Racefietsen

Dameszadel racefiets stap 3: plat, rond of komvorm

Hoe rond of vlak je dameszadel mag zijn, hangt vooral af van jouw beweeglijkheid op de racefiets.

Als je verschillende dameszadels van achteren bekijkt, zie je dat er verschillen zijn in de ronding van het zadel. Hoe ‘beweeglijker’ jij bent op je fiets, hoe ronder het zadel moet zijn. Zit je heel stil tijdens het fietsen, kijk dan eens naar een plat zadel. Heb je de neiging om tijdens het trappen te wiegen met je heupen, dan is waarschijnlijk een wat ronder zadel geschikt voor je.

dameszadel wielrennen kiezen

Plat zadel geeft veel vrijheid

Bekijk bovenstaand filmpje maar eens. Daarin zie je dat een ‘werker’, die veel beweegt tijdens het fietsen, gebaat is bij een zadel met veel ronding: “voor maximale controle”. Bij de zogenoemde ‘vlieger’, die veel stiller zit, past dan weer een plat zadel: “voor maximale vrijheid”.

Dit is maar een richtlijn die niet altijd hoeft te gelden. Als jij bijvoorbeeld merkt dat je op een plat dameszadel veel pijn bij je zitbotjes krijgt, probeer dan een zadel met meer ronding. Door de ronding kan het drukpunt op je zitbotten veranderen en de zadelpijn verminderen.

Platte vorm of komvorm

Je kunt ook letten op de kromming van het zadel van de zijkant af gezien. Een vlak zadel geeft je meer bewegingsvrijheid. Bij grote krachtsinspanningen kun je bijvoorbeeld fijn achter op het zadel gaan zitten.

Een zadel met een komvorm geeft je juist meer steun en stabiliteit. Bijkomend voordeel: de neus van het zadel zit iets lager dan je zitbotten, dus heb je meer ruimte om je bekken naar voren te kantelen zonder teveel druk. Maar vanwege de vaste zit is dit zadel wellicht iets minder geschikt voor ontspannen wielertochten.

Dameszadel komvormig of vlak

Flexibiliteit van het dameszadel

Nog een belangrijke factor is de flexibiliteit van het zadel. Je benen moeten alle vrijheid hebben om hun beweging te kunnen maken. Heb je het gevoel dat het zitvlak je benen belemmert? Probeer dan eens een flexibeler zadel dat meebeweegt met je fietsbeweging. Kijk wel eerst of je met een smaller zadel uit de voeten kunt.

Terug naar stap 2 Snel naar stap 4

©Zijwielrent.nl

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Daarom ben ik de website Zijwielrent.nl gestart. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

2 Reacties

  • Fijn dat er aandacht is voor zadelpijn. Bij “lange” fietstochten weet je niet meer hoe je moet zitten.
    Toevallig heb ik vandaag ook een nieuw zadel besteld.

    Fiets sinds maart 2018 op mijn cube samen met mijn nieuwe vriend die al 25 jaar fietst. 🚴🏻‍♀️

    • Hoi Caroline, goed dat je wat moeite steekt in meer fietscomfort! Echt zonde als je minder fietsplezier hebt vanwege zadelpijn, en je hoort het zoveel om je heen. Hopelijk bevalt je nieuwe zadel en kun je heerlijk en zonder klachten gaan fietsen met je vriend. Veel plezier samen!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.