Wielrennen in het Najaar: 10 Essentiële Tips

Het najaar kan een prachtige periode zijn om te fietsen. De kleurrijke bladeren, de frisse lucht en het kalmerende landschap maken elke rit schilderachtig. Echter, het najaar brengt ook uitdagingen met zich mee. Hier zijn 10 tips om lekker te gaan wielrennen in het najaar. Geniet er van!

 1. Kies voor Laagjes: Het weer kan tijdens de herfst snel veranderen. Begin met een basislaag, voeg een isolerende laag toe en eindig met een water- en winddichte buitenlaag. Dit zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft en beschermd is tegen de elementen.
 2. Zichtbaarheid is key: Met kortere dagen en vaak grauwe luchten, is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn. Investeer in goede verlichting voor je fiets en draag reflecterende kleding. Je kunt die gewoon bij Bol.com kopen, bijvoorbeeld deze set van Sigma
 3. Bladeren op de Weg: Natte bladeren kunnen verraderlijk glad zijn. Wees extra voorzichtig in bochten en vermijd het remmen op bladeren. Dat zelfde geldt overigens ook voor remmen op een nat zebrapad of (nieuwe) witte strepen op de weg.
 4. Plan je Route: In het najaar kunnen sommige paden en wegen modderig of kletsnat zijn. Plan je route van tevoren en check altijd even het weer voor je weggaat. Gebruik ook navigatie met een goed stratenplan, zoals deze fietscomputers van Wahoo. Wil je een leuke route voor in het najaar? Kijk dan voor inspiratie eens op Komoot of check de routes op een platform als CyclingDestination.cc of Gravelrides.cc
 5. Hoog en droog: Investeer in spatborden voor je fiets om opspattend water en modder tegen te gaan. Waterdichte overschoenen en handschoenen kunnen ook een wereld van verschil maken. Maar onthoud wel: helemaal droog is een utopie.
 6. Banden: Overweeg banden met een grover profiel voor betere grip op natte en modderige wegen. Controleer ook regelmatig je bandenspanning, dat helpt ook tegen lek rijden.
 7. Onderhoud je Fiets: Het najaar zorgt ervoor dat je fiets sneller vuil wordt. Maak hem na elke rit schoon en zorg ervoor dat je ketting en versnellingen goed gesmeerd zijn.
 8. Voeding en Hydratatie: Ook al is het kouder, je lichaam heeft nog steeds brandstof en drinken nodig. Neem altijd voldoende water en energierepen of gels mee. Hier nog wat extra tips m.b.t. voeding
 9. Verwarm Je Kern: In de huidige tijd is koukleumen niet meer nodig. Een handig tip: neem na je rit een warme choco of latte macchiato om je lichaam snel op te warmen. Dit helpt ook bij het herstel!
 10. Luister naar je Lichaam: Als het weer echt tegen zit, of als je je niet goed voelt, sla dan een dag over. Veiligheid en gezondheid gaan voor alles. Anders kun je ook even een half uurtje indoor fietsen. Niks mis mee.

Geniet van de herfstkleuren en de pracht van het najaar. Met de juiste voorbereiding en met een beetje extra aandacht voor veiligheid, is wielrennen in deze periode van het jaar een absoluut genot. Veel fietsplezier!

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

2 reacties

 1. Het valt me op dat je, met de natte, donkere dagen, zoveel zwarte regenjasjes ziet!! Ik heb ook even moeten zoeken naar een gele, maar in die kleur voel ik me het veiligst.

  1. Hoi Els, Dat is mooi om te horen. Het is inderdaad opvallend dat veel merken naar donkere kleuren grijpen in het najaar. Het Baskische merk Etxeondo staat bekend om zijn wat fellere kleurcombi’s, maar het regenjasje is dan weer zwart. AGU heeft een goed fel geel regenjack. Ook Decathlon heeft met VanRysel een felgekleurd geel regenjack in de aanbieding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024