Dameszadel racefiets stap 3: plat, rond of komvorm

Hoe rond of vlak je dameszadel mag zijn, hangt vooral af van jouw beweeglijkheid op de racefiets.

Als je verschillende zadels van achteren bekijkt, zie je dat er verschillen zijn in de ronding van het zadel. Hoe ‘beweeglijker’ jij bent op je fiets, hoe ronder het zadel mag zijn.

Zit je heel stil tijdens het fietsen, kijk dan eens naar een plat zadel. Heb je de neiging om tijdens het trappen te wiegen met je heupen, dan is waarschijnlijk een wat ronder zadel geschikt voor je.

Plat zadel geeft veel vrijheid

Ook hier geldt: dit is maar een richtlijn die niet altijd hoeft te gelden. Als jij bijvoorbeeld merkt dat je op een plat zadel veel pijn bij je zitbotjes krijgt, probeer dan een zadel met meer ronding. Door de ronding kan het drukpunt op je zitbotten veranderen en de zadelpijn verminderen.

Achterkant zadel: plat of rond
Platte vorm of komvorm

Je kunt ook letten op de kromming van het zadel van de zijkant af gezien. Een vlak zadel geeft je meer bewegingsvrijheid. Bij grote krachtsinspanningen kun je bijvoorbeeld fijn achter op het zadel gaan zitten.

Een zadel met een komvorm geeft je juist meer steun en stabiliteit. Bijkomend voordeel: de neus van het zadel zit iets lager dan je zitbotten, dus heb je meer ruimte om je bekken naar voren te kantelen zonder teveel druk. Maar vanwege de vaste zit is dit zadel wellicht iets minder geschikt voor ontspannen wielertochten.

Dameszadel komvormig of vlak

Flexibiliteit van het zadel

Nog een belangrijke factor is de flexibiliteit van het zadel. Je benen moeten alle vrijheid hebben om hun beweging te kunnen maken. Heb je het gevoel dat het zitvlak je benen belemmert? Probeer dan eens een flexibeler zadel dat meebeweegt met je fietsbeweging. Kijk wel eerst of je met een smaller zadel uit de voeten kunt.

Zadel met zachte padding tegen pijnlijke schaamlippen

Over het algemeen wordt aangeraden om een stevig, niet te zacht zadel te kopen. Want op een stevig zadel zit je stiller. Maar dat sluit niet uit dat een extra zacht zadel toch een goede oplossing voor jou kan zijn. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van pijnlijke schaamlippen tijdens het wielrennen. Meer hierover lees je in het artikel ‘Tackle je zadelpijn.

Wat ook kan helpen, is een heel lang en smal zadel. Daarmee verdeel je zo veel mogelijk druk over de hele lengte, in plaats van dat je aan de voorkant die druk hebt.

Terug naar stap 2 Snel naar stap 4
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

4 reacties

 1. Fijn dat er aandacht is voor zadelpijn. Bij “lange” fietstochten weet je niet meer hoe je moet zitten.
  Toevallig heb ik vandaag ook een nieuw zadel besteld.

  Fiets sinds maart 2018 op mijn cube samen met mijn nieuwe vriend die al 25 jaar fietst. ??‍♀️

  1. Hoi Caroline, goed dat je wat moeite steekt in meer fietscomfort! Echt zonde als je minder fietsplezier hebt vanwege zadelpijn, en je hoort het zoveel om je heen. Hopelijk bevalt je nieuwe zadel en kun je heerlijk en zonder klachten gaan fietsen met je vriend. Veel plezier samen!

 2. Hoi!
  Ik fiets nog maar heel kort en met héél veel plezier, met mijn mnl partner die al veel ervaring heeft. Hij kent zadelpijn dus wel, maar dat mijn zadelpijn verder naar voren zit is wel vreemd voor hem. Na allerlei aanpassingen aan het orginele zadel (hoger,lager, naar voren, naar achteren) heb ik nog steeds (te) veel last. Ik zou mijn zadel van voren naar beneden willen kantelen. Dat gaat helaas niet. Ik ga nu toch maar eens kijken voor een ander zadel….

  1. Hoi Dannie, soms zit er inderdaad niets anders op dan op zoek te gaan naar een ander zadel. Het is net als met schoenen, die passen soms ook gewoon niet. Met het juiste zadel kun je echt pijnloos fietsen. Vraag in de fietsenzaak naar een testzadel en fiets daar eens een flinke ronde mee. Dan weet je al genoeg. Succes en veel fietsplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024