Ik zweet tamelijk snel en veel tijdens het fietsen. Vaak heb ik het eerst erg warm en daarna koud. Hoe zal dat gaan met dit shirt?

Zakje met rits op fietsshirt dames

De diagonale rits geeft de fietstrui een stijlvolle look, samen met de prachtige taillering en de hoge kraag. Achterop zitten drie zakjes waarvan één met rits, voor pasjes, sleutels en andere dingen die je zeker niet kwijt wilt raken.

Krap bij de schouders… of toch niet?

Bij het aantrekken denk ik aanvankelijk dat het shirt, maat S, te smal is rond mijn schouders. Maar zodra ik voorover buig in ‘racefietshouding’, met mijn armen naar voren, merk ik daar niets meer van. Dan zit de trui als gegoten, zonder overtollige stof bij mijn borst en buik als ik voorover leun. Voor de zekerheid pas ik ook een maat M, maar die zit veel te ruim rond mijn middel.

Oranje wielershirt van Adidas

Het fietsshirt is tamelijk kort, wat ik wel oké vind. Het draagt bij aan de sportieve uitstraling. Wel zijn de zakken nogal ondiep. Mijn telefoon past er niet helemaal in en dat is een nadeel voor een wintershirt. Bij wisselvallig weer zal ik een hoesje voor mijn telefoon moeten meenemen.

Beschermend en comfortabel

Ik test de fietstrui bij 11 graden en windkracht 4. Eronder draag ik een thermohemd met lange mouwen. Even denk ik dat ik te warm gekleed ben. Maar al gauw ben ik blij met mijn keuze voor de fietstrui in plaats van een dunner shirt. De stof voelt heel zacht en comfortabel, ik voel me beschermd tegen de koude wind. Die waait sowieso niet makkelijk door de trui, daar is de stof wat te dik voor.

Ik moet flink trappen, maar tot mijn verbazing blijf ik tamelijk droog

Ik zweet wel, want ik moet flink trappen tegen de wind in en het is niet heel koud, maar tot mijn verbazing blijf ik tamelijk droog. De trui zelf is droog en ook eronder ben ik niet drijfnat, zoals ik met andere winterfietskleding en windstoppers vaak heb gehad. Ook als ik een paar keer stop, blijf ik lekker warm. Dat is een verademing!

De opstaande fleecekraag sluit goed aan bij mijn hals en keel en houdt zo de wind bij me weg, zonder irritant tegen mijn keel te duwen. Fijn, want daardoor heb ik geen buff nodig.

Lichtoranje kleur

Ik geniet ondertussen van de lichtoranje kleur van de fietstrui, die prachtig harmonieert met de herfstkleuren om me heen. Vaak vind ik effen fietskleding nogal saai, maar de witte strepen en het getailleerde model geven deze trui pit. De uitstraling is clean en sportief en daar voel ik me prettig bij.

Broek: The Padded Cycling Bib Short

Daarnaast heb ik de damesfietsbroek The Padded Cycling Bib Short van Adidas uitgetest. Het is een tamelijk standaard korte fietsbroek, met enkele bijzonderheden.

Ten eerste natuurlijk de drie witte Adidas strepen aan de zijkant. Die laten deze bibbroek eruit springen, zeker in combinatie met een fietsshirt met dezelfde strepen.

Bibbroek knelt niet bij de buik

Ten tweede is de bibbroek op een zeer fraaie manier afgewerkt rond het middel. Hiervoor is een soort overslagsysteem gemaakt van rekbare stof. De broek knelt niet bij mijn buik en het ziet er tiptop uit.

Deze fietsbroek heeft wat kortere pijpen, zeker vergeleken met de wat conservatieve, langere fietsbroeken die de laatste jaren ‘in’ zijn. Ik vind dat korte juist wel leuk en mooi.

Fietsbroek valt ruim

Ik heb deze fietsbroek in twee maten besteld, S en M, met het idee dat een Duits merk misschien eerder ruim dan krap valt. Goed gedacht, want ik blijk maat S nodig te hebben. Maat M is dermate ruim, dat de zeem zou kunnen verschuiven en dat is vragen om zadelproblemen.

Uitzonderlijk is het wel: ik heb nooit eerder een fietsbroek maat S gehad. Gelukkig betekent de kleinere maat niet dat de elastieken rond mijn benen knellen, dat zou echt afbreuk doen.

Maat S zit gewoon netjes en de bretels zijn lang genoeg. De broek sluit perfect aan rond mijn middel en biedt ook nog wat steun in mijn rug.

Een verschuivende zeem is vragen om zadelproblemen.

De witte strepen op de zijkant van de broek lijken van een soort rubber gemaakt te zijn. Ze zitten óp de stof en dat doet mij afvragen: zouden de strepen er na een aantal keren wassen nog steeds zo strak uit zien? Of zouden ze gaan scheuren of afbladderen, zoals ik weleens zie bij het Castelli-logo op fietsbroeken? Behoorlijk bepalend voor mijn tevredenheid op termijn.

De bretels komen op mijn rug bijeen als een racerback ofwel ‘sportrug’, zoals Adidas ook toepast bij sport-bh’s. De band is heel smal in het midden. Ideaal als ik deze bibshort in de zomer wil dragen onder een mouwloos shirt. Je gaat er dan niets van zien.

Zeem biedt goede demping

Al fietsend blijken de paddings van de zeem op de goede plekken te zitten. Ik voel ze vooral bij mijn zitbotten terwijl de padding aan de voorkant dunner is, zodat ik goed stevig op mijn fiets zit.

Volgens Bart ziet de broek er van achteren ook goed uit, deze “oogt luxe” volgens hem. Dus mijn fietsgezelschap heeft hem ook goedgekeurd, niet onbelangrijk 😉.

Finishing touch: bijpassende sokken

De Alphaskin sokken van Adidas doen leuk mee in het totaalplaatje. Officieel zijn het tennissokken maar ze zijn prima bruikbaar voor op de racefiets. Ik heb wel gekozen voor ongevoerde, dunne sokken zonder demping. Het zou goed zijn als Adidas ook fietssokken in zijn assortiment opneemt.

Conclusie

Ik trek vooral de oranje fietstrui erg graag aan. De materialen en snit zijn duidelijk gericht op de sporter en het sporten zelf. Niet op hoe je eruit ziet naast de fiets, in de koffiezaak bijvoorbeeld. Dat merk je tijdens het fietsen: de trui zit als gegoten en de zachte stof blijft droog. De prijs van € 120,- vind ik de trui dan ook waard.

Ook de fietsbroek met bretels kost € 120,- en dat vind ik een nette prijs voor een met zorg gemaakte, comfortabele fietsbroek. Ik draag hem deze dagen uiteraard met beenstukken eronder. Adidas heeft trouwens wel lange winterbroeken, maar daarop ontbreken de drie strepen en dat maakt ze nogal algemeen.

Als straks de temperatuur weer richting de 20 graden gaat, verwacht ik deze korte fietsbroek nog veel te zullen dragen met mijn witte benen in volle glorie eronder.

Fietstrui en beenstukken voor dames

Voor deze review heeft Adidas me de besproken fietskleding opgestuurd.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024