Fietsen in het najaar

Mist en dauw. We gaan langzaam de herfst in. Na een warme en droge zomer is het soms een hele omschakeling naar fietsen in het najaar. Dalende temperaturen, kortere dagen en andere wegomstandigheden kunnen het fietsen uitdagender maken. Maar ik vind het vooral ook genieten; mooie herfstkleuren en de dauw over het land. Hieronder een aantal tips voor als je nog een paar maanden buiten wil doorfietsen.

Kleding

In het najaar daalt de temperatuur en koelt het ook sneller af. Ik kies er dan vaak voor om meerdere lagen over elkaar te dragen en neem vaak een windstopper en/of regenjasje mee. Arm- en beenstukken zijn een mooie tussenoplossing als je nog niet een hele rit met lange mouwen en broek wil fietsen. Wordt het echt koud, dan gebruik ik overschoenen om mijn voeten warm en droog te houden en draag ik handschoenen. Spring ik in de zomer vaak zo op de fiets, in het najaar is het soms handig om een rit te plannen. Wat zijn de weersvoorspellingen?

Zichtbaarheid

De avonden dat ik na een werkdag en/of het avondeten nog een lange rit kon maken, zijn voorbij. Als de schemering invalt, ben je voor andere weggebruikers al minder snel zichtbaar. Ook de laaghangende zon kan je parten spelen. Plan je ritten zorgvuldig om niet te worden overvallen door de schemering. Ook lampjes op de fiets zijn dan een must. In mijn kledingkeuze probeer ik hiermee ook rekening te houden. Zo draag ik dan vaker kleding met reflecterende onderdelen.

Ondergrond en schoonmaken fiets

De wegen zijn natter, vaak liggen er bladeren en na een herfststorm kunnen er ook takken op het wegdek liggen. Dit kan voor verrassingen zorgen onderweg. Ik merk dat ik dan vooral in bochten voorzichtiger ben. Ook maak ik in het najaar vaker mijn fiets schoon na een rit en smeer ik regelmatig de ketting. En ik controleer vaker het profiel op de banden en remblokjes.

Is het lastig om overdag een rit in te plannen of heb je geen zin meer om in de kou te fietsen, dan is het een optie de fiets op een Tacx te zetten. Ik vind dat zo’n binnentraining weer een hele nieuwe dimensie geeft aan fietsen. Je kunt ook de sportschool induiken om je conditie op peil houden.

Ik wens je nog veel mooie najaarsritten toe!

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024